Jak udělat domácí tvaroh z kyselého mléka? K jeho přípravě stačí jen 2 suroviny
Tvaroh je tradiční mléčný výrobek, který vznikne vysrážením kyselého mléka pomocí enzymů. Vznikne jemná pastovitá nebo naopak hrudkovitá bílá hmota nakyslé chuti, kterou zužitkujeme ve slané i sladké kuchyni.
Domácí tvaroh si můžeme připravit sami, ale musíme počítat s tím, že bude hrudkovitý a do tvarohového krému se nehodí. Tvaroh nelze vyrobit z trvanlivého mléka - k tomu účelu si musíme obstarat dobré kravské pasterizované mléko.
Mohlo by vás zajímat
Jak vyrobit z mléka domácí tvaroh
Seženeme si kvalitní mléko, bez něj tvaroh nevyrobíme:
- 2 l mléka zahřejeme na teplotu 40 °C a nalijeme do něj 2 lžičky octa nebo citrónové šťávy. Za občasného míchání necháme směs vysrážet.
- Na hrnec položíme cedník a do něj bílé plátno. Směs do něj nalijeme a necháme překapat do druhého dne. Mírně vymačkáme.
- Tvrdý tvaroh připravíme zahřátím mléka na 60 °C a při vykapávání ho zatížíme prkénkem. Čím vyšší teplota mléka, tím tvrdší je tvaroh.
Domácí tvaroh je výborný do pomazánek, jako náplň do buchet a koláčů nebo strouhaný na ovocných knedlících. Syrovátku, zbylou po výrobě tvarohu, slijeme a uchováváme ji v lednici.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 10 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 17 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Jak připravit drobenku? Sladká tečka, bez které by koláč nebyl to pravé
Komentáře