Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika
16. 7. 2021 Životní styl
Český česnek je pojem - pojem, který si právě teď můžete užít dosyta. Ať už ho zpracujete do řízné pomazánky, dochutíte jím pečené maso nebo dušený špenát, určitě si ho dopřávejte, kdy to jen jde. Česnek je totiž superpotravina, jejíž konzumace dokáže tělu opravdu hodně prospět. Je to totiž jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.
Česnek pro zdraví
Kde se vzala legenda, že na krvelačné upíry platí česnek? Možná je její původ v tom, že už naši předci věděli, že tenhle malý bílý plod má zázračné účinky, odhání nemoci, neduhy a všechno zlé, co může člověka napadnout. Tedy i to nadpřirozené. Faktem je, že čínská medicína zná léčivý česnek již tři tisíce let, Římané jej zasvěcovali Ceres, bohyni plodnosti a ve starých evropských herbářích je označován za účinné afrodisiakum, jak píše Christian Rätsch v knize Byliny lásky: Afrodisiaka v mýtech, historii a přítomnosti. Existuje mnoho druhů česneku, ten český má oproti jiným odrůdám výraznější chuť, ale zato méně štiplavou, přesto stále charakteristickou vůni. Co tuto vůni vlastně způsobuje? Alicin. Ten vzniká při narušení buněčné stěny v česneku obsažené silice zvané Alliin a její následnou přeměnou na kyseliny. Kromě toho, že tímto procesem se rodí známý česnekový odér, je právě Alicin silným přírodním antibiotikem, jehož je česnek bohatým přirozeným zdrojem, a proto má rostlina tak úžasné léčivé schopnosti.
Mohlo by vás zajímat
Díky tomu česnek působí proti zánětům kdekoliv v těle, umí dezinfikovat, má antioxidační účinky a dokáže samozřejmě i posílit imunitu. Jak uvádí The Composition of Foods, česnek kromě Alicinu obsahuje rovněž velké množství vitamínu C (17 mg ve 100 gramech), dále je bohatý na vitamíny A a B, je v něm jód, sodík i selen, draslík i hořčík. Česnek snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá na zažívání a prospívá srdci. Česnek se proto často přidává spolu s cibulí do medu při výrobě přírodního antibiotického sirupu, který má pomoci s nachlazením. Zda opravdu umí sám o sobě zbavovat chřipky, to zkoumall tým vědců ve složení Elizabeth Lissimanová, Alice Bhasaleová a Marc Cohen. Podle výstupu jejich zkoumání Garlic for the common cold se bohužl žádné zázraky při léčbě dýchacích obtíží neprokázaly.
Mohlo by vás zajímat
Bez pálení žáhy
Pokud chcete z česneku dostat co nejvíc léčivých účinků, je nejlepší jíst ho v jeho syrové formě. Důležité je zdůraznit, že podle magazínu Vím, co jím by denní dávka česneku by neměla převýšit 3 stroužky. S česnekem je často ta potíž, že kromě nevábného dechu umí zadělat i na pořádné pálení žáhy. Existuje na to ale trik! Abyste předešli pálení, stroužek česneku před samotnou konzumací nebo dalším použitím při vaření rozřízněte a vyndejte z něj zelený prostředek. Problém s dechem zase vyřeší hrnek mátového čaje, anebo pár přímo rozžvýkaných mátových lístků.
Mohlo by vás zajímat
Co z česneku vařit? Můžete jej přidávat do domácích salátových zálivek a marinád. Pokud smícháte tři lžíce olivového oleje s utřeným česnekem a trochou chilli, máte vynikající sós pro naložení masa, ale klidně i zeleniny, kterou se chystáte péct či grilovat. Bílý jogurt smíchaný s česnekem, solí a pepřem zase oživí každý salát. Klasická je samozřejmě i česneková pomazánka, kterou nejsnadněji vyrobíte tak, že utřený česnek se solí, pepřem a lžící plnotučné hořčice vmícháte do měkkého tvarohu či sýru cottage. A vytížené maminky nedají dopustit na česnekovou polévku, kterou lze připravit buď velmi snadno - jen z vody, brambor, česneku, soli, pepře a majoránky - ale rovněž se do ní dá přidat vejce nebo šunka, přídaně je možné zahustit ji světlou jíškou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Světový den rumu
V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více
Mezinárodní den ginu s tonikem
Svátek tohoto oblíbeného drinku vznikl na počest Mary Edith Keyburn, která byla jeho velkou fanynkou. Zemřela právě 19. října roku 2010 ve věku… Číst více
Jak získat víno k vaření bez otevření lahve a rovnou s bylinkami? Máme pro vás jednoduchý trik
Recepty s vínem jsou oblíbené, ale někdy nás odradí to, že musíme kvůli pár decilitrům otevřít celou lahev, a víno časem ztratí chuť i vůni, pokud se… Číst více
16 receptů na dezerty a moučníky s alkoholem: Vybere si každý z nás
Moučníky a dezerty s alkoholem jsou velmi oblíbené ať mezi muži, tak mezi ženami. Tvrdý alkohol i sladké likéry zajistí dezertům jedinečnou chuť i… Číst více
Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá… Číst více
Past na turisty? „Staročeský“ trdelník vlastně vůbec není staročeský
Nahoře křupavý, uvnitř měkký dutý váleček.… Číst více
7 nejoblíbenějších receptů na nepečené cukroví: Nenechte si ujít úžasné dobroty, které stihnete na poslední chvíli
Pokud patříte mezi milovníky nepečeného cukroví, pak s blížícími svátky konečně přichází chvíle na jeho přípravu. Jedná se o cukroví, které… Číst více
Léto u táboráku: Napíchněte na prut pstruha, zeleninu, jablka nebo si uválejte domácí „trdelník“
Milujete posezení u ohně? Zpestřete si je… Číst více
Pečení hadi na ohni: Tohle jídlo k táboráku nadchne děti a potěší dospělé
Hady na ohni připravujeme buď z kynutého těsta nebo z těsta s kypřicím práškem. Zejména varianta s kynutým těstem vyžaduje i trochu trpělivosti při… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kyselé houbičky podle Romana Pauluse: Rady a tipy, jak dary lesa správně naložit
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Obyčejná cibule jako svatební dar? Ve středověku to byla obrovská pocta
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečný donut
Přidáno před 13 minutami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 15 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 15 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 16 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 16 hodinami