Domaci tvaroh

ercicka Kuchařka:

Sýry 43 názorů

58
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Suroviny

čerstvé mléko
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cerstve mlieko, malo by byt pasterizovane.

  2. Ak je mlieko priamo od kravy, alebo z farmy, tak si ho mozeme pasterizovat sami doma a to: zohriat na teplotu asi 70-75°C a nechat vyhladnut.

  3. Vychladnute mlieko nechame skysnut asi dva dni na kuchynskej linke, kto sa velmi ponahla, prida na liter mlieka necelu 1PL citronovej stavy, vtedy mame kysle mlieko okamzite.

  4. Preliejeme ho do hrnca a zohrievame na teplotu asi 65°C, cim viac kysle mlieko zohrejeme, tym je tvaroh suchsi. Velmi nemiesame, len obcas.

  5. Akonahle dosiahneme pozadovanu teplotu, odstavime hrniec a vsetko prelejeme do sitka vylozeneho platnom alebo utierkou. Pod sitko dame misku, srvatka (syrovatka) sa nam moze zist.

  6. Tvaroh nechame odkvapkat a potom z neho mierne vytlacime prebytocnu tekutinu, ale nie uplne! Hotovo

Poznámka

Ja som mala z 2l mlieka asi 180g tvarohu a skoro 2l srvatky. Srvatka je dobra na redukcnu dietu a je velmi vyzivna. Moze sa pridavat miesto tekutiny pri peceni chleba.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Domaci tvaroh

  • isabela.krasna isabela.krasna(neregistrovaná)

    Zdravím, také se chystám na výrobu tvarohu doma. Našla jsem si zajímavé stránky: http://www.eshop.ekokoza.cz/Tvaroh/. Zkoušel jste to někdo podle nich? Děkuji moc.

    Odpovědět

  • Radovan Radovan(neregistrovaný)

    Určitě ne z krabicového nebo z nízkotučného nebo polotučného.... Nejlépe z nejtučnějšího mléka.... ;-) My vyrábíme z kozího mléka.....

    Odpovědět

  • marty marty(neregistrovaný)

    Prosím a zjakeho mleka mam zkusit..krabicove asi ne? Cerstve? A muže byt polotucne? Nebo i nizkotucne? Bydlim v zahranici a nNÁŠ tvaroh tu skoro nesezenu..a mooc mně chybi;-)

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Ještě dovětek, mléko kupuju z automatu v Jičíně, za 15 Kč/L , což je v této době super. Syrovátka mé milé nejede, tak se o ni nehandrkujeme ;-) , alo tvaroh má ráda :-)) :yes:

    Odpovědět

  • Petr Petr(neregistrovaný)

    Dobrý den, dělám tvaroh jednoduše, ze 4 L mléka, které nechám 4 dny v nerez kastrolu na kuchyňské lince pod pokličkou, potom ohřeju na cca 45°C a přes hustý cedník nechám překapat, v syrovátce je bílý tvarohový zbytek, což ji jenom vylepší, před pitím protřesu, mám jí 3 L, nechám vychladit a postupně ji vypiju, tvaruhu je 420g, tvaroh konzumuju nejraději v přírodním stavu.

    Odpovědět

  • kiri kiri(neregistrovaný)

    ercicka:Ricotta nie je drahá.Dá sa úspešnš vyrobiť zo srvátky po výrobe tvarohu alebo syra.Na 5 l srvátky požijeme ešte jeden liter mlieka a všetko spolu ohrievame na 45 stup. počas 30 minút.Potom zvýšime teplotu na 90 stop.C a za stáleho miešania pridáme cca 2dcl octu.Miešame asi 4 minúty a odstavíme na 8 až 10 hodín.Prelejeme cez plátno ( najlepšie klasická detská plienka )a necháme voľne scediť na požadovanú hustotu (nemačkať). Všetky operácie robíme s antikórovým náradím popr. plastom.

    ercicka:

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    Kludne mozete pridat vlastny recept na sladky tvaroh. Ja som mala taketo moznosti, tak som urobila kysly. A moja rodina bola rada, ze mame vobec nejaky. Ten z obchodu bol tiez kysly... myslim, ze sladky tvaroh sa vola ricotta a je dost draha a jej vyroba doma tiez. Teraz zijem uz na Slovensku, kde sa da kupit tvaroh aky potrebujem, takze nie som odkazana na vyrobu vlastneho tvarohu.

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    Vrtak:naprostá pravda, absolutně s vámi souhlasím, kyselé, kyselé, kyselé.syřidlo jezdím kupovat do Milcom v Praze 6, a posílají na dobírku.

    Odpovědět

  • Vrtak Vrtak(neregistrovaný)

    Výroba tvarohu kysnutím mléka je sice nejjednodušší metoda ale výsledkem je kyselý tvaroh a kyselá syrovátka. Nejvhodnější způsob pro ty kteří to dělají opakovaně je pořídit si syřidlo – enzym používaný k výrobě sýrů. Dá se sehnat na internetu, já je zakoupil na Slovensku v obchodě. 330 ml za cca 90 Kč, ale je na cca 1.000 litrů mléka. Výhodou je že tvaroh, případně sýr a i syrovátku máte jako produkt bez kyselé chutě. Nedá se srovnat z výsledky kysnutím mléka, je o hodně lahodnější a chuťově vynikající. Výroba je při tom jednoduchá, stačí přidat kapku až pár kapek zředěných v troše vody do mléka cca 30 stupňů teplého a toto zamíchat do mléka. Mléko se vysráží a postup dál je podobný jak při klasické výrobě tvarohu.

    Odpovědět

  • Jirka Jirka(neregistrovaná)

    1 PL = polévková lžíce ;-)

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    ne, ne, nesvařené. zkrátka je tak kvalitní, že nekysne, nyní se mi to povedlo po 4 dnech!

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(neregistrovaná)

    alena: to mlieko nebolo pred tym prevarene? spravidla prevarene mlieko nechce skysnut, alebo aspon nie *normalne*

    Odpovědět

  • alena alena(neregistrovaná)

    já mám s kysáním mléka potíže, dělám to podle návodu, mléko domácí, ale nechce kysnout, ani s citr. šťávou, ani s kůrkou chleba, ani s kyselinou citronovou. to mléko je tak dobré, že vydrží všechno, ach jo.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Pěkný článek o syrovátce, která nám zbývá po výrobě tvarohu... http://www.novinky.cz/zena/zdravi/239557-syrovatka...

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    oldaces: :-) jj, také jsem ráda s mlékem experimentovala....mám za sebou domácí jogurt, tvaroh, termix, pribináka, máslo i kefír;-)

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo