Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma
13. 5. 2021 Historie a zajímavosti
Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové nápoje vás skvěle osvěží, dodají vám energii a fungují také jako lehký dezert. Naučte se s námi neznámější kavárenské hity nadcházejícího léta.
Někdo to rád chladné
Čím víc teplejších dnů přichází, tím víc máme potřebu se nějak ochladit, třeba v podobě studených nápojů. Míchané koktejly a různé chladivé drinky k tomuto období zkrátka patří. A i některé obvykle horké nápoje se mohou s několika kostkami ledu, případně za pomoci jiných ingrediencí, proměnit v příjemné osvěžení. Právě sem patří i espresso tonic, řecká frappé káva nebo kávový mango shot.
Mohlo by vás zajímat
Řecké frappé
Pokud si myslíte, že řeckým národním nápojem je ouzo nebo snad Metaxa, jste daleko od pravdy. Ve skutečnosti je to frappé! Nápoj z našlehané instantní kávy, cukru a ledu vznikl podle portálu Vice.com omylem, a to v roce 1957 v řecké Soluni na mezinárodním gastronomickém veletrhu. Dimitrios Vakondios z firmy Nestlé tam tehdy návštěvníkům předváděl, jak z čokolády, mléka a ledu vyrobit za pomoci šejkru letní nápoj pro děti. Když si chtěl o přestávce dát svoji oblíbenou instantní kávu, zjistil, že nemá horkou vodu. Nasypal tedy do šejkru kávu, cukr a led a nádobkou zatřepal. Frappé bylo na světě!
Mohlo by vás zajímat
Nápoj se stal populárním i díky masivní televizní reklamě značky Nescafé. Zkrátka tehdy nebylo nic víc in, než pít ledovou kávu s pěnou nahoře. Z frappé se stala řecká „národní káva“, do které se zamiloval celý svět. Připravit si tuhle delikatesu je snadné. Potřebujete jen instantní kávu, cukr, vodu a šejkr, nebo elektrický napěňovač mléka. V nejhorším dobře poslouží i obyčejná zavařovačka. Všechny suroviny se zkrátka musejí dobře promíchat, nebo spíš prošlehat. Díky tomu vznikne ona magická kávová pěna. Tu pak stačí jen doplnit studenou vodou, ledem, případně mlékem a ihned podávat.
Espresso tonic
Možná si říkáte, že spojení hořké a hořké nemůže fungovat. Není to už trochu moc? Věřte nám: není! Tonic není jen hořký, je také sladký a chuťově výrazný a ve spojení s horkým, čerstvě uvařeným espressem vytvoří harmonický pár. A to není všechno. Espresso tonic se zásadně podává v průhledné sklenici doplněné ledem, někdy i bylinkami, třeba rozmarýnem. Právě prolínání černé kávy s čirým tonikem vytvoří kromětoho chuťového ještě zážitek vizuální. A jak na to? Do sklenice nalijte vychlazený tonic a doplňte jej ledem. Poté už jen pomalu přilijte hotové espresso. Nápoj můžete ozdobit plátkem citronu nebo pomeranče.
Mango shot
Nápoj se připravuje stejně jako espresso tonic, jen místo toniku použijete sladký mangový džus. Aby chutě dobře hrály dohromady, je podle webu Kavovezrno.cz vhodné vybrat pro přípravu espressa na mango shot jednodruhovou, světle praženou výběrovou kávu. Jedině tak bude zážitek opravdu dokonalý. Ostatně, tak je tomu u výběrové kávy vždy, ať už z ní připravujete jakýkoliv nápoj.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Sametové Dalgona coffee: Káva „postavená na hlavu“ skvěle chutná, krásně vypadá a ještě odbourává stres!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30