

Carpaccio z pečené červené řepy
Suroviny 1 - 2 porce
- Na carpaccio:
- 1 středně velká červená řepa
- palice česneku
- lžíce hrubozrnné soli
- lžíce olivového oleje
- lžíce balzamikového octa
- barevný pepř čerstvě mletý
- snítka tymiánu (nemusí být)
- 100 g sýru feta nebo balkánského sýru
- hrst rukoly (lístky)
- Na zálivku:
- 2 lžíce tekutého medu
- šťáva z 1/2 limetky
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- Na karamelizovanou cibuli:
- lžíce olivového oleje
- červená cibule
- sůl
- lžíce krupicového cukru
- lžíce balzamikového octa
Postup přípravy receptu
Nejdříve připravíme řepu: pod tekoucí vodou ji řádně vydrbeme kartáčem, neloupeme, osušíme. Na dostatečně velký alobal nasypeme sůl, dáme na ni řepu, přihodíme stroužky neloupaného, ale napůl rozkrojeného česneku, přidáme olej, ocet, pepř a alobal hermeticky uzavřeme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C (horkovzduch) a pečeme cca hodinu. Ihned propícháme, aby vyšla pára, oloupeme a necháme zcela vychladnout.
Připravíme karamelizovanou cibuli: na pánev dáme olej, necháme jej rozpálit a přihodíme na osminky nakrájenou cibuli, osmahneme dosklovita, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat.
Až cibule začne karamelově vonět, trochu osolíme a přidáme ocet. Prohodíme na pánvi a ocet necháme odpařit.
Nyní připravíme zálivku: vyšleháme všechny suroviny, které jsou do ní určeny. A můžeme servírovat: řepu nakrájíme na tenké plátky, naskládáme na talíř, poházíme rukolou, fetou, (balkánem) a doprostřed talíře umístíme karamelizovanou cibuli.
Celé to přelijeme zálivkou, můžeme dosolit, event. opepřit barevným, čerstvě drceným pepřem.
Poznámka od kuchařky
Inspirace z NETu "Šárčina škola vaření" - upraveno
Je to neskutečná lahoda, chutě jsou fantasticky vyvážené a vše se krásně doplňuje.. zcela mě uchvátila ta cibule.. příště jí udělám rozhodně víc.
Omlouvám se za fotky, nejsou nic moc. Došla mi baterka ve foťáku a s bleskem fotit neumím, tak promiňte..
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Carpaccio z pečené červené řepy
-
Fakt super dobrota , všem doporučuji vyzkoušet . Moc jsme si pochutnali a určitě budeme dělat i nadále!
-
Tento recept milujeme, jen nedávám balkánský sýr či Fetu (manžel má vysoký tlak, šetřím sůl, kde se dá) a místo toho dávám kozí čerstvý sýr. Velká lahůdka.
-
Tedy toto je lahůdka, díky za skvělý recept
-
Super, luxusní
Snědla jsem k večeři celou řepu a krajíc topinky na sucho
Jen příště udělám míň sladké,a možná bez medové zálivky,jen řepu s cibulí
Do cibule jsem kápla trochu červeného
Díky moc
-
rimanka:moc děkuji
-
Na tomto receptu jsem se stala závislá, luxusní! Do zálivky dávám jen jednu lžíci medu a dost pepřím. A navrch dávám brynzu, s tou je to nej... Díky za supr recept.
-
Opravdu vyjimecne dobre a druhy den,kdyz se chute pekne prolezely to bylo jeste lepsi...jen dam priste na zalivku mene medu,na nas to bylo prilis sladke
...
-
Tak jsem v sobotu konečně vyzkoušela tuto červenou řepu
. Dnes ji pro velký úspěch opakuji a rozhodně ne naposled
. Červené řepy mám dost
.
-
Martina: děkuji
-
Naprosto luxusní chuť
...díky za recept !
-
den nalozene tenke platky repy ve vynikajicim olivaku terra creta, zasypane bylinkama a stejne vyborne, mnamouzne
-
Tekutý Hydrolyzát: Carpaccio původně bylo z masa. Ale nyní se dělá ze všeho možného. Aby se pokrm mohl nazývat Carpaccio, musí splňovat dvě základní podmínky: 1) Nakrájený na velmi tenké plátky 2) Nesmí být tepelně upravený.
-
Opravdu bezkonkurenční.
-
Výborné!
-
Dneska jsem si upekla 2 červené řepy, jsem zvědavá jak bude návštěvě chutnat