Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše kuchařka 2 právě v prodeji!

Do obchodu

Vanilkový cukr lze snadno připravit i doma. Jsou potřeba jen tři věci

Vůni vanilkového cukru má mnoho z nás spojenou s vůní babiččiny (maminčiny) kuchyně nebo s vůní Vánoc. Nemusíme ho vždy jen kupovat, ale můžeme si jej lehce připravit doma. Jeho výroba je snadná, máme ho pak vždy po ruce a ta úžasná vůně! Neobejdou se bez ní vánoční vanilkové rohlíčky, skvělé vanilkové zmrzliny, oblíbené buchtičky s krémem ani většina řezů, voňavých bábovek a kynutých buchet.

Jak si doma připravit vanilkový cukr?

Na domácí přípravu vanilkového cukru, budeme potřebovat pouze dvě suroviny - vanilkový lusk a cukr krupici a láhev na uskladnění. Na uskladnění je potřeba těsně uzavíratelná sklenice. Výborná je širokohrdlá sklenice se zabroušenou zátkou i hrdlem (tzv. prachovnice), které se používají třeba v lékárnách nebo laboratořích.

Postupovat můžeme třemi způsoby. Na voňavý vanilkový cukr podle prvního způsobu si počkáme nejdéle, zbylé dva způsoby jsou rychlejší:

  1. Celý lusk vložíme do těsně uzavíratelné sklenice, zasypeme cukrem, zavřeme a necháme navonět. Tento způsob je vhodný, pokud na vanilkový cukr nespěcháme, trvá to totiž 2-3 týdny, než je cukr aromatizovaný.

  2. Rychlejším způsobem výroby vanilkového cukru je lusk špičatým nožem podélně rozříznout a teprve potom vsunout do cukru. (Popř. semínka rozříznutého lusku vyškrábnout a použít do moučníku, krému apod., a do cukru vložit pro jeho provonění pouze prázdný, rozříznutý lusk.)

  3. Nejrychlejší způsob výroby vanilkového cukru je vyškrábnout z rozříznutého lusku semínka, prázdný lusk nakrájet na menší kousky a spolu se semínky promíchat s cukrem. Vše uložíme do láhve, dobře zavřeme a necháme aromatizovat. Před použitím tento cukr prosejeme přes síto a kousky vanilky ze síta opět vrátíme do sklenice s cukrem.


Dalším způsobem, jak provonět naše pečivo je použití prodávaného vanilínového cukru nebo vanilínového extraktu. Každý, kdo vyzkoušel vůni pravé vanilky však potrvdí, že nejsilnější a nejpříjemnější je právě vůně vanilkového lusku - a tou si můžeme cukr podle výše popsaných způsobů navonět snadno doma.

Tento tip je užitečný  (17x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Petra Burianová

nově v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům