Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Zdroj: Pixabay

Skořice je kůra stromů skořicovníků. Používá se v kuchyni v celku, to jsou známé hnědé tvrdé svitky, anebo mletá ve formě jemného prášku. Kvalitnější je cejlonská, vyznačuje se světlejší barvou než tmavší čínská. Je to koření s velmi příjemnou vůní a chutí, bez které se neobejdou mnohé recepty naší i zahraniční kuchyně. Bez skořice si neumíme představit jablečný štrúdl, perníčky, rajskou omáčku ani svařák.

Skořice je léčivá

Skořice je i léčivá, posiluje imunitu, snižuje hladinu cukru i cholesterolu v krvi, působí jako prevence proti Alzheimerově chorobě, pomáhá např. léčit chřipku i angínu nebo při poruchách zažívání a při hubnutí. Doporučuje se míchat kávu nebo čaj svitkem skořice, abychom si odvykli sladit nápoje.

Pozor ale na zkonzumované množství

Má však i rizika, protože obsahuje jedovatý kumarin, který může při vysokých dávkách poškodit játra. Méně kumarinu obsahuje cejlonská skořice. Takže skořici ano, ale kvalitní a v rozumném množství.

Skořice v kuchyni

Vůně skořice nám navodí dobrou náladu. Automaticky očekáváme nějakou dobrotu. Pojďme si projít recepty, které si bez skořice neumíme představit.

Cukroví

Skořicová vůně patří k zimě a Vánocům. Skořice je hlavní součástí perníkového koření. Nejčastěji pečeme perníčky, sušenky i další druhy drobného cukroví se skořicí.

Moučníky a dezerty

Nejen jablečné záviny a perníky na plech se bez skořice neobejdou. Pečeme i různé řezy, kde se plně rozvine skořicová chuť a vůně. Skořice tvoří chuťovou symbiózu s ovocem.

Nápoje

Hlavně mnohé teplé nápoje si bez skořice neumíme představit. Ochutí horkou čokoládu, svařené víno i vánoční punč.

S přicházejícím chladným počasím obvykle přichází také chuť na teplé nápoje. Nejpopulárnějším je zcela jistě čaj, který nemusíte nutně kupovat. Není nic snazšího než si vyrobit domácí třeba ze… Podívejte se na všechny teplé nápoje.

 

Omáčky

Rajské nebo ovocné omáčky bez skořice by prostě neměly to „ono“, proč je máme tak rádi. Špetka skořice dotáhne jejich chuť k dokonalosti.

Sladká jídla

Skořicí můžeme ochutit kaše, lívance, ovocné knedlíky, nákypy a žemlovky, může být součástí náplně do palačinek. Kořeníme jí povidla a džemy.

Masité pokrmy

Kombinace masa a skořice nám zní podivně, ale je to běžné v Asii a v řecké kuchyni. Na tuto exotickou chuť si někdo musí nejdřív zvyknout, než ji přijme. Ale stojí to za to, jídla jsou vyváženě lahodná.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky