Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

ředkvičky
Zdroj: Pixabay, tookapic

Pěstovat ředkvičky, i když bydlíte v bytě? Žádný problém, zvládnete to na parapetu, na balkoně i na terase. Pokud nemáte zahradu, udělá pár ředkviček obrovskou radost, a přitom je to tak snadné.

Barevná záplava chutí a tvarů ředkviček

Ředkviček je spousta druhů. Mohou být červené, bílé, růžové, fialové, kulaté, podlouhlé, pálivé, nebo jemné. Variant je spousta. Když budete chtít pestrobarevný salát, třeba zkombinujte dva druhy ředviček. Spousty parády ovšem předvede klasická červená varianta. Pokud se z nich chcete těšit častěji, vysévejte ředkvičky zhruba se 14denním odstupem.

Pěstování ředkviček není věda

Když chcete vlastní ředkvičky, není na tom nic složitého. Potřebujete pouze pár tipů na jejich pěstování. Na v bytě nebo na balkoně můžete pěstovat různou zeleninu (rajče, okurka, salát, kedluben). Ředkvičky jsou tou nejsnazší variantou, vyrostou téměř kdekoliv. S minimem péče budete mít slušnou úrodu. Teď je ideální doba se do toho pustit. Jak na to?

Příprava na pěstování ředkviček v truhlíku

Co potřebujete? Semínka ředkviček, vhodný truhlík, substrát a vhodný prostor. Když budete vybírat semínka ředkviček, dívejte se po těch, které mají na obalu uvedeno k celoročnímu pěstování, nebo po semínkách k rychlení. Vhodné jsou třeba odrůdy Ester, Tercia, Lada, Kvinta, Kvintara F1, Viola. Co se týká truhlíku, sáhněte po tom s hloubkou 20 cm a délkou podle možností.

Který substrát je vhodný? Pořiďte si substrát pro výsev zeleniny. Jestli máte možnost sehnat kompostovanou zeminu, je to fajn varianta. Skvělou možností je i kompost a vrchní hlína z krtičince. Kam umístit truhlík s ředkvičkami? Vhodné je slunné místo (parapet, balkon, terasa), kam ale slunce nepraží celý den.

Pěstování ředkviček v truhlíku

Máte k dispozici všechny potřebné věci. Teď do truhlíku nasypte substrát nebo zeminu. V truhlíku nemusíte dodržovat řádky, ale dávejte semínka tak, aby se jich vešlo co nejvíce. Zhruba čtyři až pět centimetrů od sebe dělejte malé jamky asi do centimetrové hloubky a do nich nasypte semínka. Zahrňte je substrátem. Truhlík můžete nechat bez problémů venku, mladé rostliny snesou dokonce mrazy do -3 °C a ty starší až do -5 °C.

Péče o zaseté ředkvičky

Zaseté ředkvičky potřebují především dostatek vláhy. Kolik je dostatek? Dbejte na to, aby substrát nevyschl a zálivka byla pravidelná. Semínka ovšem zase nepřelívejte, protože by uhnily. Pokud příliš nechcete řešit zalévání, pořiďte si samozavlažovací truhlíky. Určitě vás zajímá, za jak dlouho se budete moci těšit z úrody. Záleží na druhu odrůdy a na tom, jak se bude rostlinkám dařit.

Ředkvičky by se ale neměly nechávat v zemi příliš dlouho. Většinou se jedná o osm až deset týdnů po výsevu. Jinak by totiž zdřevěněly. A takové ředkvičky rozhodně nechcete. Pokud jste zvažovali hnojení ředkviček, je to v případě této zeleniny velmi delikátní věc. Když je hnojit nebudete, nejspíš to vadit nebude. Kdybyste k nim ale přidali čerstvý chlévský hnůj, budou nejen duté, ale i štiplavé. Žádná z těchto možností není žádoucí.

Sklízení ředkviček

Ředkvičky potřebují prostor k růstu. Pokud máte podlouhlou odrůdu, nebude potřeba velké jednocení. Kulaté ředkvičky jsou trochu náročnější na místo. Když pěstujete ředkvičky v truhlíku, berete je podle dorůstání. Pak je třeba jednotit jen ty rostliny, které rostou vedle sebe jako dvojice, ale ty, které jsou od sebe zhruba centimetr, mohou zůstat. Při sklizni pak postupujte od největších, ostatní časem dorostou.

Nezapomeňte na to, že ředkvičky se kromě kořenu dají konzumovat celé. Připravte si z nich třeba výborný salát s ředkvičkami a jogurtovou zálivkouZ listů můžete připravit polévku, ale i salát.

Náš tip: Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů

Zdroje informací: 
thespruce.com
gardenersworld.com

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více