Domácí Krtkův dort vyjde levněji než ten kupovaný a chuť je nesrovnatelná. Podle postupu krok za krokem jej zvládnete taky
25. 1. 2023 Vaření
Přemýšlíte, jaký dort připravit pro malého oslavence, aby nezabral moc času a výsledek měl zaručený úspěch? Krtkův dort se prodává jako polotovar, ale zhruba polovinu ingrediencí do něj stejně musíte přikoupit. Vyrobit jej celý zabere jen o pár minut déle, chutí bude nepřekonatelný, nebudou v něm žádné zbytečné umělé látky a oproti kupované směsi i pár korun ušetříte.
Proč se nevyplatí kupovaný polotovar?
Jedno balení polotovaru na Krtkův dort obsahuje část ingrediencí potřebných na formu o průměru 26 cm a stojí při aktuálních cenách přibližně 90 korun. Balení obsahuje směs na přípravu korpusu, směs na přípravu krému a čokoládové vločky. K tomu je ovšem třeba přidat ještě 100 g másla (26 Kč), 2 vejce (12 Kč), 75 ml mléka (2 Kč), 3 banány (21 Kč) a 500 ml smetany ke šlehání (64 Kč – jen v případě 500 ml balení, za více menších si připlatíte) a připočítat asi 10 Kč za energie. Rázem se cena za Krtkův dort vyšplhá na 225 korun.
Domácí výroba, jak se přesvědčíte níže, vyjde po finanční stránce o něco lépe, především si ale polepšíte ve složení. V tom kupovaném totiž nechybí škroby, emulgátory, glukózový sirup, zahušťovadla a další látky vylepšující chuť a vlastnosti produktu. A ovšem i chuťový zážitek bude lepší než u polotovaru.
Mohlo by vás zajímat
Jak na Krtkův dort?
Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat:
Korpus: 270 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1,5 prášku do pečiva, 150 ml oleje, 180 ml mléka, 3 vejce velikosti M, 3 lžíce kakaa
Krém: 3 banány, 750 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 50 g moučkového cukru, 1 tabulku čokolády
Žloutky, olej a cukr vyšlehejte do pěny a přimíchejte mléko. V druhé míse dejte dohromady mouku, prášek do pečiva a prosáté kakao. Tyto dvě směsi smíchejte a opatrně do nich obracením zapracujte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do formy vyložené pečicím papírem (nebo vymazané máslem a vysypané moukou) a upečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Vyzkoušejte špejlí, zda je korpus propečený. Lepí-li se na špejli těsto, nechte ještě péct a vyzkoušejte znovu za 10 minut. Korpus nechte vychladnout a vydlabejte tak, aby dno zůstalo neporušené.
Smetanu vyšlehejte se ztužovačem do tuha a zamíchejte do ní cukr a nahrubo nastrouhanou čokoládu.
Vydlabaný korpus vyložte nakrájenými banány, na ně rozetřete šlehačku a vytvořte kopeček. Celý povrch šlehačky posypte rozdrobeným zbytkem korpusu. Krtkův dort nechte v lednici vychladit alespoň 4 hodiny.
A jak si stojí domácí Krtkův dort po finanční stránce?
270 g polohrubé mouky (6 Kč), 150 g moučkového cukru (5 Kč), 1,5 prášku do pečiva (3 Kč), 150 ml oleje (8 Kč), 180 ml mléka (4 Kč), 3 vejce velikosti M (18 Kč), 3 lžíce kakaa (3 Kč), 3 banány (21 Kč), 750 ml smetany ke šlehání (96 Kč), 1 ztužovač šlehačky (6 Kč), 1 tabulka čokolády (30 Kč), energie (10 Kč) = 210 Kč
Mohlo by vás zajímat
Tipy na vylepšení Krtkova dortu
- Chcete-li chuť banánu i ve šlehačkovém krému, rozmačkejte jeden z banánů vidličkou a opatrně vmíchejte do tuhé šlehačky.
- Třetinu šlehačky lze nahradit tvarohem nebo smetanovým sýrem, který se vmíchá do tuhé šlehačky.
- Místo banánů můžete použít nakrájené jahody, borůvky nebo maliny, čímž získáte různé variace na Krtkův dort. Výborná je i kombinace banánu a kompotované mandarinky.
- Zbyde-li vám část korpusu a náplně, navrstvěte je střídavě do skleniček společně s ovocem a vychutnejte si dezert v jiné podobě.
- Verze pro dospělé vznikne přidáním 2 lžic rumu do těsta na korpus.
Zdroje informací:
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na fantastický dort? A ještě dostat 200,- zpět?
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
7 oblíbených dezertů do skleničky: Ochutnejte ty nejlepší poháry
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí hrníčkový perník: Vláčný a voňavý je díky vlašským ořechům i koření. Jednoduchý moučník je brzy na stole
Dortík k prvním narozeninám: Co v něm nesmí chybět a jak na pečenou i nepečenou variantu?
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní