Domácí rajský protlak vydrží zavařený po celý rok. Při výrobě je klíčový výběr rajčat a pomalé redukování
25. 7. 2022 Tipy a triky
Nadměrná úroda rajčat vyzývá k jejich zpracování do domácího kečupu, pyré nebo protlaku. Rajský protlak znamená koncentrovanou chuť toho nejlepšího, co rajčatová sezóna nabízí. Jak ho uvařit, skladovat a do jakých pokrmů použít?
V čem je domácí rajský protlak lepší než kupovaný?
Hlavním benefitem je chuť vlastních vypěstovaných rajčat, která jsou výraznější a sladší, než ta z dovozu pěstovaná narychlo za použití chemie. U domácího protlaku vždy víte, co se v něm nachází, můžete ovlivnit obsah soli i cukru a nepotřebujete na něj zahušťovací a jinak vylepšovací umělé látky. A vzhledem ke stále rostoucím cenám rajčat je také levnější. Pochopitelně, pokud nemáte vlastní zahrádku, můžete výhodně koupit zralá česká rajčata v době jejich sklizně.
Mohlo by vás zajímat
Rajčata vhodná na protlak
Stejně jako při výrobě domácího kečupu, i na protlak se hodí především hodně zralá rajčata, která jsou měkčí a sladší. Čím sladší rajčata, tím méně cukru na doslazení budete potřebovat. Do rajského protlaku samozřejmě nepatří nahnilá, plesnivá nebo jinak poškozená rajčata, která by mohla celou várku velmi rychle znehodnotit.
Výroba domácího rajského protlaku krok za krokem
Na protlak potřebujete pouze rajčata, cukr a malé zavařovací skleničky. Sůl se do něj používá pouze v případě průmyslového zpracování, při kterém plní funkci konzervantu. V domácím protlaku však potřeba není.
- Dokonale očištěná rajčata nakrájejte na menší kousky, vložte do vyššího hrnce a podlijte trochou vody. Stačí jen tolik, aby se rajčata, než pustí vlastní šťávu, nezačala připalovat.
- Pod pokličkou za občasného zamíchání dusíte asi 30 minut až jsou rajčata rozvařená. Nechejte trochu zchladnout.
- Rajčata propasírujte pomocí vařečky přes sítko, které dokáže zachytit všechny slupky i semínka.
- Propasírovanou hmotu znovu přiveďte k varu a při mírné teplotě bez pokličky nechte odpařit přebytečnou vodu. Občas zamíchejte a hlídejte, aby se protlak nezačal připalovat.
- Jakmile dostatečně zhoustne, odstavte a ještě chvíli míchejte.
- Podle potřeby rajský protlak oslaďte.
Skladování rajského protlaku
V protlaku je chuť koncentrovaná a na přípravu pokrmů postačí malé množství. V otevřené sklenici se protlak bez konzervačních látek rychle kazí, proto je třeba ho ihned spotřebovat. Na skladování protlaku proto použijte malé zavařovací sklenice, které předtím vyvařte i s víčky a nechte dokonale vysušit.
Rajský protlak vložte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte půl hodiny při teplotě 80 °C. Nechte vychladnout a sklenice opatřete štítkem s datem naplnění. Uchovávejte na tmavém a chladném místě, kde vydrží maximálně 1 rok.
Protlak pro dochucení polévky nebo guláše lze zmrazit ve tvořítkách na led.
Jak použít domácí protlak?
Rajský protlak pokrmy skvěle doplní a dodá jim intenzivnější chuť. Hodí se do rajčatových či luštěninových polévek, ale také nejrůznějších omáček. Vyzkoušejte třeba vepřové maso s mrkví a rajským protlakem z pomalého hrnce. Protlak výborně ladí také k hovězímu masu. Důkazem je Shepherd´s pie (pastýřský koláč), který je tradičním britským pokrmem. Malé množství protlaku bývá často tajnou ingrediencí ve výborném hovězím nebo vepřovém guláši. S luštěninami si koncentrovaná chuť rajčat rovněž báječně rozumí, například jej lze přidat k vařené hnědé čočce.
Mohlo by vás zajímat
Rajský protlak chutná skvěle i v pokrmech, kde byste ho nečekali. Už jste ochutnali pomazánku nebo domácí chléb s protlakem? Malé množství také vylepší marinádu na grilované kuřecí nebo vepřové maso. Na 5 lžic oleje použijte 1 lžičku protlaku, 1 lžičku tekutého medu, 1 lžíci sójové omáčky, 2 stroužky česneku nakrájené na plátky, trochu soli a pepře. Dospěláckou verzi marinády vylepší větší špetka chilli koření. Maso rozklepte a potřete marinádou, ve které nechte kuřecí alespoň 2 hodiny, vepřové nejlépe přes noc.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Hospodský, segedínský, nebo fazolový? Češi guláš milují. Jaký je ten nejlepší?
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06