Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Opilý Izidor

Opilého Izidora zná většina z nás jako mini dortík nebo plněný košíček na vánoční tabuli. Pracnost receptu vás může vyděsit, ale nebojte, tři vrstvy jsou hotové za pár minut. Ochutnávat začněte až druhý den, když je dobře vychlazený, ale nesedejte za volant.

Hodnocení receptu je 4,6 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

lenka-m

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie41 861 kJ /
10 005 kcal
Bílkoviny152,44 g
Tuky697,18 g
Vláknina49,30 g
Cholesterol 3,09 g
Sodík 1,06 g
Sůl2,94 g
Sacharidy663,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Krok 2: Na těsto vyšleháme máslo, cukr, žloutky a postupně přidáme všechny ostatní suroviny. Krok 3: Nakonec přimícháme tuhý sníh z bílků. Krok 4: Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Krok 5: Lžící nanášíme těsto na plech a opatrně po celé ploše nožem rozetřeme. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 15 minut. Krok 7: Po vychladnutí potřeme rybízovou, nebo jinou pikantní marmeládou. Krok 8: Ořechovou náplň si připravíme smícháním všech surovin dohromady. Lžící jí po troškách nanášíme na marmeládu a opět jí rozetřeme po celé ploše. Krok 9: Na čokoládovou náplň šleháme celá vejce, cukr a kakao nad párou do zhoustnutí a pak necháme vychladit. Potom do vaječné směsi postupně přidáváme změklé máslo a vyšleháme do hladkého krému. Krok 10: Krémem potřeme ořechovou vrstvu a necháme chvíli v lednici zatuhnout. Krok 11: Pak polijeme čokoládovou polevou.
Zhotovíme jí tak, že rozehřejeme tuk, přidáme do něj čokoládu a nad párou rozpustíme. Krok 12: Kdo není příliš zdatný, může polevou jen cik-cak řezy ozdobit a kdo si vůbec na polevu netroufá, může čokoládu navrch jen nastrouhat. Krok 13: Řezy krájíme nožem na menší kostičky asi 2x2 cm. Nůž při řezání namáčíme před každým řezem do vroucí vody, jinak by čokoláda praskala. Krok 14: Necháme do druhého dne uležet.

TIP: Poradíme, jak skladovat vyloupané vlašské ořechy

Zveřejněno 6. 7. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opilý Izidor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mBR

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Opilý Izidor

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mBR

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Dá se to udělat i bez marmelády, že? Já tu marmeládu v zákuskách nemám ráda.

dělala jsem včera a musím říct, že moc dobrý. Akorát u toho čokoládového krému nevím, kde jsem udělala chybu, musela jsem zašlehat ještě jedno máslo, protože byl moc řídký. Jestli to bylo velikými vajíčky...Ptala jsem se mamky na tento recept a dává do něj 4 žloutky a ne celá vejce. Ale poradila jsem si a bylo to ještě máslovější, tak paráda. Děkuji za připomenutí zapomenutého receptu:-K

Krém u tohoto múčnika považujem za najlepší. Používam na plnenie torty, na parížske rohlíčky, zlepujem s ním linecké, kokosky...proste všade.:yes:

Tak jsem se do něj dnes pustila, mazec. Je to tedy pracné jak blázen, ale moc dobré. Dnes hodně rumové, ale předpokládám, že se do rána rum do těsta trochu vcucne a bude to lepší :) Díky za recept, dávám +1

Izidora jsem ještě nikdy nedělala,mám i recept,ale vždy mi to přišlo dost složité.Ale láká mi to.:-p:-K+1:yes:

F:-pakt tohle je super moučník,děláme ho uš spoustu let určitě to zkuste.

Tento koláčik milujem.Mňam:-p:yes:

No joo, Izidůrek, to je velmi luxusní buchetka.;-) Upekla jsem ho po delší době a trochu si ho upravila. Místo krému z vajec jsem dala pařížskou šlehačku a do ořechové náplně 2 dl rumu. Je to nesmírně lahodné!:yes::yes: Kdo ještě nezkusil, ať neváhá.

izidor je fakt fakt skvely, uz som nan skoro zabudla...aspon si mi ho pripomenula

Děkuji za názor na můj Izidor. Já si myslím, že 1,5 dl rumu stačí. Zbytek rumu si vypijeme zvlášť !:-))

ano....v recepte je tam sakra malo rumu

Protože to je takový luxusnější moučník, dělám stejně, jen dávám do ořechové náplně 2 dcl rumu nebo míchám rum + vaječný koňak, čokoládovou náplň dělám ze 6 vajec, na polevu používám máslo. Krájím na kostičky tak 3x3 cm. Přikládám foto a dávám 1.

Tématické fráze:
opilý isidor, recept na moučník opilý františek, opilý isidor recept, cukroví opilý františek, ožralý isidor, řezy izidor, opilý izodor, rezy opily isidor, moučník izidor, buchta izidor, opilí isidor, cukroví izidor, opilyizidor, opilý františek cukroví, buchta izidor recept, izidor řezy, opily, rezy opileho izidora, řezy izidor recept, moučník opilý isidor

Suroviny:
vejce, cukr moučkový, máslo, mouka hrubá, kakao, ořechy mleté, prášek do pečiva, ořechy mleté, cukr moučkový, cukr vanilkový, rum, cukr krystal, máslo, vejce, kakao, čokoláda na vaření, tuk ztužený, marmeláda rybízová, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu