Pečený meloun je hit. Tahle veganská delikatesa nadchne i masožravce!
8. 9. 2021 Vaření
Jakkoliv bláznivě to možná zní, pečený meloun není zas tak úplná novinka a světoví šéfkuchaři jej takto připravují již několik let. A právě proto existuje víc možností, jak si s melounem v troubě nebo na pánvi pohrát.
Pečínka bez masa?
Ano, je to tak. Videa s pečeným melounem kolovala na YouTube už v roce 2018, právě tehdy totiž tuhle „pečínku“ proslavila, podle webu New York Eater, restaurace Duck's Eatery z New Yorku. Ovšem jejich postup byl poměrně náročný. Marinovaný meloun nejdříve čtyři až šest dní sušili, pak jej 8 hodin udili a pak dokončovali na pánvi. Suma sumárum byste na to potřebovali týden dovolené. Naštěstí to jde i rychleji a způsobů je dokonce více.
Mohlo by vás zajímat
Steak za půl hodinky
Nejrychlejší možností je melounové plátky, silné asi 4 cm, péct v troubě při 200 °C asi 20-30 minut, nebo grilovat asi 15 minut. Chcete-li meloun nasladko, posypte jej předem vanilkovým cukrem a upečený využijte jako přílohu k dezertům. Chcete-li meloun naslano, potřete předem plátky z obou stran marinádou ze sojové omáčky a koření. Na marinádu budete potřebovat 100 ml kvalitní sojovky, trochu chilli, trochu olivového oleje a špetku mleté papriky.
Mohlo by vás zajímat
Poctivá pečeně
Máte-li trochu času navíc, je možné udělat melounovou pečínku. Pokud jste viděli včerejší pořad Prostřeno a blogerku Koko, neboli Veroniku Kokešovou, která v něm vařila, pak postup bude podobný právě jako u Koko. Ovšem jen podobný. My si s melounem pohrajeme víc. Ale nemějte strach, aktivní práce bude jen trochu. Jak na to? Meloun omyjte a oloupejte, ale ponechte v celku! Pak jej ze všech stran nakrojte do kříže (udělejte na melounu zářezy, jako když připravujete na pečení bůček). Připravte marinádu: smíchejte důkladně 150 ml sojové omáčky, 1 lžíci švestkových povidel, trochu oleje, trochu chilli, 1 lžičku cukru a lžičku mletého koriandru. Touto marinádou meloun důkladně potřete a nechte v chladu asi 3 hodiny. Máte-li svoji jinou vyzkoušenou marinádu, klidně použijte tu.
Mohlo by vás zajímat
Poté meloun vyjměte z lednice, marinádu slijte a odložte bokem. Meloun položte na pečicí papír, zakryjte alobalem a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi 3 hodiny. Následně alobal odkryjte, meloun potřete zbylou marinádou a dopečte. Pozor, meloun je potřeba ke konci hlídat, aby se povrch nespálil! Takto hotový meloun můžete hned krájet a servírovat, třeba s hranolky, anebo jej můžete nakrájet na plátky silné asi 1,5 cm a ještě opéct na pánvi. Koko zvolila postup, kdy z pečeného (ale vychlazeného) melounu nakrájela tenké plátky a dochutila je stejně jako při přípravě carpaccia z hovězího masa. I to je možnost. Každopádně, pečený meloun vypadá velmi věrohodně a skoro byste nepoznali, že o maso nejde. Pro vegetariány i vegany je tahle dobrota jako stvořená, ale pochutnají si všichni. Zkusíte to?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melounů je mnoho druhů, v létě nás příjemně osvěží. Nabízíme přehled oblíbených melounových receptů
Netradiční recepty z melounu: Dejte si ho s balkánským sýrem nebo s vínem!
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30