Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řecké tzatziky

Osvěžující okurka, aromatický čerstvý kopr, výživný, přesto lehký jogurt a k tomu česnek, aby to mělo říz. V Řecku na tradiční tzatziky nedají dopustit, populární balkánský dip si ale můžete vyrobit i v pohodlí vašeho domova.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 20 min

20 min (20 min příprava, příprava bez vychlazení salátu)

14. 3. 2009 18:31

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie982 kJ / 235 kcal
Bílkoviny19,30 g
Tuky10,54 g
Vláknina2,47 g
Cholesterol 29 mg
Sodík 113 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy14,98 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

MaCZalla

2. 1. 2022 16:26

Výborný. Hlavně dobře vyždímat.

sibilla40

24. 8. 2018 21:49

Dobry vecer , tzatziki je spravny tak jak je napsany v receptu ,krome kysele smetany a pridavam olivovy olej.....okurku nastruham na hrubo primo do jogurtu, ktery oslolim jemne az ke konci.... recky jogurt je dost tuhy,takze voda s okurky to akorat zredi...kdysi jsem taky vymackalavala vodu... po 40 letech v Recku ,vim ze nemusim ;-)
jestli nenajdete recky jogurt, tak obycejny jogurt muzete precedit pres jemne platynko ... nebo okurku na male kosticky,at nepusti hodne vody .
co se tyce kopru, spravne se dava.ale nektere restaurace-taverny, nedavaji,protoze nemaji vsichni radi kopr
davan :yes:

marion

22. 7. 2014 17:28

zrovna si na něm pochutnávám. SENZACE :-O:-D:-p

Daranea

24. 6. 2014 14:27

Nebudu se s nikým dohadovat, jak to je nebo není v Řecku, nebyla jsem tam, ale tohle mi chutná, manžel nerad kopr, takže vyzkouším s jinou zelenou potvorou, když tam není tak důležitý :-) Jedla jsem to jako zálivku na ledový salát a bylo to skvělé, až bude zase grilování, určitě je udělám :-))

Irule Irule

26. 1. 2014 17:19

:yes::-p výborné:-!

R.

21. 11. 2013 19:53

renata: ano, hodi se i jako pomazanka. Napriklad my jsme to jedli normalne s pecivem a jenom jsme si to nabirali na to pecivo. takze si myslim ze se to da urcite pouzit jako pomazanka:)

Pavla

26. 8. 2013 23:29

Pavla Bellis: zmizela první část adresy :)www.dify.cz/sendvic-z-celozrnneho-chleba-s-kurecim...

Pavla Bellis

26. 8. 2013 23:27

Tzatziki jsou skvělá věc. Zkoumala jsem Řeky na webu a dávaj někdy kopr, někdo dává místo toho mátu, záleží prostě na každym.
Vyplatí se udělat pořádnou mísu, já pak s ním dělám sendviče a je to paráda, důkaz tady :-)sendvic-z-celozrnneho-chleba-s-kurecim-masem-a-tzatziki

Eliza Eliza

3. 8. 2013 22:03

renata: Myslím, že jako pomazánka by tzatziki byly moc řídké, přece jen je to spíš salát. Ale nemusí být jen k masu a zelenině, osobně je mám ráda třeba k opečeným toustům. Ovšem úplně nejraději ke grilovaným plátkům lilku :-p:yes:.

renata

3. 8. 2013 20:44

chtěla bych se zeptat k cemu se ještě hodi tzaciky mimo grilovani je mozne ji pouzit i jako pomazanku?prosim poradte co by se ktemu ještě hodilo iky moc!:-/:-?:-8

Pačes

24. 7. 2013 10:16

Ivana Ch:
Súhlas.
Než niečo napíšem, tak si niečo zistím.
Kôpor a uhorka sú základom tzatziki. Bez nich to je len obyčajný ochutený jogurt!

Pačes

24. 7. 2013 10:12

:-(
No, bol som v Grécku niekoľkokrát a môžem povedať, že tak ako dávali olivový olej do všetkého, až sa mi zhnusil, tak v tzatziki ho nie je ani kvapka!
Čo sa týka korenín, je najlepšie použiť originál korenie na tzatziki. U nás ho dostať kúpiť od rôznych výrobcov, najlepšie je však dovezené z Grécka, Bulharska či Turecka alebo v ich predajniach u nás.
Oni sa takisto neserinkajú s cesnakom a kombinovaním korenín. Rovno do šalátu prásknu zmesku.
Uhorka-zbavená šupy a jadierok, nastrúhaná na veľkých dierkach a vyžmýkaná.
Kôpor – nasekať nadrobno konce. Nie stopky!
Ak dáte cesnak, tak 2-3 strúčky pretlačené cez mačkátko. Ak dáte cesnak, musíte ale dať aj iné korenie, ako zmesku na tzatziki. Treba 5-6 guličiek bieleho korenia (preboha len nie čierne!), 5-6 nového korenia, je dobré aj 5-6 zeleného, sušenú pažitku a bazalku. Všetky spolu dobre pomlieť, dobre premiešať, vraziť do šalátu a dobre rozmiešať.
Ak dáte zmesku na tzatziki, netreba dávať cesnak a koreniny.
Jogurt – akýkoľvek hustejší. Treba si nakúpiť malé kelímky od rôznych výrobcov a metódou pokusu a omylu nájsť najhustejší. Pozor! Smotana nie je jogurt!
Kyslastú chuť docielime pár kvapkami bieleho octu (dostať ho v Lidli). Nie hnedého!
Pozn.: Stál som v Grécku nad kuchárom keď to robil a pýtal som sa ho...
:-//

Tom

24. 2. 2013 18:21

Miluju Řecko a řeckou kuchyni, dávám bodík. Tom - http://www.reckozajezdy.cz/

Lenka

28. 8. 2012 09:02

Taky oponuji, taky jsem měla na různých místech v Řecku bez kopru a bez tzatziky koření... :-) ale jinak :yes:

Mejzie12

4. 8. 2012 19:28

Právě jsme dojedli gril. kuře s tzacikami :-) A rozhodně doporučuji :yes:;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: tzaziky recept originál tzaziky recept tzaciky řecké recept recept na řecké tzaziky řecké tzaziky řecký salát tzaziky recept recept na tzaziky czaciky tzaciky tatziky tsatsiky recept řecké recepty pravé řecké tzaziky tzatziky s jogurtem tsatsiky salát tzaziky salát tzatziky recept tzaziky řecké tzaziky recept tzaziky

Suroviny: okurka salátová, kopr, česnek, jogurt řecký, sůl

TopRecepty.cz

Řecké tzatziky

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lYK7