Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Pixabay

Máta peprná je vytrvalá bylina, která se množí oddenky a výhony nebo dělením trsů. Vyžaduje polostín nebo slunečnou polohu a výživnou, vlhkou, ale propustnou půdu. Pěstuje se několik kultivarů s různými příchutěmi (např. čokoládová, jahodová, banánová, citronová).

V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a blechy.

Jak mátu sbírat a konzervovat

Sklízíme lístky nebo celé natě za suchého počasí po poledni (to se v ní nejlépe rozvinou silice) od června do srpna. Sušíme ji ve stínu a průvanu, aby neztratila cenné silice. Listy můžeme i mrazit nebo naložit do octa nebo oleje.

Jak ji využít v kuchyni

Čerstvou mátu používáme do nádivek, marinád na maso, do mletého masa, k jehněčímu, šašlikům, luštěninám, do sýrů, pomazánek a omáček. Asi nejznámější je její použití do osvěžujících nápojů (mojito, čaj), likérů, sirupů, k výrobě dezertů a cukrovinek (zmrzlina, čokoláda, žvýkačky, bonbony). Výborně doplní ovoce v ovocných salátech.

Léčebné účinky máty

Čaj z máty léčí zažívací potíže i nachlazení. Podle bylinkářky Dagmar Lánské máta působí příznivě na vylučování žluči, ovlivňuje chuť k jídlu a zlepšuje dýchání, působí mírně proti průjmům a křečím. Máta naložená do oleje pomáhá proti svalové únavě a migrénám. Máta není vhodná pro alergiky, těhotné i kojící ženy a malé děti.

Na mátě si ceníme hlavně silic. V kosmetice se používá při výrobě zubních past, masážních krémů, krémů proti vyrážkám. Má chladivý a antiseptický účinek. Používá se také do vonných koupelí, silný výluh údajně léčí rozpraskané ruce.

Tento tip je užitečný  (5x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Máma v kuchyni

v našem eshopu

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům