Jak připravovaly chřest naše babičky. Inspiraci najdeme ve starých kuchařkách
Chřest mnozí z nás ještě neochutnali a zatím jen opatrně pokukují po zvláštních svazečcích, které se objevují na jaře mezi další nabídkou zeleniny. Chřest považujeme stále za něco luxusního a také jeho cena je vyšší. Přesto stojí za ochutnání a inspirovat se můžeme recepty našich babiček.
Chřest se pěstuje v různých odrůdách, které se liší svými vlastnostmi i termínem, kdy je vhodný ke sklizni. Při nákupu nás ale zaujmou hlavně rozdíly ve vzhledu chřestu - můžeme si koupit chřest zelený a chřest bílý. Nejedná se však o rozdíly v odrůdách, ale ve způsobu pěstování. Chřest bílý je na rozdíl od chřestu zeleného přirychlovaný ve tmě. Podobného "bělícího" efektu si můžeme všimnout, když necháme vyrůstat listy pampelišek pod nádobou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit chřest s máslem
Podíváme se do Knihy rozpočtů a kuchařských předpisů z roku 1932 od Marie Janků-Sandtnerové, odborné učitelky vaření a domácího hospodářství.
- Na 50 dkg chřestu si připravíme sůl, 8 dkg másla, 3 dkg strouhané housky.
- Chřest skrojíme, pod hlavičkou sloupneme, opereme, svážeme po šesti do svazečku, aby se lépe překládal, vložíme jej do vařící osolené vody a vaříme 10–20 minut, až změkne.
- Měkký chřest dáme na síto okapati, na míse jej rozvážeme, hlavičky posypeme smaženou houskou a omastíme dobře rozpáleným máslem.
- Horký podáváme.
Jak připravit chřest v omáčce
Marie Janků-Sandtnerová doporučuje i další postup:
- Rozpočet pro 5 osob: Na 50 dkg chřestu si upravíme omáčku ze 3 dkg másla a 5 dkg mouky. Dále je potřeba zelená petržel, 1 citrón a sůl.
- Ve slané vodě uvařený chřest vložíme do omáčky upravené z máslové jíšky a vody, v níž chřest se vařil; opepříme, přisolíme, okyselíme citrónovou šťávou a přisypeme jemně sekanou zelenou petrželku.
- Chřest podáváme jako předkrm, ale také jako samostatný pokrm s dušenou rýží nebo s vařenými makarony posypanými parmezánem.
Pokud nemáme chřest, tak obdobným způsobem můžeme připravit také nedozrálý kukuřičný klas, spařenou a uvařenou kapustu, květák, mladý pór nebo mladé kedlubny.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 17 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře