Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Butiky se od běžných obchodů liší exluzivním zbožím. To samé platí pro butikové dorty - nevyrábí se sériově, ale jen na zakázku nebo v malých počtech, kdy každý kousek je krásné umělecké dílo s nevšední chutí.

Butikové dorty a zákusky se od těch všedních liší originálním zpracováním, neobvyklými kombinacemi ingrediencí a podáváním spolu s dalšími kreativními dekoracemi a zdobením. Cena butikových dortů je sice vysoká, ale rozhodně stojí za to, abyste je ochutnali.

Co si představit pod pojmem butikový dort

Jde o jedinečné dorty, které nepatří do běžné nabídky cukráren: 

  • Svatební dorty jsou vyráběné na zakázku a na přání novomanželů. Dekorace a náplně dortů mohou být naprosto originální, což vyžaduje ochutnávku degustačních vzorků předem. Nejde o dorty, které si zákazník vybírá z katalogu.
  • Dětské dorty, které jsou na přání oslavence připravovány v duchu nějakého příběhu a jsou plné marcipánových pohádkových postav a filmových hrdinů, nelze zaškatulkovat mezi běžné dorty - každý je svým způsobem unikátní.
  • Extravagantní dorty, vytvořené speciálně pro nějakého konkrétního člověka nebo událost (rauty, výstavy, slavnosti). Už při jejich přípravě se počítá s originalitou, která je svým způsobem i reklamou cukrářů, kteří dort vyrábí. 

Jak připravit butikové dortíky a zákusky

Malé dezerty jsou podávané při slavnostních příležitostech:

  • Butikové dortíky jsou zmenšeninou tradičních i netradičních dortů. Na oslavy se jich peče více druhů a podle velikosti jsou podávány samostatně nebo rozkrojené na dílky. Jsou ozdobené podle probíhající události nebo podle ročního období.
  • Butikové zákusky jsou takové, které umožňují variabilitu náplně a zdobení, aniž by se tím změnila jejich podstata. Velmi vhodné k přípravě jsou tvary z odpalovaného těsta (věnečky, eclairky), piškotové řezy nebo makronky.
  • Butikové dezerty, při jejichž podávání se počítá i s konzumací dekorací na talíři, se připravují jako truffles, zákusky s ovocnými či vanilkovými omáčkami, se zmrzlinou nebo mousse, čokoládou, ovocem a zelenými lístky.

Netradiční kombinace butikových dezertů

Všechno se musí vyzkoušet - a někdy se to opravdu vyplatí:

  • Dortový korpus nemusí být jen piškotový, světlý a kulatý. Módní jsou duhové kombinace, mechový dort s praženými cvrčky, těsto s matchou nebo s fazolemi tonka, makový korpus s pomerančovou kůrou a jiné.
  • Krémy a náplně se dají kombinovat tak, aby vznikly neotřelé, neznámé, ale přitom exkluzívní variace - slaný karamel, čokoláda s chilli, sladký slaninový krém, krém s příchutí lékořice apod.
  • Zdobení a dekorace na butikové dorty jsou velmi honosné. Kromě marcipánových dekorací to bývají živé květy, dekorace z Isomaltu, jedlé zlato, stříbro a třpytky, luxusní čokoládové tvary nebo ruční malba.

Jedním z butikových dortů je mechový dort, jehož autorkou je cukrářka Šárka Divácká. Jak na jeho přípravu? To můžete vidět v našem videoreceptu:

Sladké drobečky

S kombinováním těst, krémů a dekorací buďme opatrní - je vhodnější je nejdříve vyzkoušet, než jimi naplníme zákusky. Na úpravě talířků a podnosů si dejme záležet - nejen, že se jí také očima, ale obsah talířku je součástí samotného dezertu. Všechny části dortíků by měly být jedlé. Chutě, provedení a použité techniky musí být puntičkářsky dokonalé, jen tak si náš dezert zaslouží název butikový.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli