Finalista soutěže MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nám prozradil, jak dělá kuře na paprice. Skvělou chuť zajistí jeden krok navíc
11. 5. 2023 Ostatní
Označuje se za obyčejného kluka z Vysočiny. O tom, že zdaleka není „obyčejný“ přesvědčil Ondřej Štol všechny diváky poslední řady kuchařské show MasterChef Česko 2022. Přestože skončil před branami finále, jeho čtvrté místo dokazuje, že i sklář může být v kuchyni skutečným mistrem.
Ze sklárny do televizní kuchyně
Přestože to Ondřejovi přes veškerou snahu a skvělé výkony nevyšlo a titul MasterChefa nezískal, neznamená to, že by na kuchařinu zanevřel. Právě naopak, pustil se do vaření s plnou vervou a ukazuje, že i tradiční recepty nemusí vypadat nemoderně a staře.
Mohlo by vás zajímat
Synovo nej jídlo
Proto jsme účastníka celosvětově sledované soutěže požádali, zda by nám neukázal, jak dělá jeden z největších hitů české kuchyně - kuře na paprice. Vzhledem k tomu, že jde o nejoblíbenější jídlo jeho syna a největšího food kritika Vojty, neváhal. „Snad receptem někoho inspiruji třeba k nedělnímu obědu. Mějte se krásně a hlavně, dělejte, co vás baví,“ vzkazuje čtenářům Topreceptů Ondřej.
Kuře na paprice
Na recept od Ondry bude potřebovat tyto suroviny: 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 papriky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky, 1 vetší cibuli, 200 ml smetany (nejlepší je ta 33 %), 1,3 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, pepř a sůl. Jako přílohu volíme těstoviny nebo houskový knedlík.
Jak na to?
- Začneme tím, že na slunečnicovém oleji orestujeme dotmava tři nahrubo nakrájené papriky. Ty dodají omáčce intenzivní chuť, kterou pouze mletá paprika nezaručí.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, sůl, pepř a také řádně opražíme.
- Poté přidáme uzenou a sladkou papriku a zhruba minutu restujeme. Podlijeme kuřecím vývarem, aby nám paprika nezhořkla.
- Tekutinu necháme o třetinu zredukovat. Omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme přes jemné síto.
- Do hrnce přilijeme smetanu na zjemnění a chvíli prováříme.
- Kuřecí maso můžete dělat dvěma způsoby. První je ten, že si ho orestujete hned na začátku a ke konci ho vložíte do omáčky. Druhá možnost je úpravou sous-vide. „Může se zdát, že je tato metoda složitá, ale věřte mi, že to zvládne každý a budete překvapeni, jak šťavnaté maso zůstane,“ říká pro Toprecepty.cz Ondřej Štol.
- Pokud tedy zvolíme sous-vide, očištěná kuřecí prsa osolíme, opepříme a vložíme společně s trochou másla, stroužkem česneku a snítkou libovolné bylinky do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a dáme do vodní lázně o teplotě 63°C na zhruba 75 minut.
- Poté maso vyndáme ze sáčku a jen lehce „na barvu“ orestujeme na másle.
- Maso již do omáčky nemusíme vracet, protože je perfektně připravené ke konzumaci. Můžeme tedy servírovat.
- Jako příloha mohou sloužit houskové knedlíky či těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na skvělé čoko muffinky pro děti i maminky? Stačí jen dvě suroviny a do půl hodinky je dobrota na stole
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
MasterChef Česko 2022: Jak na dokonale šťavnatý bůček na pivě? Podle skvělého receptu od Ondry se povede každému
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
Kuřecí supreme: Prsa s kůží a částí kosti jsou podle názvu to nejlepší z kuřete. Luxusní šťavnatý steak je toho důkazem
Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
Komentáře
11. 5. 2023 18:11