Řecké tzatziky

Eliza Kuchařka: Eliza

Saláty 33 názorů

Suroviny

1 salátová okurka
1 svazek kopru
1-2 stroužky česneku
200 g řeckého jogurtu (nebo 1 jogurt a 1 hustá zakysaná smetana)
sůl
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Okurku nastrouháme, dáme do síta, osolíme a vymačkáme z ní veškerou vodu. Dobré je vždy chvíli počkat, než se okurka "vypotí", a pokračovat v mačkání.

  2. Smícháme s prolisovaným česnekem, jemně nasekaným koprem a jogurtem. Dochutíme solí a černým pepřem, nejlépe čerstvě mletým. Podáváme dobře vychlazené.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 655 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Řecké tzatziky

  • sibilla40 sibilla40

    Dobry vecer , tzatziki je spravny tak jak je napsany v receptu ,krome kysele smetany a pridavam olivovy olej.....okurku nastruham na hrubo primo do jogurtu, ktery oslolim jemne az ke konci.... recky jogurt je dost tuhy,takze voda s okurky to akorat zredi...kdysi jsem taky vymackalavala vodu... po 40 letech v Recku ,vim ze nemusim ;-)
    jestli nenajdete recky jogurt, tak obycejny jogurt muzete precedit pres jemne platynko ... nebo okurku na male kosticky,at nepusti hodne vody .
    co se tyce kopru, spravne se dava.ale nektere restaurace-taverny, nedavaji,protoze nemaji vsichni radi kopr
    davan :yes:

    Odpovědět

  • marion marion(neregistrovaný)

    zrovna si na něm pochutnávám. SENZACE :-O:-D:-p

    Odpovědět

  • Daranea Daranea(neregistrovaná)

    Nebudu se s nikým dohadovat, jak to je nebo není v Řecku, nebyla jsem tam, ale tohle mi chutná, manžel nerad kopr, takže vyzkouším s jinou zelenou potvorou, když tam není tak důležitý :-) Jedla jsem to jako zálivku na ledový salát a bylo to skvělé, až bude zase grilování, určitě je udělám :-))

    Odpovědět

  • Irule Irule

    :yes::-p výborné:-!

    Odpovědět

  • R. R.(neregistrovaný)

    renata: ano, hodi se i jako pomazanka. Napriklad my jsme to jedli normalne s pecivem a jenom jsme si to nabirali na to pecivo. takze si myslim ze se to da urcite pouzit jako pomazanka:)

    Odpovědět

  • Pavla Pavla(neregistrovaná)

    Pavla Bellis: zmizela první část adresy :)www.dify.cz/sendvic-z-celozrnneho-chleba-s-kurecim...

    Odpovědět

  • Pavla Bellis Pavla Bellis(neregistrovaný)

    Tzatziki jsou skvělá věc. Zkoumala jsem Řeky na webu a dávaj někdy kopr, někdo dává místo toho mátu, záleží prostě na každym.
    Vyplatí se udělat pořádnou mísu, já pak s ním dělám sendviče a je to paráda, důkaz tady :-)sendvic-z-celozrnneho-chleba-s-kurecim-masem-a-tzatziki

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    renata: Myslím, že jako pomazánka by tzatziki byly moc řídké, přece jen je to spíš salát. Ale nemusí být jen k masu a zelenině, osobně je mám ráda třeba k opečeným toustům. Ovšem úplně nejraději ke grilovaným plátkům lilku :-p:yes:.

    Odpovědět

  • renata renata(neregistrovaná)

    chtěla bych se zeptat k cemu se ještě hodi tzaciky mimo grilovani je mozne ji pouzit i jako pomazanku?prosim poradte co by se ktemu ještě hodilo iky moc!:-/:-?:-8

    Odpovědět

  • Pačes Pačes(neregistrovaný)

    Ivana Ch:
    Súhlas.
    Než niečo napíšem, tak si niečo zistím.
    Kôpor a uhorka sú základom tzatziki. Bez nich to je len obyčajný ochutený jogurt!

    Odpovědět

  • Pačes Pačes(neregistrovaný)

    :-(
    No, bol som v Grécku niekoľkokrát a môžem povedať, že tak ako dávali olivový olej do všetkého, až sa mi zhnusil, tak v tzatziki ho nie je ani kvapka!
    Čo sa týka korenín, je najlepšie použiť originál korenie na tzatziki. U nás ho dostať kúpiť od rôznych výrobcov, najlepšie je však dovezené z Grécka, Bulharska či Turecka alebo v ich predajniach u nás.
    Oni sa takisto neserinkajú s cesnakom a kombinovaním korenín. Rovno do šalátu prásknu zmesku.
    Uhorka-zbavená šupy a jadierok, nastrúhaná na veľkých dierkach a vyžmýkaná.
    Kôpor – nasekať nadrobno konce. Nie stopky!
    Ak dáte cesnak, tak 2-3 strúčky pretlačené cez mačkátko. Ak dáte cesnak, musíte ale dať aj iné korenie, ako zmesku na tzatziki. Treba 5-6 guličiek bieleho korenia (preboha len nie čierne!), 5-6 nového korenia, je dobré aj 5-6 zeleného, sušenú pažitku a bazalku. Všetky spolu dobre pomlieť, dobre premiešať, vraziť do šalátu a dobre rozmiešať.
    Ak dáte zmesku na tzatziki, netreba dávať cesnak a koreniny.
    Jogurt – akýkoľvek hustejší. Treba si nakúpiť malé kelímky od rôznych výrobcov a metódou pokusu a omylu nájsť najhustejší. Pozor! Smotana nie je jogurt!
    Kyslastú chuť docielime pár kvapkami bieleho octu (dostať ho v Lidli). Nie hnedého!
    Pozn.: Stál som v Grécku nad kuchárom keď to robil a pýtal som sa ho...
    :-//

    Odpovědět

  • Tom Tom(neregistrovaný)

    Miluju Řecko a řeckou kuchyni, dávám bodík. Tom - http://www.reckozajezdy.cz/

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Taky oponuji, taky jsem měla na různých místech v Řecku bez kopru a bez tzatziky koření... :-) ale jinak :yes:

    Odpovědět

  • Mejzie12 Mejzie12

    Právě jsme dojedli gril. kuře s tzacikami :-) A rozhodně doporučuji :yes:;-)

    Odpovědět

  • Daniela Daniela(neregistrovaná)

    marcik: právě jsme se vrátili z Řecka a v tzatziki kopr byl. Tak nevím, asi záleží na regionu jak někdo psal níž.

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: tzaziky recept originál tzaziky recept tzaciky řecké recept recept na řecké tzaziky řecké tzaziky řecký salát tzaziky recept czaciky recept na tzaziky tatziky tsatsiky recept tzaciky pravé řecké tzaziky řecké recepty tzatziky s jogurtem tsatsiky salát tzaziky salát tzatziky recept tzaziky řecké tzaziky recept tsaciky recept

Zapomněl/a jsem heslo