Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí supreme
Zdroj: Toprecepty, Vareniste.cz

Pod honosným názvem kuřecí supreme se neskrývá konkrétní pokrm, jak by se mohlo z jídelních lístků restaurací mnohdy jevit. Pojem neznamená nic jiného než vykostěné kuřecí prso, kterému ponecháme část křídelní kosti a kůži. Jak ho správně připravit, aby maso zůstalo měkké, šťavnaté a kůže dokřupava opečená?

Název supreme pochází z francouzštiny

Francouzi jsou na luxusní pokrmy i jejich názvy opravdoví experti. A právě z této kuchyně pochází dnes už zažitý pojem kuřecí supreme, v originále suprême de volaille. Slovo suprême znamená nejvyšší či nejlepší a v tomto kontextu by se tedy dal název interpretovat jako to nejlepší z kuřete. Dáme-li kuřecím prsům v této formě potřebnou péči, můžeme tohoto tvrzení celkem snadno docílit. Ideální je vybrat takové kuře, které má dostatek tuku, který mu dodá maximum chuti.

Jak naporcovat kuřecí supreme?

Sehnat už připravené kuřecí prso v této podobě v běžném supermarketu není nic jednoduchého. Větší štěstí můžete mít u řezníka, který má kuřata v sortimentu, ale nejlevnější a relativně jednoduchá cesta ke kuřecímu supreme vede přes vlastní naporcování celého kuřete.

Kuře položte prsní částí nahoru a ostrým nožem veďte řez od vrcholu hrudní kosti podél žeber. Takto postupně odkrojte celá prsa od žeber a v místě, kde začíná křídlo, jej oddělte až za jeho první kostí. Kůži na mase ponechte.

Nejlepší úprava kuřecího supreme

Připravujeme-li samotná kuřecí prsa na pánvi nebo pečením, často se stává, že jsou vysušená a uvnitř tak trochu bez chuti. Protože však kuřecí supreme chrání před vysušením tučnější kůže a opečená kost dodává pokrmu skvělou chuť, hodí se kuře v této podobě i na luxusní kuřecí steak.

Základem úspěchu je prudké opečení nejprve kůží dolů. Ta zachytí vytékající šťávu, která se při obrácení a opečení z druhé strany vrátí zpět do masa. Stejně jako ty nejlepší hovězí steaky se po zatáhnutí kuřecí supreme dopeče v troubě, na rozdíl od nich však do úplného propečení.

Oblíbenou kombinací především ve francouzské kuchyni je kuřecí supreme se žampiony a omáčkou z bílého vína zjemněnou trochou smetany. Hodí se k němu však téměř jakákoli omáčka, jejímž základem je výpek z masa na pánvi, na které se restovalo. Pro silnější chuť omáčky můžete před zalitím vývarem nebo vodou opéct na pánvi společně s masem i kosti z kuřete, které poté vyjmete.

Recept na kuřecí steak supreme

Kuřecí steak jako z luxusní restaurace není žádná velká věda a v základu na něj potřebujete jen maso vykostěné podle našeho návodu výše, sůl, pepř, trochu oleje a másla. Byla by však škoda nedopřát si společně se steakem i skvělou omáčku, která zabere jen pár minut práce navíc. Čas, po který maso stráví v troubě, tak můžete plnohodnotně využít. Jak na to?

Na 2 kuřecí supreme si připravte trochu soli, pepře, 1 lžičku oleje a 1 lžíci másla. Na omáčku budete potřebovat snítku tymiánu, 1 šalotku, 1 stroužek česneku, 150 ml kuřecího vývaru, 50 ml bílého vína, 1 lžičku másla a 1 lžíci nasekané petrželky.

Kuřecí supreme osušte, z obou stran osolte a opepřete, troubu nechte předehřívat na 170 °C. Na pánvi rozehřejte olej a zprudka na něm opečte maso kůží dolů. Kuře otočte až ve chvíli, kdy bude kůže dozlatova opečená a nebude se lepit k pánvi, což bude trvat 4 – 6 minut. Po otočení vložte do pánve máslo, zmírněte teplotu a opékejte asi 4 minuty.

Kuře přemístěte na pekáček a dejte do vyhřáté trouby kůží nahoru na 10 – 15 minut podle tloušťky prsou. Ve výpeku v pánvi nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte nakrájený česnek, lístky tymiánu, krátce orestujte a zalijte bílým vínem. Nechte odpařit alkohol, tedy počkejte do chvíle, až nebude vůbec cítit. Zalijte horkým vývarem nebo vodou a omáčku zredukujte při vyšší teplotě asi na polovinu. Pánev odstraňte z tepla a na úplný závěr do omáčky vmíchejte studené máslo a petrželku. Chcete-li ke kuřecímu supreme hladkou omáčku, před přidáním másla ji rozmixujte nebo propasírujte.

Omáčku s vínem se nemusíte bát podávat ani dětem. Veškerý alkohol se odpaří během tepelné úpravy a zůstane jen skvělá chuť.

Zdroje informací:

GretaGarbure.com: Les suprêmes de volaille ne sont pas synonymes de filets ou de blancs
AFamilyFeast.com: Chicken Supreme

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více