Jak vyšlehat pořádný sníh z bílků? Na tyto osvědčené rady se můžete spolehnout!

Našli jste nový recept na výbornou buchtu, nakoupíte ingredience a hodláte se pustit do vaření... Když tu náhle se v prvním kroku objeví: „Ušlehejte sníh z bílků.“ Noční můra mnoha hospodyněk! Není se ale čeho bát. S našimi radami dokážete vyšlehat ten nejlepší bílkový sníh. Vaše bublaniny budou lehké jako obláček a koláče se budou doslova rozplývat na jazyku.
Používejte čerstvá vejce
Na čerstvosti záleží a u bílkového sněhu to platí dvojnásob. Snažte se tedy používat vajíčka co nejčerstvější. Bílek z čerstvých vajec totiž drží po rozklepnutí daleko lépe než bílek ze starších vajec, protože je bohatší na bílkoviny. Ty časem ubývají, bílek ztrácí svou hustou konzistenci a řídne. Proto se sníh ze starších vajec nedá vyšlehat pořádně a hůř drží. Pokud vám stáří vajíček není známo, dobrou pomocí je přidat k bílkům lžičku studené vody. Vyšleháte tak dokonce dvojnásobný objem pěvného sněhu.
Článek z magazínu
Oddělte bílek od žloutku. Ale opatrně!
Na šlehání je potřeba striktně jen bílek, proto jej musíme nejdříve oddělit od žloutku. Použijeme dvě misky, vajíčko rozklepneme v půlce, bílek necháme vytéct do jedné z misek a žloutek následně opatrně přeléváme mezi dvěma půlkami skořápek, aby u něj zbylo co nejméně bílku. Obecně platí, že zatímco u žloutku při vaření může zůstat trochu bílku, sníh z bílků neuděláme, pokud v nich je tuk ze žloutku. Na každé rozklepnuté vejce bychom proto měli použít zvláštní misku na bílek, aby se v případě jednoho nezdaru neznehodnotily i ty ostatní.
Článek z magazínu
I teplota hraje roli
Může to znít jako úplná alchymie, ale na kvalitu vyšlehaného sněhu má vliv i teplota. Platí, že při šlehání by měly bílky mít pokojovou teplotu. Vyšlehají se totiž mnohem lépe, než když jsou studené. Naberou si totiž do sebe víc vzduchu. Pokud se tedy chystáte péct, myslete na to a vajíčka vyndejte z lednice s dostatečným předstihem, ideálně hodinu předem, stačí ale i 30 minut. Profesionální cukráři většinou oddělí bílky večer před pečením, vloží je do nádoby, kterou následně zakryjí a použijí druhý den.
Dodejte sněhu stabilnější základ
Pro lepší konzistenci sněhu zašlehejte do bílků trochu cukru. Sníh tak bude pevnější a tužší, nejlepší je použít ten krupicový. Moučkový cukr není příliš vhodný, může totiž obsahovat stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty. Důležitý je i způsob přidávání cukru. Na začátku šlehání přidejte jen půl dávky cukru. Když jsou bílky ušlehané tak, aby při zvednutí metly zůstávaly na povrchu sněhu špičky, začněte za stálého šlehání tenkým pramínkem přisypávat zbylý cukr. Sníh napřed trochu zřídne, ale postupně se zase vyšlehá dotuha. Pokud potřebujete sníh do slaného pečiva, přidejte místo cukru špetku soli.
Šlehali jste správně?
Dobře vyšlehaný sníh poznáte tak, že po vytažení metly zůstávají vytažené sněhové špičky, které by se neměly ohýbat. Pokud jste si opravdu jisti, můžete zkusit sníh obrátit dnem vzhůru, a když zůstane pevně na místě, šlehali jste správně. Další šlehání je spíše na škodu než k užitku: Přešlehaný sníh totiž rychle vlhne a potom špatně "kypří" těsto. Sníh by měl být našlehaný přibližně za 10 minut.
Témata: vajíčka, vejce, míša řezy, buchty, bublanina, zákusek, dort, poleva, návody, babské rady, bílkový sníh, koláč
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Jídelníčky slavných: Angelina Jolie krmí děti vařenými brouky a pavouky
Asi není potřeba dlouho vysvětlovat, kdo je… Číst více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Špalda v naší kuchyni Špalda je sice nenáročná a odolná obilovina, ale její výnosy jsou nižší. S tím souvisí také její vyšší cena. Špalda je výživná… Číst více
Vratič obecný je známá bylina s repelentními účinky. Z jeho květů si snadno vyrobíme domácí repelent
Vratič se dříve používat k vypuzení parazitů, dnes se již od vnitřního užívání ustoupilo, protože jeho účinná dávka se blíží dávce toxické. Další… Číst více
Jak se zbavit nepříjemného hmyzu. Tipy na ochranu před komáry a jiným dotěrným hmyzem
Posezení v přírodě Máme rádi příjemné chvíle u chaty nebo na terase, posezení s rodinou a přáteli. Těšíme se na společné jídlo. Pěkné chvíle nám ale… Číst více
Jak na zdravé palačinky ze špaldové mouky. Díky banánu můžeme vynechat i vejce
Pozitivní vliv špaldové celozrnné mouky Konzumace celozrnných obilnin snižuje nebezpečí vzniku srdečních chorob, cukrovky, obezity i infarktu.… Číst více
Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou… Číst více
Hmyz k jídlu: Jak chutnají larvy potemníka a jakým způsobem se dají upravovat cvrčci?
Při představě, že byste snědli červíka, se vám… Číst více
5 zaručených tipů, jak se definitivně zbavit octomilek: Pomůže pivo, máta i lednice
Octomilky jsou malé mušky, které neustále zkouší… Číst více
Regionální specialita slezské nebe: Uzené maso s ovocnou omáčkou voní skořicí a neobejde se bez speciální přílohy
S příchodem podzimu a sychravých dnů tak nějak… Číst více
Patří špaldová mouka do vánočního cukroví? Určitě ano, vyzkoušejte ověřené recepty z našeho receptáře
Špaldovou mouku použijeme obdobně jako bílou pšeničnou mouku. Hodí se na pečení chleba, dalamánků, pizzy, nebo rohlíků. Dáváme ji do sladkého… Číst více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Ovesné lívance s dušenými jablky
Přidáno před 6 hodinami

Sýrovo-mrkvová pomazánka s pažitkou
Přidáno před 9 hodinami

Plněné rybí filety se zeleninou
Přidáno před 11 hodinami

Šunkové rolky plněné vaječnou směsí
Přidáno před 13 hodinami

Velikonoční nádivka (dělená strava ZV)
Přidáno před 22 hodinami

Krémová polévka z pečené mrkve
Přidáno 6. 2. 2023 19:39
Komentáře
21. 3. 2021 19:09
Vejce z lednice občas se stane že ukapne maličko žloutku v tom množství ...cukr nedávám jen špetku soli ????
Přijde mi to strašné složité