Opilé řezy Izidor: Dezert z nadýchaného těsta voní oříšky, rumem a čokoládou a zamilujete si jej na první ochutnání
13. 2. 2024 Vaření
Když potřebujete vynikající slavnostní dezert, budou se určitě hodit řezy Izidor. Čokoládovo-ořechový moučník je mírně pracnější, ale kdo ho ochutná, je nadšený.
Co jsou řezy Izidor
Tyto slavnostní řezy můžete znát také pod názvy Opilý František, Opilý Izidor, ale i Opilý františkán či kapucín. Někdy se také připravují jako mini dortík nebo plněný košíček, který při výjimečných příležitostech krásně ozdobí sváteční tabuli.
Pokud bychom hledali, odkud se tento luxusní dezert plný ořechů, kakaa a rumu vzal, pořádně bychom se zapotili. Jisté je to, že recept na tento sladký skvost se předává z jedné generace na druhou.
Recept vypadá složitě, ale kupodivu na čtyři vrstvy není potřeba zase až tolik času. Dezert je nejlepší vychlazený a odleželý. Ochutnejte ho až druhý den, a myslete na to, že je v něm rum.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct řezy Izidor
Na přípravu řezů Izidor potřebujete: 150 g másla, 150 g cukru, 4 vejce, 120 g mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 70 g hrubé mouky, 1/4 kypřicího prášku, tuk (na vytření plechu) a mouka (na vysypání plechu). Na ořechovou hmotu: 200 g mletých ořechů, 2 hrsti moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 3 dl rumu. Na krém: 4 žloutky, 2 lžíce kakaa, 100 g cukru a 250 g másla. Na polevu: 3 malé čokolády ledové kaštany a 100 g másla.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 180 °C. Vajíčka rozklepněte, zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků ušlehejte pevný sníh. Máslo nechte povolit, a pak ho v míse vyšlehejte s cukrem a žloutky do pěny. V misce smíchejte mouku s ořechy, kakaem a práškem. Sypkou směs promíchejte s máslovou a nakonec vmíchejte sníh z bílků. Plech s vyšším okrajem vytřete tukem a vymažte moukou. Těsto rozetřete na plech a vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi čtvrt hodiny. Pak plech vyndejte a nechte vystydnout.
V míse smíchejte ořechy, cukr, kakao a rum. Hmotu naneste na vychladlý plát. Ze žloutků, kakaa a cukru vyšlehejte nad párou krém a nechte ho vychladnout. Pak do něj postupně zašlehejte máslo a naneste na ořechovou hmotu.
Ve vodní lázni rozpusťte čokolády a máslo a poloteplou směsí polijte řezy. Pak je nechte ztuhnout.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Jak nakrájet řezy Izidor
Pokud se obáváte, jak nakrájet tyto řezy s čokoládovou vrstvou, máme tip. Mějte při ruce hrnek s vroucí vodou a papírovou utěrku. Než uděláte tah nožem skrz dezert, ponořte nůž do horké vody, chvilinku ho nechte ohřát, osušte utěrkou a krájejte dál. Nejlepší bude, když dezert nakrájíte co nejdříve, čokoládová poleva je v dalších dnech pevnější.
Náš tip: Velmi slavnostně působí také Izidor v podobě košíčků. Připravte si dezert podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Vlašské ořechy místo lékárničky: Jejich konzumace napomáhá chránit srdce i mozek a ještě zlepšuje náladu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 17 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 19 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 22 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30