Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Zdroj: Pixabay

Využít citron lze zcela bezodpadově. Některé možnosti jsou známé a používané, jiné možná překvapí. Připravili jsme jednoduchý přehled, který poradí a věříme, že i nadchne k důkladnému využití tohoto cenného ovoce.

Zvláště u bio citronů je to výhodné, protože jejich vyšší cena nás nutí s nimi šetřit. Velkou výhodou je možnost využití strouhané kůry do pečiva. Ale i citrony, které nejsou bio, se dají spotřebovat celé. Některé z těchto našich tipů lze použít i pro limetky, pomeranče nebo mandarinky.

Jak využít citronovou kůru

  • Kůru bio citronů nastrouháme (strouháme jen žlutou vrchní vrstvu), můžeme ji promíchat s cukrem, který ji lépe zakonzervuje, a zmrazíme nebo uložíme ji ve skleničce v chladnu. Také ji můžeme nakrájet na kostičky nebo okrájet škrabkou, kandovat a později využít v moučnících.
  • Kůru obyčejných citronů okrájíme nožem, případně z ní vykrájíme tvary formičkou. Také ji lze usušit a pak využít do vonných směsí potpourri. Můžeme ji usušenou v sáčcích uložit do skříně, kde provoní prádlo, či vložit do bot, navíc ve spíži odhání potravinové moly. 

Jak využít citronovou šťávu

  • Šťávu z citronů můžeme nalít do tvořítek na led, po zmrznutí sesypat a mít kdykoliv po ruce k okyselení pokrmů nebo nápojů.
  • Z většího množství šťávy lze připravit sirup promícháním s cukrem. Pokud dáme cukru dost, vydrží pár týdnů v chladničce i bez sterilace. Pro delší uchování sirup ale raději sterilujeme.
  • Větší množství šťávy z citronu dostaneme, když nenačatý citron poválíme po stole a pak teprve rozřízneme. Podobně funguje vroucí voda, kterou citron přelijeme, nebo kratičké zahřátí v mikrovlnné troubě.

Jak využít dužninu z citronů

  • Dužnina vznikne, pokud rozpůlený citron vydlabeme lžičkou nebo po okrájení kůry vyřežeme v mezistěnách dužninové filety.
  • Dužninu zpracujeme do nápojů, moučníků, dezertů nebo ji použijeme k uvaření marmelády. Do marmelády je skvělá i kůra bio plodů.

Jak využít citronová jádra

  • Jadérka z citronů jsou výborným zdrojem přírodního pektinu. Jejich nejlepší využití je v džemech a marmeládách. Musí být zcela neporušená, aby zavařenina nezhořkla.
  • Lze je skladovat v mrazáku neomezeně dlouho a pak použít najednou.
  • Pro dávkování uděláme zkoušku: lžičku jadérek necháme do rána ve 1 dl sklence vody. Ráno bude sklenka plná rosolu.
  • Při vaření džemu lze využít vzniklý rosol nebo jadérka vložit do gázy a vařit s ovocem.

Co zbývá? Jak využít mezistěny z citronů

  • Po vyfiletování nebo vymačkání šťávy zbude střed citronu, tedy mezistěny. I ty lze chytře využít.
  • Mezistěnou vyčistíme všechno to, co citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Mezistěnami čistíme ruce a plochy od rybího pachu, od mastnoty, od vodního kamene, odbarvíme nebo alespoň zesvětlíme jimi ruce od přírodních barviv (červená řepa, borůvky, ořechové slupky) apod.  Pokud mezistěny nepotřebujeme okamžitě, můžeme je zamrazit na pozdější využití. Po vyčištění stačí plochu opláchnout vodou.

Věříme, že některé z těchto tipů pro vás budou užitečné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více