Pečeme s exotickými druhy ořechů: Zkuste pekanové košíčky nebo pistáciové stromečky!
29. 11. 2021 Vaření
Do pracen patří vlašské ořechy, vanilkové rohlíčky si mnozí nedokážou představit bez mandlí a krém do laskonek je nejlepší s lískovými oříšky. Bez těchto tří nejobvyklejších druhů ořechů by se snad ani nedalo vánoční cukroví udělat. Co ale třeba jednou zkusit nějaké méně obvyklé oříšky?
O trochu luxusnější vlašáky
Pekany se hodně podobají vlašským ořechům a vlastně i podobně chutnají. Jsou ale o trochu jemnější a nepálí na jazyku jako někoho vlašáky. Chcete-li tak něco luxusnějšího, můžete místo vlašských ořechů použít do cukroví ty pekanové. Jsou oblíbené hlavně v kuchyních anglosaských zemí, kde jsou v koláčích mnohem obvyklejší surovinou než jiné druhy ořechů. Jejich předností je lehce karamelová chuť, která se dobře snoubí s javorovým sirupem. Vyzkoušejte je třeba v těchto košíčcích: Smíchejte 1/2 hrnku másla se 120 g smetanového sýra. Šlehejte 1 minutu. Přidejte 1 hrnek hladké mouky a vypracujte těsto. Nechte je odležet hodinu v chladu. Na náplň smíchejte 3/4 hrnku hnědého cukru, 1 vejce, 1 lžíci másla, pár kapek vanilkové esence a špetku soli. Vyšlehejte dohladka. Předehřejte troubu na 160 °C. Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tloušťku asi půl centimetru. Kulatým vykrajovátkem o průměru asi 6 cm vykrojte 24 koleček. Kolečka těsta vložte do prohlubní plechu na mini muffiny a vytvarujte košíčky. Připravte si hrnek nasekaných pekanových ořechů. Dno každého nepečeného korpusu posypte pekanovými ořechy. Na ně naneste náplň a navrch nasypte další pekanové ořechy. Pečte asi 25 minut ve středně vyhřáté troubě.
Mohlo by vás zajímat
Chuť pistáciové zmrzliny
Pistácie většinou jen zobeme pražené a osolené třeba k vínu, když nás večer u televize honí mlsná, pokud se vám ale podaří sehnat ty nepražené a nesolené, získáte ideální ingredienci do sladkého pečiva. Jsou jasně zelené a jsou to právě ony, které dávají chuť a zelenou barvu pistáciové zmrzlině. Ty nepražené mají úplně jinou příjemně nasládlou chuť. U pistácií platí, že čím jsou jádra zelenější, tím jsou kvalitnější. Díky zelené barvě se pistácie báječně hodí na stromečky. Připravte si na ně: 375 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 226 g změklého másla, 200 g krystalového cukru, 1 velké vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, 3/4 lžičky pistáciového extraktu a 100 g najemno nasekaných pistácií. V míse nejprve promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Pak prošlehejte máslo a cukr do světlé pěny. Přidejte vejce a opět šlehejte, nakonec vmíchejte vanilkový a pistáciový extrakt. Směs případně dobarvěte trochou zelené potravinářské barvy. Přidejte nasekané pistácie a suché přísady a vypracujte těsto. Nechte je 30 minut odležet v lednici. Na lehce pomoučeném vále rozválejte těsto na tloušťku asi 0,5 cm. Vykrájejte z něj stromečky a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 7 až 9 minut. Stromečky pak nechte vychladnout. Můžete je dozdobit polevou a cukrovým zdobením.
Trochu tučnější makadamové
Makadamové ořechy vypadají trochu jako lískáče, jsou ale mnohem tučnější, dokonce jsou nejtučnějším druhem ořechů vůbec. Připsat si mohou i prvenství jako nejdražší ořechy, navíc také jako ty s netvrdší skořápkou. Vzhledem k tomu, že v obchodech se prodávají již vyloupané, ten poslední problém nemusíte řešit. Díky vysokému obsahu tuku vynikají máslovou příchutí, která ještě víc vynikne, když je před úpravou opečete na pánvi. Výborně se pak hodí do křehkých sušenek ze šlehačkového těsta. Pokud se rozhodnete je vyzkoušet, začněte právě s pražením ořechů. 70 g makadamových ořechů opražte nasucho na pánvi, nechte je vychladnout a pak je nasekejte na menší kousky. Na vál prosejte 250 g hladké mouky. Přidejte 180 g na kousky nakrájeného másla pokojové teploty a sekané ořechy a postupně přilévejte 100 ml smetany ke šlehání. Vypracujte vláčné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte je klidně do druhého dne odležet v lednici, minimálně aspoň 2 hodiny. Těsto pak rozválejte na plát a vykrajujte z něj různé tvary. Přendejte je na plech vyloženy pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C dozlatova. Ještě horké cukroví obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Nechte je v chladu odležet.
Mohlo by vás zajímat
Proč kešu nejsou ořechy?
Na kešu je nejzajímavější, že vlastně nejde o oříšek v pravém slova smyslu – tedy o plod nějakého stromu ukrytý ve skořápce. Kešu pocházejí ze stromu s názvem ledvinovník západní, na němž rostou plody podobné hruškám či jablkům. Dokonce jsou označovány jako kešu jablka. Na jejich spodní straně se nachází jakási stopka, v níž se právě ukrývá kešu oříšek. Kešu jsou ideálním druhem oříšků do zdravého nebo raw pečiva bez mouky. Když se namočí do vody, změknou, zesládnou a po rozmixování z nich vznikne hmota, která nahradí krémy. Z toho důvodu jsou oblíbenou surovinou ve veganské kuchyni. Výborné jsou například rychlé kešu řezy. Dejte 1 a 1/2 hrnku nesolených kešu oříšků do kuchyňského robotu a mixujte 2-3 minuty, až vznikne kaše. Přidejte 1 hrnek ovesných vloček, 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1/4 hrnku javorového sirupu a špetku mořské soli a mixujte další 2 až 3 minuty, až vznikne těsto. Obdélníkovou pečicí formu vyložte pečicím papírem. Těsto rozprostřete na dno formy. Ve velké skleněné odměrce nebo míse vyšlehejte 1/4 hrnku javorového sirupu, 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje, 1/2 hrnku kakaového prášku dohladka a dobře promíchejte. Vzniklou čokoládovou polevu rozetřete na těsto a vše posypejte kokosovými vločkami a mořskou solí. Před krájením nechte řezy 3 hodiny chladit.
Para nebo také brazilské ořechy
Když se řekne oříšek, většina si vybaví jeden schovaný pod tvrdou slupkou. Zajímavou podobu mají para neboli brazilské ořechy. Ty se totiž ukrývají ve velkém ořechu podobném kokosovému, který pochází z vysokého stromu juvie ztepilá. V obalu pak není schovaný jen jeden malý oříšek, ale 10-25 oříšků, které jsou navíc ještě chráněny každý extra svou vlastní skořápkou. Jejich chuť je jemná, krémová a nasládlá, trochu připomíná máslový krém. Co je třeba vyzkoušet v koláčcích s čokoládou? Připravte si na ně ¾ hrnku krystalového cukru, ¼ hrnku hnědého cukru, ½ hrnku másla nebo kokosového oleje, 2 lžičky vanilky, 1 vejce, 1 a ½ hrnku hladké mouky, 1 až 2 polévkové lžíce instantní kávy, 1 lžičku prášku do pečiva, ½ lžička soli, ½ lžičky mleté skořice, 1 hrnek nasekaných para ořechů, hořkou nebo mléčnou čokoládu a para ořechy na ozdobu. Troubu zahřejte na 180 °C. Ve velké míse prošlehejte cukr s máslem. Vmíchejte vanilku a vejce a zašlehejte mouku, instantní kávu, prášek do pečiva, sůl, skořici a ořechy. Vypracujte těsto. Z těsta tvarujte po lžících kuličky. Dejte je v dostatečných rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby. Pečte 12 až 15 minut nebo dozlatova. Každou sušenku pak potřete rozpuštěnou čokoládou a posypte nasekanými ořechy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak uchovat a zpracovat ořechy. Vyzkoušejte rady a tipy na jejich využití
Den pekanových ořechů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vlašské na mozek, mandle pro větší prsa: Druhy ořechů podle jejich zdravotních benefitů
9 nejlepších ořechových moučníků: Zkuste slavnostní roládu nebo voňavou bábovku!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků