Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané
11. 4. 2024 Vaření
Pokud jste vyrůstali v „devadesátkách“, určitě ji znáte. Kuchařka Kačera Donalda byla tehdy hitem a spousta dětí s ní zvládla své první kuchařské experimenty. Třeba v podobě palačinek. Ty podle babičky Kačerové vypadají na obrázku neodolatelně. A ještě se jmenují Palačinky snů! Tak jsme se rozhodli vyzkoušet, jestli snové skutečně jsou.
První Disneyovky a kuchařka pro děti
Když se v devadesátých letech u nás začaly vysílat první disneyovky, bylo to něco. Hlavní postavičky kreslených seriálů tehdy vtrhly na naše obrazovky a pak byly skoro všude. Kdo neměl na tričku či na penálu kačera Donalda, Daisy nebo Chipa a Dalea, byl zkrátka out. Není tedy divu, že když se na trhu objevila Kuchařka kačera Donalda zatoužily po ní i děti, kteří si v kuchyni neuvařily ani čaj.
Mohlo by vás zajímat
Jak se vařilo podle kačera Donalda
S Kuchařkou kačera Donalda ovšem toužili vařit i ti, kteří by jinak do kuchyně ani nezavítali. Však jim také kniha se spoustou obrázků s postavičkami od Disneyho poskytla i mnoho rad do jejich kuchařských začátků. Lákavě v ní vypadalo úplně všechno. I obyčejná jídla, po nichž by jinak děti ani moc nezatoužily, působila mnohem atraktivněji, když si na nich pochutnávali Dulík, Kulík a Bubík, dělala je babička Kačerová nebo je vyčarovala Magika von Čáry.
Každý recept byl navíc doplněn kratším příběhem. Děti pak nemohly odolat bramborovému salátu kačera Donalda, který byl prý nejlepší na světě, nebo oříškovým dortíkům, kvůli nimž Chip a Dale zapomenuli i na takovou pochoutku jako jsou oříšky.
Mohlo by vás zajímat
Kuchařka, která se stala legendární
K přípravě mnoha jídel přemlouvaly děti své maminky, odvážnější caparti se pak mnohdy k nelibosti rodičů pokoušeli vařit sami, což mnohdy končilo kuchyní převrácenou vzhůru nohama. Ale za tu radost to stálo.
Zajímavé je, že si kuchařka udržela popularitu dodnes a lidé, kteří o ni v průběhu let nějak přišli, na ni vzpomínají s nostalgií. Ostatně důkazem je už to, že dnes knihu koupíte na bazarech za cenu pohybující se od 500 do 700 korun.
Palačinky snů
A protože patříme mezi šťastlivce, kteří knihu vlastní, rozhodli jsme se z ní něco vyzkoušet. A co jiného by mohlo být lepší než palačinky, které se, dle doprovodného příběhu, dostaly i do snů housera France a získaly tak název Palačinky snů! Jak na ně?
Budete potřebovat: 3 vejce, ½ l mléka, ½ lžičky soli, 250 g hladké mouky, 2 lžíce minerálky, tuk na pečení, skořici a cukr nebo marmeládu nebo jablková povidla nebo kompot.
- V misce rozšlehejte vejce, mléko a sůl. Po troškách přidávejte mouku, až vznikne hladké tekuté těsto, a nakonec přimíchejte minerálku.
- Na malé pánvi nechte rozpustit kousek tuku na první palačinku. Pro pečení je nutné použít teflonovou pánev, jinak na každou další palačinku potřebujete nový kousek tuku.
- Na pánev nalijte trochu těsta, rozlijte jho opatrně do stran tak, aby rovnoměrně zaplnilo celou plochu pánve. Když je palačinka z jedné strany upečená, otočte ji obracečkou.
- Hotové palačinky dejte na talíř do předehřáté trouby, aby nechladly. Podávejte s oblíbenou přílohou.
Zkušenosti redaktorky Hanky:
- Disneyovky jsem v porevolučních dobách přímo zbožňovala, hlavně Chipa a Dalea. V dětství mě vaření nebo pomáhání mamince v kuchyni sice moc nebavilo, ale z Kuchařky Kačera Donalda jsem chtěla vše vyzkoušet. O trochu méně to lákalo mojí maminku, ale k pár receptům jsem ji přemluvila. Ovšem Palačinky snů jsem vyzkoušela až nyní.
- Při přípravě těsta jsem postupovala přesně podle receptu, jen jsem obyčejnou hladkou mouku vyměnila za špaldovou, kterou jsem měla doma.
- V těstě mě překvapilo, že se do něj dává poměrně hodně vajíček. Hotové těsto bylo také docela řídké. Krásně se však roztékalo po pánvi a palačinky se dobře obracely a nelepily se na pánev.
- Po osmažení byly krásně vláčné, jemné a nadýchané, za což vděčily minerálce.
- Hotové palačinky jsem potřela klasicky marmeládou (měli jsme doma malinovou a jahodovou), dcera si samozřejmě vyžádala Nutellu.
- Recept mě zaujal a určitě je podle něj budu péct znova. Tyhle palačinky jsou zkrátka opravdu snové!
Náš tip: Trochu jiné tradiční francouzské palačinky si můžete udělat i podle našeho video receptu.
Fotogalerie - Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou prostě skvělé
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Velký přehled nejlepších těst na cukroví: Uděláte si linecké, kokosové nebo kávové?
První adventní neděle se blíží a mnoho z nás se… Číst více
Jak zahustit těsto na palačinky. Stačí použít osvědčený recept a palačinky se vždy povedou
Základem chutných palačinek je osvědčený recept, na který je spolehnutí. Pokud takový máme, držíme se ho a rádi se k němu vracíme. Můžeme využít… Číst více
Vánoční dárky pro ženy jsou někdy opravdovým oříškem. Máme pro vás tipy na originální dárky od srdce a přímo z vlastní kuchyně
Vánoce se blíží každým okamžikem a vám chybí dárky pro nejmilejší? Možná byste jim rádi dali něco krásného, originálního, lahodného nebo užitečného?… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Ječné kroupy
Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více
Kernotto, kernoto
Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ochutnejte devadesátky: Hitem byl „mekáč“, biftek s oblohou nebo zmrzka z auta!
Vyzkoušeli jsme: Palačinky snů podle legendární Kuchařky kačera Donalda jsou krásně vláčné a nadýchané
Sladké devadesátky a slavné porevoluční dobroty: Také jste žvýkali Hubba Bubba a míchali si Tang?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Pudinkový pohár s ovocem. Osvědčenou klasiku ocení především děti a rády nám při vaření pomohou
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
Šéfkuchař Lukáš Neckář se v dětství inspiroval kuchařkou kačera Donalda. Dnes má školu sushi a učí děti i dospělé jíst zdravě a chutně