Talíř jako umělecké dílo: Vsaďte na jedlé květy a ozdobte pokrm tulipány či fialkami

6. 4. 2021 13:00

Ostatní Šárka Adámková

Zdroj: Hayley Maxwell, Unsplash Zdroj: Hayley Maxwell, Unsplash
Milujete květiny, rádi pozorujete jejich okouzlující krásu a vnímáte jejich vůni ze zahrádek, květináčů, luk, nebo doma z vázy? Zkuste je i jako aromatickou surovinu do kuchyně. Na talíři budou kvítky levandule, tulipánů či fialek vypadat jako šperky a ještě k tomu jídlo zajímavě ochutí. Poradíme vám, jak kytky správně sbírat i do kterých jídel je využít.  

Pravidla sběru

Podobně jak u hub byste si měli být jisti tím, že víte, které květiny jsou jedlé. Další zásadou je sbírat květiny jen na místech, která nejsou znečištěná; ať už lidmi, zvířaty nebo chemickou kontaminací z okolního prostředí. Proto se například vyhýbejte sběru přímo u frekventovaných cest nebo v okolí továren, byť by tam byla „úroda“ sebevětší. Zároveň není kvůli různým chemickým postřikům vhodné používat k jídlu květiny z květinářství.

Sedmikrásky a další krásky

Sezona obvykle začíná petrklíči neboli prvosenkou jarní. Tyto květiny mají nasládlou, jemně medovou chuť a jsou tedy ideální do dezertů. Jak píše Jana Vlková ve své Květinové kuchařce, kalich petrklíčů není hořký, a tak jej není potřeba odstraňovat jako u jiných květů. Další lehce rozpoznatelnou jedlou květinou je sedmikráska. Chutná lehce po oříšcích a použít můžete celý květ. Sedmikráska je skvělá hlavně do salátů, ale výtečně ozdobí i cupcakes, rolády nebo zmrzlinové či pudinkové poháry.

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Byliny v kuchyni: Vyrobte si blahodárný med z krásné pampelišky

Pampelišky krásně oživují travnaté plochy, zdobí hlavy malých děvčat, která si z nich pletou věnce,…

Stálicí v našich kuchyních jsou již dávno pampelišky, ze kterých hospodyňky vyrábějí oblíbený pampeliškový „med“. Velmi chutné jsou ale také listy této rostliny, které se hodí do salátů. Z malých poupat se pak dají připravit falešné kapary, podobně jako ze sedmikrásek. Oblíbeným „bonbonem“ jsou u dětí fialovo-růžové květy lučního jetele. Stačí je někde na louce vytrhnout a vysát sladký nektar. Dělávali jste to taky? Další oblíbenou a na pěstování nenáročnou rostlinou je levandule. Drobné kvítky jsou výborné do sirupu, můžete jimi posypat dezerty, nebo ochutit vodu či čaj.

Noblesa na talíři

Královnami mezi květinami - a to jak ve váze, tak na talíři - jsou pochopitelně růže. Jejich okvětní lístky se používají na dezerty při slavnostních chvílích, jako jsou svatby či jiné oslavy. Ovšem máte-li růže na své zahrádce, nemusíte s nimi v kuchyni šetřit. Zkuste je třeba v ovocném salátu, jako ozdobu na panna cottu či na jakýkoliv šlehačkový zákusek. Nebo s nimi, podobně jako u levandule, jen provoňte vodu. Do karafy nalijte čerstvou vodu a přisypte hrst růžových kvítků. Nechte působit a popíjejte. Voda s růžemi má osvěžující účinky, a je dokonce vhodná i na pokožku místo vody pleťové. Koncentrovanou růžovou vodu koupíte v obchodech s arabskými potravinami a můžete ji přidávat do piškotových těst nebo s ní pokapat rozkrojené granátové jablko. Připravit lze i růžový cukr. Okvětní lístky růží nechte řádně proschnout a pak je promíchejte s krystalovým cukrem. Uzavřete ve sklenici a nechte 14 dní působit. Cukr pak použijte při jakémkoliv pečení, kde se vám růžová vůně bude hodit.  

Barevně výrazné fialky a macešky vypadají luxusně na pudinku nebo jako součást želé na dortu či zákuscích. Vyniknou také v nádivkách, hodí se i do studených sladkých polévek. V lepších restauracích se fialky podávají s plísňovými sýry nebo na jednohubkách. Připravte si třeba kandované fialky.  

Jedlé jsou i květy tulipánu, ale u těch se konzumují, jak píše Jana Vlková, pouze korunní plátky bez prašníků a pestíků. Plátky jsou křehké a křupavé a nejlepší je použít je jako kalíšky na sladké ovocné pěny. Mezi další jedlé kytky patří v našich zeměpisných šířkách například violka vonná, pomněnky, květy třešní i jabloní a různé květy bylin. V zahraničí se pak velké oblibě těší jasmínové a pomerančové květy nebo květy ibišku. Sušené koupíte i u nás. Vyzkoušejte je na přípravu ledového čaje

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 10 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Nakupujte výhodněji s Tesco Clubcard kreditní kartou. Nyní je pro zákazníky ještě výhodnější

Nakupujte výhodněji s Tesco Clubcard kreditní kartou. Nyní je pro zákazníky ještě výhodnější

Tesco kreditka je pro zákazníky odteď ještě výhodnější, nabízí spoustu atraktivních slev a výhod.…
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský

Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský

Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček. Trdelník je teplý moučník z kynutého těsta podobný obří…
Jak se jedlo na Titanicu? V první třídě byly masové hody, ve třetí rýžová polévka a sušenky

Jak se jedlo na Titanicu? V první třídě byly masové hody, ve třetí rýžová polévka a sušenky

Titanic měl přinést úplně novou úroveň zaoceánského cestování; obrovský a luxusní parník nabízel…
Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?

Jídlo ze zbytků, které se stalo delikatestou. Ze které země pochází Pastýřský koláč?

Představujete si koláč jako něco sladkého s okraji z křehkého těsta? Tak v tomto případě vězte, že…
Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?

Telecí rosol, žloutkové fleky i kuře s kečupem. Na čem si rád pochutnával Vlasta Burian?

Král komiků Vlasta Burian, divadelní a filmový herec, režisér a sportovec, byl velký gurmet. Jídlu…
Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?

Jídla ze zbytků: Co s okoralými jablky a jak využít přebytečné slupky?

Také se vám stává, že nakoupíte víc jablek, než spotřebujete? Anebo máte ještě z loňska zásoby…
Tajemství staročeské kuchyně: Jak se dělaly netyje a vařil kočičí tanec?

Tajemství staročeské kuchyně: Jak se dělaly netyje a vařil kočičí tanec?

Staročeská kuchyně je plná obilovin a luštěnin, které dnes dominují především v kuchyních milovníků…
Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?

Red Velvet Cake: Jak vznikl ikonický americký dort a odkud má svou červenou barvu?

V našich končinách zatím široce známý není, byť na něj tu a tam v cukrárně narazit můžete. Ale v…