Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma chřest: Jak chřest vybrat při nákupu, skladovat, očistit a připravit k jídlu
Zdroj: Pixabay-Pezibear

Chřest je typicky jarní zeleninou, která se stále častěji objevuje na pultech obchodů. Abychom dokázali plně využít jeho zdravotní a chuťové benefity, je potřeba umět chřest správně vybrat a připravit. Pro začátečníky jsme vybrali ty nejčastější otázky na téma chřest a jeho zpracování

Možná jste si chřestu všimli v záplavě dalších druhů zeleniny a zatím vás odradila jeho vyšší cena. Přesto tato zelenina stojí za ochutnání, nicméně vyžaduje správný způsob přípravy, abychom si na něm opravdu pochutnali. A chřest, zelenina pro labužníky, si to rozhodně zaslouží.

1

Jak vybrat čerstvý chřest

Čerstvý chřest je lesklý, křehký, neohebný, má příjemnou vůni. Při tření čerstvých chřestových hlaviček jedné o druhou chřest vrže. Když se zakousneme, křupe a není nahořklý.

2

Jak správně skladovat chřest

Chřest by se měl zpracovat co nejdříve po sklizni. Skladujeme jej v chladničce v zóně pro zeleninu zabalený do navlhčené utěrky nebo potravinové fólie, aby nevyschl. Takto vydrží asi týden.

3

Jaký je rozdíl mezi zeleným a bílým chřestem

Bílý chřest se v obchodech objevuje dříve než zelený. Pěstuje se ve tmě v tzv. hrůbcích. Má tužší slupku, kterou musíme pod hlavičkou oloupat škrabkou na zeleninu. Mívá dřevnaté konce, které musíme odkrojit. Odkrojené části a slupky nevyhazujeme, ale použijeme je do vývaru.

Zelený chřest roste na světle a je křehčí. Bývá také méně dřevnatý. Loupeme jej jen v dolní třetině a stejně jako u bílého odkrojíme pouze dřevnatý konec. Zelený chřest neodlamujeme, zbytečně bychom se připravili o část kvalitního stonku.

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

 

4

Jak očistit a připravit chřest

Na očištění slupky použijeme ostrou škrabku na zeleninu a nůž, kterým odkrojíme dřevnatý konec. Pak chřest svážeme do svazečků, aby se nám s ním lépe manipulovalo.

5

Jaké jsou nejlepší způsoby vaření chřestu

Do vody na vaření chřestu dáme sůl, citronovou šťávu a lžičku cukru, který neutralizuje případnou mírnou nahořklost. Svazečky vkládáme nastojato tak, aby hlavičky byly nad hladinou a vařily se jen v páře. Zelený chřest raději jen blanšírujeme.

Chřest můžeme celý vařit nad párou, je to šetrný způsob přípravy.

6

Jak dlouho by se měl chřest vařit, aby byl správně uvařený

Chřest po uvaření nesmí být rozměklý, musí zůstat pevný. Vaříme jej jen tzv. na skus. Bílý chřest vaříme 5-8 minut, zelenému stačí 2-3 minuty. Potom chřest šokově zchladíme ponořením do vody s ledem.

7

Jaké koření a přísady dobře ladí s chutí chřestu

Jemný chřest chutná nejlépe s máslem, citronem, sýrem. Z koření mu stačí sůl a pepř, nejlépe bílý. Pokud chřest grilujeme, použijeme grilovací směsi koření a omáčky.

8

Jaké jsou zdravotní přínosy konzumace chřestu

Chřest má nízkou kalorickou hodnotu, ceníme si jej jako dietní zeleniny, přitom velmi výživné. Má vysoký obsah vlákniny, minerálů, vitamínů, antioxidantů. Působí příznivě na metabolismus, hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol. Chrání cévy, ledviny a srdce.

9

Jaké jsou nejlepší recepty s chřestem

Nejlépe využijeme chřest v polévce, kam použijeme i slupky a odlomené části. S chřestem připravujeme rizoto, je skvělý v zeleninových salátech, můžeme jej zapékat, grilovat i smažit. Klasický je recept na vařený chřest s máslem a strouhankou.

10

Jak využít zbytky chřestu, případně zbytky po uvaření

Všechny odlomené části a slupky využijeme do vývaru. Můžeme je zmrazit a použít později nebo v kombinaci s květákem či jinou zeleninou.

Byla by škoda krátkou a intenzivní sezonu chřestu nevyužít. Podle videa můžete připravit zelený chřest s hráškem jako hlavní pokrm nebo teplou zeleninovou přílohu.

Budeme rádi, když nám do komentářů napíšete, jak máte nejraději chřest vy.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více