Barevný salát z pekingského zelí: Hotový je za pár minut, základem jsou čerstvé ingredience a na talíři ho osvěží neobvyklé ozdoby
8. 5. 2023 Vaření
Na jaře míváme větší chuť na saláty. Možná proto, že v tuto dobu víc lákají i svěží barvou čerstvé zeleniny a bylinek. Salát z pekingského zelí potěší všechny milovníky lehkých obědů a večeří
Co je pekingské zelí
Pekingské zelí je u nás je také známé jako čínské a jde o podlouhlou hlávku zelí. Názvem se dá zaměnit se skutečným čínským zelím, které má podobný tvar. To ale netvoří pevné hlávky a má sytě zelenou barvu. U nás se téměř neprodává.
Pekingské zelí se někdy používá do smažených čínských jídel a do polévek (spodní bílé části nakrájené na drobné nudličky). Většinou z něj ale připravujeme různé saláty.
Mohlo by vás zajímat
Kdy je nejlepší salát z pekingského zelí
Na salátu z pekingského zelí si můžeme pochutnávat téměř po celý rok, ale na jaře, kdy máme některé suroviny vypěstované třeba i doma nebo ve skleníku, máme z jeho svěžesti, barevnosti a chuti mnohem větší radost.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na salát z pekingského zelí
Mohlo by vás zajímat
Základem tohoto salátu je samozřejmě pekingské zelí, které můžeme využít celé kromě hořkých konců v hlavičce. Díky světle zelené barvě se krásně kombinuje s dalšími barevnými potravinami. Báječně ladí s mrkví nakrájenou na tenké proužky, i když ta je ale ideální spíše na podzim a v zimě.
Teď na jaře se skvěle hodí ingredience, které právě rostou, jako jsou červené ředkvičky a ostře zelená jarní cibulka. Přidat můžeme také salátovou okurku a voňavá červená rajčata. Variantou mohou být i tenké proužky barevné papriky (červená, oranžová). Na nálev využijeme olej, ocet, vodu, na dochucení třeba hořčici (dijonská dodá větší aroma), jindy zase prolisované stroužky česneku. Potřebovat budeme i pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak dotvořit jarní salát z pekingského zelí
Protože už na louce roste spousta jedlých rostlin, můžeme je přidat k salátu. Spoustu radosti udělají jedlé květy. Ať už to jsou obyčejné sedmikrásky, ale i nádherně žluté pampelišky. Mísu se salátem krásně projasní. Nádherné jsou ale i fialky, případně měsíček.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…
Jak se dělá barevný salát z pekingského zelí
Na salát budete potřebovat: ½ hlávky pekingského zelí, ½ svazku jarní cibulky, 1 svazek ředkviček, ½ salátové okurky a 2 rajčata. Na nálev si přichystejte: 4 lžíce oleje, 2 lžíce vinného octa, 2 lžíce vody, 1 lžíci hořčice (plnotučné nebo dijonské), mletý bílý pepř a sůl. A z procházky si přineste si sedmikrásky nebo pampelišky.
Jak na to? Zelí očistěte a nakrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte je na tenká kolečka. Cibulku nakrájejte na proužky, okurku omyjte, nakrájejte na kolečka, a pak na čtvrtky. Rajče nakrájejte na střední kostičky. Vše dejte do mísy.
Do větší sklenice si připravte všechny ingredience na nálev. Dobře je rozšlehejte a s nálevem zalijte zeleninu. Promíchejte a dejte do ledničky vychladit. Nakonec salát dozdobte jedlými květy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
Nechte svůj talíř rozkvést jedlými květy: Sedmikrásky krásně zdobí, pampelišky zkuste do salátu
Jedlíkova cesta kolem světa: Na procházce Pekingem ochutnáte nudle i černá vejce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12