Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou: Výraznou chuť masa zajistí správný postup přidávání ingrediencí
2. 5. 2024 Vaření
Pomalu dušená kližka s česnekem, libečkem a majoránkou je výborný sytý oběd, ať už si k němu dáte bramborovou přílohu či obyčejný rohlík. Využijte bylinky hned na začátku dušení, podpoří silnou chuť.
Na co se hodí hovězí kližka
Hovězí kližka je přední maso z namáhané části nohou nad kolenem. Typické pro kližku je významné mramorování klihem. Díky němu pak v jídle vyniká nezaměnitelnou chutí.
Tento kus masa se hodí na dlouhé úpravy, při kterých šlachy krásně nabobtnají a změknou. Maso je pak lahodně šťavnaté a vláčné. Vhodné je na dušení, využívá se do gulášů. Kližku můžeme využít vcelku, pokrájenou na kostky, ale i na závitky. Hodí se k houbám či zelenině.
Mohlo by vás zajímat
Kdy přidat bylinky
Dnes pro vás máme recept na pomalu dušenou kližku ve šťávě, kterou nezahušťujme. Sušené bylinky se přidávají hned na počátku dušení. V našem případě přidáváme sušený libeček a majoránku. Občas se uvádí, že bylinky mohou zhořknout, ale není třeba se bát.
Speciální službu provede i stroužek či dva česneku, přidaný na začátku vaření zvýrazní chuť pokrmu. Výsledkem je silná chuť masa a šťávy a není třeba doplňovat nic dalšího. Pokud chceme, aby byl česnek nebo libeček výraznější, ještě můžeme přidat trošku na konci vaření.
Dušení je považováno za jeden z nejzdravějších způsobů přípravy pokrmů. Jsou při něm totiž minimální ztráty vitaminů i chuti (na rozdíl třeba od vaření). A s minimem tuků. Dušení je proto oblíbeným…
Jak připravit pomalu dušenou kližku s česnekem, libečkem a majoránkou
Na přípravu tohoto pokrmu si připravte: cca 800 g hovězí kližky, hovězí vývar (nebo voda), 1 cibuli, 6-8 stroužků česneku (podle velikosti), sádlo, 1-2 lžičky mleté papriky, 2-3 lžičky majoránky, 1 lžičky sušeného libečku, mletý pepř, sůl a silnější plátek másla.
Jak na to? Maso nakrájejte na kostky. Do kastrolu dejte sádlo a nechte ho rozehřát. Pak do něj přidejte maso a osmažte na sádle dohněda. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Po zatažení masa přidejte česnek a cibuli. Nakonec vše osolte, opepřete a přisypte papriku. Promíchejte s masem, nechte ji pustit barvu a zalijte trochou vývaru (vody), aby se nepřipálila. Maso nemá být zcela potopené, tekutiny má být spíše menší množství.
Do kastrolu k masu nasypejte libeček a v dlaních rozetřenou majoránku, přidejte máslo. Po promíchání a ochutnání dosolte (pokud je potřeba), kastrol zakryjte, ztlumte teplotu a maso pomalu nechte dusit doměkka. Podávejte s bramborem (mačkaným) nebo s kaší, případně s bílým pečivem.
Náš tip: Připravte si kližku na česneku a majoránce podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika
Pečený guláš z hovězích líček: Aby bylo maso jemné a šťavnaté, nesmí se příprava uspěchat a pomůže i jeden trik
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit jednoduchou pomazánku z červené řepy. Vařenou nebo syrovou řepu doplníme ořechy či křenem
5 zaručených tipů, jak si uchovat libeček na zimu: Vydrží v mrazáku, sušený, naložený v oleji nebo jako součást domácí „vegety“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů