Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sezóna českého česneku je tu! Poznejte sílu nejúčinnějšího přírodního antibiotika
Zdroj: Unsplash, Shelley Pauls

Český česnek je pojem - pojem, který si právě teď můžete užít dosyta. Ať už ho zpracujete do řízné pomazánky, dochutíte jím pečené maso nebo dušený špenát, určitě si ho dopřávejte, kdy to jen jde. Česnek je totiž superpotravina, jejíž konzumace dokáže tělu opravdu hodně prospět. Je to totiž jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik.

Česnek pro zdraví

Kde se vzala legenda, že na krvelačné upíry platí česnek? Možná je její původ v tom, že už naši předci věděli, že tenhle malý bílý plod má zázračné účinky, odhání nemoci, neduhy a všechno zlé, co může člověka napadnout. Tedy i to nadpřirozené. Faktem je, že čínská medicína zná léčivý česnek již tři tisíce let, Římané jej zasvěcovali Ceres, bohyni plodnosti a ve starých evropských herbářích je označován za účinné afrodisiakum, jak píše Christian Rätsch v knize Byliny lásky: Afrodisiaka v mýtech, historii a přítomnosti. Existuje mnoho druhů česneku, ten český má oproti jiným odrůdám výraznější chuť, ale zato méně štiplavou, přesto stále charakteristickou vůni. Co tuto vůni vlastně způsobuje? Alicin. Ten vzniká při narušení buněčné stěny v česneku obsažené silice zvané Alliin a její následnou přeměnou na kyseliny. Kromě toho, že tímto procesem se rodí známý česnekový odér, je právě Alicin silným přírodním antibiotikem, jehož je česnek bohatým přirozeným zdrojem, a proto má rostlina tak úžasné léčivé schopnosti.

Díky tomu česnek působí proti zánětům kdekoliv v těle, umí dezinfikovat, má antioxidační účinky a dokáže samozřejmě i posílit imunitu. Jak uvádí The Composition of Foods, česnek kromě Alicinu obsahuje rovněž velké množství vitamínu C (17 mg ve 100 gramech), dále je bohatý na vitamíny A a B, je v něm jód, sodík i selen, draslík i hořčík. Česnek snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá na zažívání a prospívá srdci. Česnek se proto často přidává spolu s cibulí do medu při výrobě přírodního antibiotického sirupu, který má pomoci s nachlazením. Zda opravdu umí sám o sobě zbavovat chřipky, to zkoumall tým vědců ve složení Elizabeth Lissimanová, Alice Bhasaleová a Marc Cohen. Podle výstupu jejich zkoumání Garlic for the common cold se bohužl žádné zázraky při léčbě dýchacích obtíží neprokázaly.

Bez pálení žáhy

Pokud chcete z česneku dostat co nejvíc léčivých účinků, je nejlepší jíst ho v jeho syrové formě. Důležité je zdůraznit, že podle magazínu Vím, co jím by denní dávka česneku by neměla převýšit 3 stroužky. S česnekem je často ta potíž, že kromě nevábného dechu umí zadělat i na pořádné pálení žáhy. Existuje na to ale trik! Abyste předešli pálení, stroužek česneku před samotnou konzumací nebo dalším použitím při vaření rozřízněte a vyndejte z něj zelený prostředek. Problém s dechem zase vyřeší hrnek mátového čaje, anebo pár přímo rozžvýkaných mátových lístků.

Co z česneku vařit? Můžete jej přidávat do domácích salátových zálivek a marinád. Pokud smícháte tři lžíce olivového oleje s utřeným česnekem a trochou chilli, máte vynikající sós pro naložení masa, ale klidně i zeleniny, kterou se chystáte péct či grilovat. Bílý jogurt smíchaný s česnekem, solí a pepřem zase oživí každý salát. Klasická je samozřejmě i česneková pomazánka, kterou nejsnadněji vyrobíte tak, že utřený česnek se solí, pepřem a lžící plnotučné hořčice vmícháte do měkkého tvarohu či sýru cottage. A vytížené maminky nedají dopustit na česnekovou polévku, kterou lze připravit buď velmi snadno - jen z vody, brambor, česneku, soli, pepře a majoránky - ale rovněž se do ní dá přidat vejce nebo šunka, přídaně je možné zahustit ji světlou jíškou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Světový den rumu

Světový den rumu

V kalendáři najdete svátek rumu hned dvakrát. Kromě Světového dne rumu, o jehož založení se zasloužil teprve nedávno redaktor World Rum Guide Paul… Číst více

Den vína

Den vína

Víno je alkoholický nápoj z hroznů nebo moštu z vína. Kvašením cukrů v plodech hroznového vína vzniká lahodný mok s obsahem alkoholu v rozmezí cca 9… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více