Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete máslovou chuť a rádi byste ji využili i při smažení? Pak vyzkoušejte přepuštěné máslo (ghí), které je k tomu ideální. Kromě toho se dá využít i do spousty jiných pokrmů, protože je velmi chutné a dodá jídlům specifické oříškové aroma.

Přepuštěné máslo (ghí) v posledních letech získává na popularitě po celém světě a není divu. Jedná se totiž o čistou a koncentrovanou máslovou chuť s jemným oříškovým aroma. Přepuštěné máslo je oblíbené pro svou dlouhou trvanlivost, vysoký bod kouření, což z něj dělá ideální tuk pro smažení, a nízký obsah laktózy. Používá se jak k vaření, tak i při pečení. 

Jak vyrobit přepuštěné máslo (ghí)? 

Přepuštěné máslo se dá snadno vyrobit v pohodlí domova. 

  1. Máslo nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a necháme pomalu rozpustit při nízké teplotě (přibližně 100 °C). 
  2. Při vaření se bude na povrchu tvořit pěna, kterou průběžně sbíráme lžící. Máslo v průběhu nemícháme, necháme ho tak, jak je, staráme se jen o pěnu. 
  3. Celé vaření trvá přibližně 20-30 minut. Poté máslo scedíme přes cedník s plátnem, nalijeme do sklenic a pak už jen vychutnáváme. 

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Ghí

Již naše babičky používaly přepuštěné máslo, které nyní nazýváme ghí. Říká se mu elixír života a hodně se používá v ajurvédské kuchyni. Dlouhým zahříváním na mírném ohni vznikne bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Má kouřový bod až 250 stupňů, proto je vhodný na smažení. Obsahuje zdraví prospěšné látky.

Přepuštěné máslo obsahuje důležité vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více