Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Máta peprná je vytrvalá bylina, která se množí oddenky a výhony nebo dělením trsů. Vyžaduje polostín nebo slunečnou polohu a výživnou, vlhkou, ale propustnou půdu. Pěstuje se několik kultivarů s různými příchutěmi (např. čokoládová, jahodová, banánová, citronová).
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a blechy.
Jak mátu sbírat a konzervovat
Sklízíme lístky nebo celé natě za suchého počasí po poledni (to se v ní nejlépe rozvinou silice) od června do srpna. Sušíme ji ve stínu a průvanu, aby neztratila cenné silice. Listy můžeme i mrazit nebo naložit do octa nebo oleje.
Jak ji využít v kuchyni
Čerstvou mátu používáme do nádivek, marinád na maso, do mletého masa, k jehněčímu, šašlikům, luštěninám, do sýrů, pomazánek a omáček. Asi nejznámější je její použití do osvěžujících nápojů (mojito, čaj), likérů, sirupů, k výrobě dezertů a cukrovinek (zmrzlina, čokoláda, žvýkačky, bonbony). Výborně doplní ovoce v ovocných salátech.
Léčebné účinky máty
Čaj z máty léčí zažívací potíže i nachlazení. Podle bylinkářky Dagmar Lánské máta působí příznivě na vylučování žluči, ovlivňuje chuť k jídlu a zlepšuje dýchání, působí mírně proti průjmům a křečím. Máta naložená do oleje pomáhá proti svalové únavě a migrénám. Máta není vhodná pro alergiky, těhotné i kojící ženy a malé děti.
Na mátě si ceníme hlavně silic. V kosmetice se používá při výrobě zubních past, masážních krémů, krémů proti vyrážkám. Má chladivý a antiseptický účinek. Používá se také do vonných koupelí, silný výluh údajně léčí rozpraskané ruce.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Chutě Evropy: Ve Francii si musíte dát sytou rybí polévku bouillabaisse, šťavnaté hovězí na víně a slaďoučký crème brûlée
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jan Punčochář připravil skvělou pomazánku na topinku: Ukázal i fígl, jak dosáhnout perfektně křupavého chleba
Komentáře