Houbový karbanátek snese srovnání s tím masovým. Krásně voní po majoránce a česnek mu dodá správný říz
3. 9. 2023 Ostatní
Současné počasí stále přeje houbařům. Než však začnou své lesní úlovky sušit na zimu nebo nakládat, snaží se především vytvořit skvělé pokrmy z čerstvých hub. Mezi oblíbené patří například smažené karbanátky.
Maso chudých
Smažené pokrmy mají našinci rádi. Ať už jde o sýr, řízek či karbanátek, v poledních nabídkách restaurací mizí jako první, v neděli se často objevují jako „sváteční“ oběd. Proto se nabízí, že i by se i houby měly skvěle hodit do smažených pokrmů.
Přeci jen, říká se jim maso chudých, tudíž není problém vytvořit třeba houbové řízky nebo velmi chutné karbanátky, do nichž můžete, ale nemusíte, přidat mleté maso. Vyzkoušejte druhou verzi a zjistíte, že vůbec nebudete mít pocit, že vám v české obdobě hamburgeru něco chybí.
Mohlo by vás zajímat
Koření pokrmu sluší
Koření, které do houbových karbanátků použijete, především pak majoránka, přidá specifickou chuť, která pokrm nepochybně řadí mezi oblíbená jídla houbařů i těch, kteří si rádi pochutnají na bezmasém jídle.
Houbové karbanátky v trojobalu
Na smaženou dobrotu z hub budete potřebovat: 400 g čerstvých hub, 1,5 housky nebo rohlíku, 200 ml mléka, 40 g másla, 170 g strouhanky, 2 vejce, 2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 1 lžíci sušené majoránky, kmín, sůl a pepř. Na obalení - polohrubou mouku, vejce, strouhanku. Na smažení - sádlo nebo olej.
Jak na to?
- Očištěné houby nakrájejte na menší kousky. Na kostky si nakrájejte také rohlíky, které dáte do mísy a zalijete mlékem.
- Na pánvi s rozpuštěným máslem nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli.
- Přidejte houby, přisypte špetku soli, pepře a kmínu a nechte dusit. Až se voda odpaří, odstavte pánev ze sporáku. Houby nechte vychladnout a poté je rozmixujte nebo pomelte.
- Z rohlíků zlehka vymačkejte mléko a přidejte je k vychladlým houbám. Přidejte vejce, rozmačkaný česnek, strouhanku, špetku soli a majoránku.
- Ze vzniklé hmoty vytvarujte středně velké karbanátky, které osmažíte na pánvi buď na sádle nebo na rostlinném oleji.
- Jako příloha se skvěle hodí vařené brambory nebo bramborová kaše.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejlepších řízků: Prezidentský, smetanový farářský nebo obrácený z bůčku vás nadchnou!
Pečeme s Ivou: Vanilkou vonící ovocný koláč jako od maminky. Upečený je s čerstvým ovocem, dochucený máslovou drobenkou
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 18 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 20 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Osvědčené rady, jak na nejlepší řízky: Záleží na stáří strouhanky i druhu tuku na smažení