Jak pražit mandle snadno a rychle: Zkuste slanou i sladkou variantu, ohromí vás obě
Mandle patří celosvětově k nejoblíbenějším ořechům, i když doopravdy ořechy nejsou. Patří totiž do stejného rodu jako švestky, meruňky nebo třešně. Jejich využití v kuchyni je široké, lze z nich vyrobit mléko, mouku, ale také například mandlový krém.
Mandle obsahují mnoho minerálů a vitamínů, ale také vlákniny, čímž přispívají ke správnému trávení. Pražené jsou skvělou chuťovkou k pivu či vínu, ale také při filmovém večeru. Dáte přednost praženým mandlím slaným nebo sladkým?
Mohlo by vás zajímat
Jak pražit mandle
Základem je správný výběr mandlí. Nejlépe nesolené a se slupkou, ty pak můžete (ale nemusíte) oloupat. Stačí je zalít horkou vodou, posečkat 5 minut a následně je oloupat, tzn. zmáčknout mezi prsty a odstranit slupku.
- Připravené mandle v misce smíchejte s dostatečným množstvím tuku (olivový olej nebo ghí), aby se v něm všechny kompletně obalily.
- Poté je vsypte na pánev nebo na plech a posypte solí.
- Na pánvi pražte mandle přibližně 5 minut, dokud nezezlátnou a nezačnou vonět. V troubě potřebují 8–10 minut při teplotě 190 °C.
- Během pražení je nutno mandle několikrát promíchat. Hotové mandle vysypte na ubrousek nebo papírovou utěrku, abyste je zbavili přebytečného tuku.
- Dochuťte je podle libosti – pepřem, oblíbeným kořením, uzenou paprikou nebo bylinkami. Mandle je nutno dochutit až po upražení, aby na nich použité koření nezhořklo.
Upražit si však můžete také mandle nasladko – na pánev vsypte 150 g cukru se 100 ml vody a nechte rozpustit. Jakmile směs začne houstnout, přidejte 200 g mandlí a promíchejte, ať jsou ve směsi celé obalené a upražte si lehce zkaramelizované mandle. Hotové mandle můžete posypat skořicí nebo vanilinovým cukrem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené batáty s taveným sýrem
Přidáno před 4 hodinami
Makovec mojí babičky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky se zeleninou a pikantní omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Květákový steak
Přidáno před 22 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno 13. 6. 2024 16:36
Vaječný řízek s brambory
Přidáno 13. 6. 2024 11:21
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro výlet: Mandloňové sady v Hustopečích nedaleko Brna lákají na sběr čerstvých mandlí i ochutnání mandlovky
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Komentáře