Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Českem s chutí: Víte, co je štrachanda nebo mětánky? Vítejte v chodské kuchyni!
Zdroj: Chodská Štrachanda. Zdroj: Toprecepty.cz, 1974andrea

Pokud vám v našem seriálu "Českem s chutí" šla hlava kolem z regionálních názvů, připravte se dnes na pořádný nášup. Zavítáme totiž do Chodska, oblasti v okolí západočeského města Domažlice. Těšit se můžete na bacán, kucmoch, toč, báč, šlejšky, pučálku, mětánky, maltošny a další pokrmy, u kterých jak kdyby Chodové soutěžili o co největší podivnost jejich názvů. Dobrou chuť!

Rozmanité chutě Chodska

Označení Chod má svůj základ ve slově chodit – chod byl ve staročeštině "výsadní sedlák, který měl po hranicích choditi a hlídati". Původně Chodové hlídali bezpečný provoz po obchodních stezkách vedoucích přes českoněmeckou hranici, což dnes už neplatí, ale jejich nářečí a tradiční dudy zůstaly dodnes. K tak náročné práci bylo rozhodně potřeba i mnoho energie. Chodská jídla jsou většinou z brambor, kysaného zelí, smetany a občas se přidává špek či slanina. Variace i tak jednoduchých ingrediencí jsou velmi pestré - například tradiční chodský báč, jehož základem jsou brambory s kyselým mlékem, upečené a omaštěné máslem, se může lišit dům od domu. Někde se báče dodnes připravují sladké, jinde slané.

Neopomenutelnou pochoutkou je chodský koláč, jehož zdobení se liší v každé rodině. Koláče se pekly od nepaměti vždy o posvíceních a poutích v každé chodské vesnici. V současné době je seženete po celý rok a samozřejmě o Chodských slavnostech. Pečou se v Domažlicích i v dalších chodských vesničkách. Mezi nejznámější patří Krchlebské či Bořické koláče. Většinou se koláč namaže celý tvarohem a na něj se pak přidají povidla a mák, rozinky a mandle. Někdy se ale merhuje do proužků (tvaroh, mák, povidla a tak na střídačku) – takové koláče pak nesou přívlastek "panské".

Záklechtka místo jíšky

Oblast Českého lesa, kde se podstatná část Chodska nachází, je také ovlivněna kuchyní německou, a to primárně tou ze sousedního Bavorska. Chodská kuchyně je tak rozmanitá, že o ní vznikla i samostatná kniha. Velmi vydatnou je klasická štrachanda, tedy pokrm ze sušených hub, smetany, uzeného masa, brambor, sádla, vajec, krupice, česneku, cibule a koření. Houby se nakrájí a přelijí směsí mléka, rozšlehaných vajec a krupice. Směs se nechá odstát třicet minut. Mezitím se na kostičky pokrájí a následně prolisuje cibule a česnek, slaninu lze v mezičase pokrájet také. Připravené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Na orestované cibuli opečeme maso spolu s přidaným česnekem a okořeníme. Do vymazaného a vysypaného pekáče vložíme brambory, dále vrstvíme opečené maso a poklademe zbylé plátky brambor. Pečeme asi dvacet minut, poté přelijeme směsí s houbami a pečeme ještě asi patnáct minut.

Tradiční je i chodské kyselo. To se připravuje s tzv. záklechtkou, což je směs mouky a smetany. Dalším velmi snadným receptem se základem v bramborách je lepenice. Nejprve se oloupou brambory a v osolené vodě uvaří doměkka. Pak nakrájíme zelí a povaříme jej na sádle. Opět se vrátíme k bramborám, které se rozšťouchají, a promíchají spolu se zelím. Na sádle osmahneme cibuli spolu se slaninou a nandáme na vrch lepenice.

Mezi další tradiční lokální pokrmy s nezvyklými názvy patří například šlejšky, malé bramborové šišky podávané nejčastěji se strouhankou a máslem, nebo kucmoch, což je vlastně bramborová placka z tenoučkých plátků brambor, která se upeče, pak se utřeným česnekem se solí, posype majoránkou a zalitá smetanou s rozšlehaným vejcem se dá ještě jednou zapéct. Oblíbené jsou také mětánky; smažené placky z kysaného zelí, do nichž se nejčastěji přidávají škvarky. Na Chodsku byste ochutnali i maltošny, které se dělají na slano i na sladko a nejpřesnější je přirovnat je k miniaturním štrůdlíkům.

Kde se najíst?

Opomenout rozhodně nelze Chodskou chalupu, která se nachází 5 km od Domažlic. Při vychutnávání si tradičních chodských receptů na vás bude dohlížet Jan Sladký Kozina, tedy spíše jeho socha, který vedl v 17. století chodské povstání. Milovníci piva rozhodně nemohou minout pivní lázně a pivovarnické muzeum v pivovaru Chodová Planá, kde vás rádi pozvou na ochutnávku k výčepu. Pokud se nechcete příliš vzdalovat od centra celého regionu – Domažlic, skvělé jídlo a atmosféru poskytne restaurace Chodský hrad.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více