Den ovocného koláče
Národní den
Den ovocného koláče můžeme spolu oslavit 27. prosince třeba právě upečením jedné takové sladké dobroty s ovocem. Řezy šťavnatého ovocného koláče, hezky urovnané na talíři, bývají lákavou tečkou po nedělním obědě nebo příjemným zakousnutím ke kávě.
K nejznámějším ovocným koláčům patří páje. Jejich základ je tvořen křehkým máslovým těstem, náplní je jednodruhové ovoce nebo směs několika ovocných druhů. Pod náplň můžete dát navíc tvaroh, koláč bude ještě šťavnatější, bohatší. Páje vídáme pečené v kulatých koláčových formách, mnohem častěji ale pečeme koláče v klasickém plechu a před podáváním je nakrájíme na čtvercové řezy. Z těsta litého, třeného i kynutého, podle toho, jak má kdo v oblibě nebo kolik má na pečení času. Hodně populární jsou recepty hrníčkové, ty zaberou nejméně času.
Koláče a buchty
Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí pokračujeme. Kynuté buchty alias Honzovky jsou bochánky kynutého těsta, plněné nejčastěji tvarohem, mákem, ořechy, povidly… Podívejte se na všechny koláče a buchty.
Jaké ovoce je na koláč nejvhodnější
Ať už použijete ovoce kompotované, nebo v létě to čerstvé, které je bezpochyby nejvoňavější a nejchutnější, na koláč se hodí nejlépe drobné druhy ovoce. Borůvky, maliny, ostružiny či jahody, ale koláč bude skvělý i s jablky či hruškami, meruňkami nebo broskvemi. A nesmíme zapomenout na rebarboru!
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den ovocného koláče?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 23 hodinami