Palačinky ze zakysané smetany: Jsou neuvěřitelně vláčné a neobvyklé těsto se musí dostatečně dlouho odležet
15. 4. 2024 Vaření
Palačinky ze zakysané smetany jsou méně obvyklou variantou tradičního jídla. Můžete si je pak připravit s marmeládou nebo jinou dobrotou nasladko, využít můžete i slané náplně.
Z čeho se dělají palačinky
Palačinky patří mezi nejoblíbenější pokrmy, ať už si je připravujeme ve sladké či slané verzi. Univerzální placky se hodí jíst v kteroukoliv denní dobu. Využijete je jako hlavní jídlo i jako dezert.
Palačinky chystáme z litého těsta. Obvykle bývá jeho součástí mouka, mléko a vejce. Přidává se sůl, někdy i cukr, případně další ingredience na dochucení.
V méně tradičních verzích je můžeme připravit se zakysanou smetanou, jako je to v našem dnešním níže uvedeném receptu. Mezi další zajímavé varianty patří i špenátové palačinky či banánové palačinky.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě palačinek
Součástí těsta na palačinky je mouka. Aby vznikly krásně hladké jemné palačinky, je třeba nechat těsto odstát v lednici. Doporučuje se alespoň půl hodiny. Těsto ale můžeme přichystat už večer a ráno jen osmažit dokonalé palačinky. Odstátí vede k navlhnutí, nabobtnání a změknutí zrn. Palačinky při smažení nevyskočí a jsou nádherně tenké. Výsledné těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté. Na pánvičce by se mělo hezky roztékat. Příliš řídké těsto mírně doplníme o mouku.
Nejlepší palačinky připravíme na sádle, ale můžeme je smažit třeba i na řepkovém nebo slunečnicovém oleji.
Dodává energii do nového dne. Může být sladká, slaná, teplá, studená, vydatná i lehká. Snídaně má nespočet variací. Obecně panuje názor, že může být velmi vydatná a sladká, protože z ní tělo bude…
Jak připravit palačinky ze zakysané smetany
Na přípravu tří porcí potřebujete: 200 g zakysané smetany 15%, 2 vejce, 1,5 hrnku hladké mouky, 150 ml perlivé minerálky, 4 lžíce cukru (podle chuti), 1 lžičku rumu, 1 špetku soli, půl lžičky skořice, citronovou kůru a olej na smažení.
Jak na to? Do misky dejte smetanu, přilijte minerálku, rozklepněte vejce a přidejte lžičku rumu. Metličkou směs prošlehejte a přisypte sypké suroviny. Nechte odpočinout alespoň půl hodiny.
Rozehřejte pánev a kápněte na ni trošku oleje. Naběračkou lijte těsto v tenčí vrstvě a pozvolna smažte z obou stran tenké palačinky. Hotové palačinky sundejte z pánvičky a natřete je třeba dobrou marmeládou, ozdobte šlehačkou a ovocem.
Náš tip: Připravte si vynikající palačinky ze zakysané smetany podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Jídla na chlapská kamarádská setkání i "pánské jízdy". Nejlepší pálivé recepty
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 12 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 12 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 15 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 19 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Desatero - jak na pampeliškový med. Jak ho připravit, a jak ho využít. Oblíbený sirup oceníme jako chutné sladidlo