Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
Hitem internetu je už několik let fermentovaný jablečný nápoj, který se pije vychlazený. Je perlivý, kyselkavý a velmi osvěžující. Můžete ho vyzkoušet podle našeho návodu.
K výrobě tohoto nápoje využijeme padaná jablka. Musí být ale bez náznaku hniloby nebo plísní. Kromě jablek můžeme použít hrušky, maliny, okurky nebo zázvor.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nápoj vyrobit
- Omytým jablkům okrájíme natlučená místa.
- Rozčtvrtíme je, zbavíme jádřinců a nakrájíme, nadrtíme nebo hrubě nastrouháme.
- Vložíme do skleněné nádoby (džbánu) tak, abychom zaplnili maximálně polovinu nádoby.
- Přidáme čerstvou mátu a trochu cukru (místo něj můžeme přidat rozinky nebo med).
- Vodu převaříme a necháme zchladnout.
- Vodou zalijeme jablka v nádobě.
- Zakryjeme a necháme 3–7 dní v pokojové teplotě (do vzniku bublinek).
- Čím déle necháme fermentovat, tím bude chuť silnější.
- Podáváme vychlazené.
Podobně můžeme vyrobit nápoj i z hrušek, malin, okurek a jiného ovoce či zeleniny. Využít štědré dary přírody se vyplatí.
Podle následujícího videa můžete z přebytků úrody jablek uvařit jablečná povidla:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 11 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 12 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 14 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 16 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Fermentované nebo kvašené nápoje jsou velmi osvěžující a snadno je zvládneme vyrobit doma z ovoce nebo zeleniny
MasterChef 2023: Do restaurace Eska raději až po výplatě. Malá smaženka z půlky krajíce vyjde na stovku, větší na 258 Kč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře