Pečeme s Ivou: Udělejte si u vás doma atmosféru voňavých vánočních trhů - upečte si úžasně nadýchané trdelníky!
1. 12. 2022 Vaření
Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh. Mnoho lidí si trdelníky zkouší upéct doma, na zavařovacích sklenicích, plechovkách od piva, láhvích od vína... A i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.
Když pekařka promluví...
Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících, mnoho receptů i postupů, jak na ně, jak (na čem) je tvarovat. Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky na trubičky nebo na koupené větší formy na trdelniky. Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá přesně na šířku trouby.
Receptů na trdelníkové těsto najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.
A tak ani nemusíte vytahovat paty z domu, a přesto u vás může vonět "atmosféra vánočních trhů":
Co budeme na klasické trdelníky potřebovat? Na 1 trdelník dlouhý přes celou šířku trouby je třeba: 200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky), 30 g mléka, 60-70 g vody, 1 žloutek, 30 g cukru, 30 g změklého másla, špetka soli, 8 g čerstveho droždí. Dále: bílek na potření trdelníků před pečením, sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Ručně nebo robotem: Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.
Vykynuté těsto: Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomúžeme si při tom nejprve nakrojením těsta (viz fotopostup), které pak už jen doválíme dotenka. Váleček na stole necháme asi 10 minut odpočinout, navineme na máslem pomaštěné trdlo – oba kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačíme, potřeme šástečně rozšlehaným bílkem, obalíme v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Během několika minut jsou trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.
A mlsat a mlsat a…mlsat!
Mohlo by vás zajímat
Drobečky z ošatky
- Proč před potíráním těsta našlehávám bílek? Je to jednoduché - poruším tím jeho strukturu a lehce napěněným bílkem těsto velmi snadno potřu. Bílkem, který je vcelku a pouze oddělený od žloutku, by to takto nešlo.
- Nemáte-li doma nic velkého, nač byste těsto namotali, zkuste upéct mini trdelníčky. Těsto namotáte a upečete na trubičkách na kremrole.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Příběh jako z pohádky: Jídla Radka Příhonského chválili králové, teď je může ochutnat každý „smrtelník“
Farmu založili na odpadu z lesa. Dnes pěstují delikátní houby a dodávají je do obchodů i špičkových restaurací
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 4 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 6 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 12 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 12 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 13 hodinami
Komentáře
7. 12. 2022 11:46