Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Talíř jako umělecké dílo: Vsaďte na jedlé květy a ozdobte pokrm tulipány či fialkami
Zdroj: Hayley Maxwell, Unsplash

Milujete květiny, rádi pozorujete jejich okouzlující krásu a vnímáte jejich vůni ze zahrádek, květináčů, luk, nebo doma z vázy? Zkuste je i jako aromatickou surovinu do kuchyně. Na talíři budou kvítky levandule, tulipánů či fialek vypadat jako šperky a ještě k tomu jídlo zajímavě ochutí. Poradíme vám, jak kytky správně sbírat i do kterých jídel je využít.  

Pravidla sběru

Podobně jak u hub byste si měli být jisti tím, že víte, které květiny jsou jedlé. Další zásadou je sbírat květiny jen na místech, která nejsou znečištěná; ať už lidmi, zvířaty nebo chemickou kontaminací z okolního prostředí. Proto se například vyhýbejte sběru přímo u frekventovaných cest nebo v okolí továren, byť by tam byla „úroda“ sebevětší. Zároveň není kvůli různým chemickým postřikům vhodné používat k jídlu květiny z květinářství.

Sedmikrásky a další krásky

Sezona obvykle začíná petrklíči neboli prvosenkou jarní. Tyto květiny mají nasládlou, jemně medovou chuť a jsou tedy ideální do dezertů. Jak píše Jana Vlková ve své Květinové kuchařce, kalich petrklíčů není hořký, a tak jej není potřeba odstraňovat jako u jiných květů. Další lehce rozpoznatelnou jedlou květinou je sedmikráska. Chutná lehce po oříšcích a použít můžete celý květ. Sedmikráska je skvělá hlavně do salátů, ale výtečně ozdobí i cupcakes, rolády nebo zmrzlinové či pudinkové poháry.

Stálicí v našich kuchyních jsou již dávno pampelišky, ze kterých hospodyňky vyrábějí oblíbený pampeliškový „med“. Velmi chutné jsou ale také listy této rostliny, které se hodí do salátů. Z malých poupat se pak dají připravit falešné kapary, podobně jako ze sedmikrásek. Oblíbeným „bonbonem“ jsou u dětí fialovo-růžové květy lučního jetele. Stačí je někde na louce vytrhnout a vysát sladký nektar. Dělávali jste to taky? Další oblíbenou a na pěstování nenáročnou rostlinou je levandule. Drobné kvítky jsou výborné do sirupu, můžete jimi posypat dezerty, nebo ochutit vodu či čaj.

Noblesa na talíři

Královnami mezi květinami - a to jak ve váze, tak na talíři - jsou pochopitelně růže. Jejich okvětní lístky se používají na dezerty při slavnostních chvílích, jako jsou svatby či jiné oslavy. Ovšem máte-li růže na své zahrádce, nemusíte s nimi v kuchyni šetřit. Zkuste je třeba v ovocném salátu, jako ozdobu na panna cottu či na jakýkoliv šlehačkový zákusek. Nebo s nimi, podobně jako u levandule, jen provoňte vodu. Do karafy nalijte čerstvou vodu a přisypte hrst růžových kvítků. Nechte působit a popíjejte. Voda s růžemi má osvěžující účinky, a je dokonce vhodná i na pokožku místo vody pleťové. Koncentrovanou růžovou vodu koupíte v obchodech s arabskými potravinami a můžete ji přidávat do piškotových těst nebo s ní pokapat rozkrojené granátové jablko. Připravit lze i růžový cukr. Okvětní lístky růží nechte řádně proschnout a pak je promíchejte s krystalovým cukrem. Uzavřete ve sklenici a nechte 14 dní působit. Cukr pak použijte při jakémkoliv pečení, kde se vám růžová vůně bude hodit.  

Barevně výrazné fialky a macešky vypadají luxusně na pudinku nebo jako součást želé na dortu či zákuscích. Vyniknou také v nádivkách, hodí se i do studených sladkých polévek. V lepších restauracích se fialky podávají s plísňovými sýry nebo na jednohubkách. Připravte si třeba kandované fialky.  

Jedlé jsou i květy tulipánu, ale u těch se konzumují, jak píše Jana Vlková, pouze korunní plátky bez prašníků a pestíků. Plátky jsou křehké a křupavé a nejlepší je použít je jako kalíšky na sladké ovocné pěny. Mezi další jedlé kytky patří v našich zeměpisných šířkách například violka vonná, pomněnky, květy třešní i jabloní a různé květy bylin. V zahraničí se pak velké oblibě těší jasmínové a pomerančové květy nebo květy ibišku. Sušené koupíte i u nás. Vyzkoušejte je na přípravu ledového čaje

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více