Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Došla vám paprika uprostřed vaření? Vsaďte na zaručené rady, jak to zachránit
Zdroj: Toprecepty, Tefal

Paprika je jako koření v mnoha receptech nepostradatelná. Jídlu dodává šmak i barvu a třeba guláš by bez ní snad ani nebyl gulášem. Nebo byl? Co dělat, když zjistíte, že vám červený prášek došel, jenže jste zrovna uprostřed přípravy večeře?

Nahrazujeme papriku

Může se to stát i těm nejzkušenějším kuchařům a kuchařkám - vaříte, vaříte a najednou zjistíte, že vám došlo právě to koření, které zrovna potřebujete. Pokud je tím kořením mletá paprika, nemusíte si zoufat! Pikantní červený prášek, který se typicky používá do guláše a gulášové polévky, ale skvělý je i k masu a využití najde také v mexické, balkánské, a dokocne i italské kuchyni, se dá relativně snadno nahradit jinými typy dochucovadel.

První variantou je kajenský pepř, který pravděpodobně máte ve spíži. Pokud vám jde o jasně červenou barvu a pikantnost, pak je kajenský pepř jasná volba, ale pozor - je hodně ostrý, proto je potřeba být s ním opatrný. Raději dejte jen malou dávku a případně jídlo dochuťte nadvakrát. Další možností je chilli, nebo ještě lépe chilli prášek. To je kořenící směs, která kromě mletých pálivých červených papriček obsahuje ještě česnek, oregáno a kmín. Jako náhrada papriky bude nejlépe fungovat v receptech maďarské kuchyně.

Méně běžný už je Aleppský pepř, který je typický pro středomořskou kuchyni. Je nejen ostrý, ale také slaný, proto se s ním rovněž musí opatrně. Tip: Pokud jej smícháte se špetkou mletého kmínu, výraznou chuť Aleppa tím trochu zmírníte.

Jak dobarvit guláš?

A jak je to vlastně s tím gulášem? Jeho barvu, která je pro jednoho červená, zatímco pro druhého spíš nahnědlá, ale i chuť vedle papriky dělá především cibule. Pokud chystáte tuto v Česku populární omáčku a ke konci vaření máte pocit, že je guláš málo červený, určitě do něj nesypte papriku jen tak; mohla by vám totiž zhořknout. Raději si na pánvičce rozpalte olej nebo máslo, na tuku osmahněte cibulku dohněda a tu pak přidejte do omáčky. Dávejte si ale pozor, abyste ji nespálili.

Pokud vám paprika neschází, mužete jí cibuli na pánvičce zaprášit, a tak dosáhnete dokonalé gulášové barvy. Další variantou je přidat do guláše lžíci rajčatového protlaku navíc nebo do něj přilít trochu rajčatového džusu. Pozor ale, aby vám omáčka po přidání těchto přísad nežřídla.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více