Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Citronová šťáva je skvělá do nápojů a na dochucování ve sladké i slané kuchyni. Jak ji uchovat, aby nic nepřišlo nazmar?
Unsplash

Citron je v kuchyni užitečným pomocníkem a zužitkovat se dá prakticky celý. Přesto se nám občas stane, že koupíme výhodně několik citronů, ale všechny nestihneme spotřebovat a začnou nám vysychat nebo dokonce plesnivět. Úspora pak přijde nazmar.

Citrony jsou plné vitamínů v přírodní formě a proto velmi ceněné, naučme se s nimi zacházet tak, abychom při jejich zpracování neměli zbytečné ztráty. Jak uchovat citronovou kůru, poradí náš další článek:

Jak získat a uchovat citronovou šťávu

Citronová šťáva má v kuchyni velmi dobré a zároveň všestranné využití. Hodí se nejen k dochucování a okyselování mnoha pokrmů, sladkých i slaných, ale je skvělá i do lahodných nápojů, ať už letních osvěžujících nebo zimních zahřívacích.

  • Šťávu z citronů získáme buď pomocí jednoduchého odšťavňovače nebo jen vymačkáním rozpůleného citronu rukou. Odšťavňovače jsou efektivnější, pomohou nám získat maximum šťávy.
  • Oloupané citrony se dají rozmixovat i včetně dužniny, v tom případě ale nejprve pečlivě odstraníme všechna semena.
  • Čerstvá šťáva se dá skladovat až tři dny v ledničce v uzavřené nádobce. Odebíráme podle potřeby, ale čím dříve ji spotřebujeme, tím lépe.
  • Přebytek citronové šťávy nalijeme do plastových kostkovačů na led a zmrazíme. Po zamražení kostky z kostkovačů jednoduše vyklepneme a uložíme do sáčků - tímto způsobem zaberou v mrazničce jen málo místa. Kostky odebíráme podle potřeby.

Kůru, kterou nevyužijeme pro dochucování, snadno usušíme u radiátoru. Již během sušení příjemně provoní náš domov. Po usušení ji přidáváme do vonných směsí, lze ji vkládat do vonných sáčků. Příště zase pomocí malých vykrajovátek z kůry vykrajujeme ozdobné tvary, které najdou uplatnění při výrobě vánočních dekorací.

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky