Příběhy zmrzlinového muzea v Praze: Stroj ukradený před komunisty, italský unikát i 300 let stará barokní kniha vtáhnou do historie
26. 6. 2023 Historie a zajímavosti
Pokud vás baví historie a ještě milujete zmrzlinu, vyrazte do nově otevřeného zmrzlinového muzea v Praze. Od stropu visí zmrzlinové kornoutky, na zdech vás pobaví vtipné popisky, obdivovat můžete zmrzlinové laboratoře nebo na 200 historických artefaktů. Mnohé z nich mají navíc zajímavé příběhy...
Muzeum zmrzliny v Praze
Když budete v létě procházet pražskou Národní třídu, ať už půjdete od Jungmaňáku nebo od Národního divadla, zhruba v polovině se na jedné straně velmi pravděpodobně zaseknete. Fronta před vstupem do Zmrzlinového salonu na čísle 23 totiž v horkých letních dnech skoro pořád zablokovává půlku chodníku.
Není divu, zdejší řemeslné zmrzliny jsou vyhlášené v Praze i mimo ni a právě v této pobočce Crème de la Crème nabízejí až neuvěřitelných 58 druhů. Kromě toho je uvnitř příjemná kavárna s domácími zákusky. Ale to všeho bylo majiteli Honzovi Hochsteigerovi málo a tento týden otevřel ve sklepení zmrzlinový showroom a muzeum. Vyrazili jsme hned na obhlídku!
Mohlo by vás zajímat
Příběhy zmrzlinového muzea
Pracoval na něm čtyři roky, projezdil tisíce kilometrů a navštívil mnoho zaniklých zmrzlináren a cukráren, aby Jan Hochsteiger do muzea zajistil přesně ty stroje, knihy nebo další předměty, které považoval za důležité. Díky tomu zde najdete skutečné skvosty. Třeba 300 let starou barokní knihu o výrobě zmrzliny nebo unikátní český zmrzlinářský stroj značky Frigera.
Konkrétně tento stroj s pistáciově zeleným zbarvením, který v muzeu stojí vpravo vedle repliky historického baru, má svůj zajímavý příběh. V roce 1939 si jej totiž pořídil majitel jedné malé české cukrárny za 39 tisíc korun. Na tehdejší dobu to byly obrovské peníze, proto si zmrzlinář vzal úvěr, který celou válku splácel.
Jenže když v roce 1949 všechno splatil, přišli mu z Národního výboru oznámit, že cukrárna vlastně není jeho. To ho tak rozčílilo, že si šel v noci s kamarádem ukrást vlastní stroj a schovat do sena. Za to byl později na 2 roky odsouzen za hospodářskou kriminalitu a protistátní činnost. Ovšem krásný stroj byl zachráněn. Tedy poprvé.
Podruhé jej zachránil Honza Hochsteiger, když po dlouhém pátrání našel syna původního majitele a přesvědčil jej, aby mu stroj, schovaný léta ve skladu za prodejnou obuvi, prodal. A tak si i vy dnes můžete v muzeu na tento téměř 100 let starý "zmrzlinovač" s pohnutou historií sáhnout.
"Skoro každá věc tady má nějaký příběh," komentuje pro Toprecepty Honza Hochsteiger a dodává, že mnoho z těchto pokladů schovával léta v garáži a své pak musel parkovat na ulici. Když už to bylo neúnosné a zmrzlinové stroje okupovaly i ložnici, vzbouřila se manželka a přiměla jej začít pracovat na otevření muzea.
Zmrzlinová laboratoř a české unikáty
Ačkoliv muzeum a zmrzlinový showroom nabízí více více než 200 historických exponátů a dvě zmrzlinové laboratoře, za nejcennější poklady považuje Honza "zmrzlinář" právě české výrobníky zmrzliny značky Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě.
Unikátními exponáty jsou i nejstarší italské výrobníky Cattabriga, staré více než 70 let, které stále fungují. V Itálii se na ně sice můžete ve dvou muzeích podívat, ale jsou již nefunkční a zmrzlinu nevyrobí.
V pražském muzeu vás na zdech upoutají i vtipně nadepsané popisky k exponátům (více v naší galerii) a když zvednete hlavu ke stropu, nemůžete si nevšimnout svítících kornoutků se zmrzlinou namísto klasického osvětlení. Tady se zkrátka dbá na každý detail.
Část expozice pražského muzea je navíc interaktivní. Několik zmrzlinových strojů si tak na místě můžete sami spustit a na své si přijdou i milovníci filmu. Na plátně se zde budou stále promítat dokumenty o zmrzlině. Do budoucna se plánují i kurzy výroby zmrzliny, různé workshopy, pořádaní zmrzlinových soutěží, přednášky či malé koncerty.
A cena? Více než lidová. Vstupné je symbolických 50 Kč a otevřeno je denně kromě pondělí.
Do muzea můžete nahlédnout už teď prostřednictvím naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
7x přílohy ke grilovaným rybám: Vsaďte na svěží zeleninový salát nebo křupavé pečivo
Nadýchaná bublanina s drobenkou podle cukráře Josefa Maršálka. Aby bylo těsto vláčné, prospěje mu podmáslí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12