Meloun na tři způsoby: Lahodný je v kombinaci se sýrem, ale výtečná je i svěží melounová limonáda s meduňkou
6. 7. 2023 Vaření
Meloun je symbolem ideálního letního osvěžení. Nemusíme ho jíst samotný, existuje spousta dalších možností, jak ho využít. Melounové recepty většinou bývají jednoduché a rychlé na přípravu.
Co jste možná nevěděli o melounu
Melouny pocházejí z Afriky a jihozápadní Asie a je zajímavé, že tato plodina se dostala jako jedna z prvních rostlin do Ameriky spolu s osadníky. Staří Egypťané pěstovali melouny už od roku 2000 před naším letopočtem.
Mohlo by vás zajímat
1. Meloun se sýrem
I když by to člověka možná nenapadlo, kombinace slaného sýru a sladkého melounu je vynikající. Výborně proto chutná meloun s balkánským sýrem a se sýrem feta. Tak lze připravit osvěžující saláty, do kterých kromě sýru a ovoce stačí přidat třeba jen olivu a zakápnout balzamikovým octem. Chuťově pestré jídlo je rychle připravené. Důležité je ale salát dobře vychladit. Melounový salát se hodí kdykoliv během dne.
Pro změnu můžeme tyto ingredience poskládat na grilovací jehlu. Meloun se totiž dá grilovat, stačí chvilku po obou stranách, a když ho doplníme o kozí sýr, máme k dispozici další z chuťových variant, ke které můžeme přidat třeba lístky hlávkového salátu.
Mohlo by vás zajímat
2. Ledový nápoj s melounem
Meloun je skvělý i jako nápoj. Existují různé způsoby. Můžeme ho rozdrtit a zalít sodovkou a pak ozdobit lístky meduňky. Na dochucení je možné přidat třeba i bezový sirup. Efektně také vypadají v limonádě kostičky melounu mezi kostkami ledu a lístky máty nebo meduňky.
Pokud bychom chtěli vyzkoušet něco chuťově rozmanitějšího, můžeme se pustit do přípravy ledového mixu melounu s černou ředkví, jahodami a citrónem. Tyto svěží a sladké tóny ovoce k sobě báječně ladí.
Meloun patří mezi typicky letní ovoce. Nebo snad zeleninu? Odpověď na tuto otázku je trochu nejasná. Jedná se o plod byliny, nikoliv dřeviny, a ještě navíc je z čeledi tykvovitých, takže klasický…
3. Melounové želé
To se hodí ke každému letnímu posezení s rodinou nebo přáteli. Melounové želé je vlastně meloun v jiné podobě. Jeho příprava je naprosto snadná. Je třeba myslet na to, že poloviny melounu bude třeba nechat ztuhnout v lednici. Na přípravu budete potřebovat: 2,5 kg vodního melounu (podélně rozpůlený), 100 g cukru moučka, 14 plátků želatiny, kůru a šťávu ze 2 limetek.
Jak na to? Z poloviny melounu vydlabejte lžicí růžovou část melounu a dejte obsah do mixeru. Rozmixujte dohladka. Vezměte si vyšší misku, dejte přes ní jemné sítko nebo plátýnko a směs přeceďte. Zbylou dřeň nevyhazujte. Dejte ji do mrazáku a můžete ji přidat třeba do sorbetu.
Připravte si pánev, nechte ji rozehřát a nalijte na ni 200 ml šťávy a přidejte cukr. Míchejte, dokud se nerozpustí, a pak vařte dvě minuty. Plotnu vypněte a melounovo-cukrovou směs nechte trochu vychladnout. (Na želé využijete jen litr šťávy.) Zbývající množství můžete přidat do nápoje.
Z limetek nastrouhejte kůru a odšťavněte je. Půlku melounu dejte do misky, což zajistí stabilitu a tekutina se z ní nevylije. Plátkovou želatinu namočte na 5 minut do misky se studenou vodou. Pak z ní vymačkejte přebytečnou vodu, přidejte do teplé melounové šťávy a míchejte, než se rozpustí. Směs nalijte do mísy ke zbytku šťávy z melounu (800 ml), přidejte limetkovou šťávu a kůru. Vše promíchejte a nalijte do melounů. Naplněný meloun dejte ztuhnout do lednice. Ideálně přes noc, ale bude stačit i 8 hodin. Pak už jen stačí krájet klínky.
Zdroje informací:
wikipedia.org: Meloun
ncbi.nlm.nih.gov: Medieval emergence of sweet melons
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vyznejte se v melounech: Víte, který voní jako mango a který je nejlepší pro děti?
Grilování ovoce, díl II.: Jak skvěle připravit měkké ovoce banán, jahody i meloun
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Pečený meloun je hit. Tahle veganská delikatesa nadchne i masožravce!
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Osvědčené způsoby, jak poznat zralý meloun: Důležitou roli hrají nejen vůně nebo stopka, ale také „vrzavý“ zvuk při stlačení