Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí tvaroh

Tvaroh má své místo ve slané i sladké kuchyni. Používáme ho jako základ pomazánek, náplně do buchet i k přípravě dezertů. V dnešní době je snadné zajít si pro něj do krámu, ale až ochutnáte ten svůj domácí, nikdy už nebudete chtít jiný.

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 30 min

30 min (30 min příprava, + 2 dny kysnutí mléka)

31. 3. 2009 09:44

Suroviny

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Ja som mala z 2l mlieka asi 180g tvarohu a skoro 2l srvatky. Srvatka je dobra na redukcnu dietu a je velmi vyzivna. Moze sa pridavat miesto tekutiny pri peceni chleba.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

Mourka

29. 9. 2016 07:12

Tak jsem vyráběla, bylo to ze tří balení Selského mléka, dva dny kyslo, třetí se podle postupu udělal nádherný a velice chutný tvaroh, jen se po něm zaprášilo. :-8

isabela.krasna

14. 8. 2014 11:30

Zdravím, také se chystám na výrobu tvarohu doma. Našla jsem si zajímavé stránky: www.eshop.ekokoza.cz/Tvaroh/. Zkoušel jste to někdo podle nich? Děkuji moc.

Radovan

13. 7. 2014 10:08

Určitě ne z krabicového nebo z nízkotučného nebo polotučného.... Nejlépe z nejtučnějšího mléka.... ;-) My vyrábíme z kozího mléka.....

marty

8. 5. 2014 23:34

Prosím a zjakeho mleka mam zkusit..krabicove asi ne? Cerstve? A muže byt polotucne? Nebo i nizkotucne? Bydlim v zahranici a nNÁŠ tvaroh tu skoro nesezenu..a mooc mně chybi;-)

Petr

14. 3. 2014 13:42

Ještě dovětek, mléko kupuju z automatu v Jičíně, za 15 Kč/L , což je v této době super. Syrovátka mé milé nejede, tak se o ni nehandrkujeme ;-) , alo tvaroh má ráda :-)) :yes:

Petr

14. 3. 2014 13:38

Dobrý den, dělám tvaroh jednoduše, ze 4 L mléka, které nechám 4 dny v nerez kastrolu na kuchyňské lince pod pokličkou, potom ohřeju na cca 45°C a přes hustý cedník nechám překapat, v syrovátce je bílý tvarohový zbytek, což ji jenom vylepší, před pitím protřesu, mám jí 3 L, nechám vychladit a postupně ji vypiju, tvaruhu je 420g, tvaroh konzumuju nejraději v přírodním stavu.

kiri

4. 1. 2013 17:45

ercicka:Ricotta nie je drahá.Dá sa úspešnš vyrobiť zo srvátky po výrobe tvarohu alebo syra.Na 5 l srvátky požijeme ešte jeden liter mlieka a všetko spolu ohrievame na 45 stup. počas 30 minút.Potom zvýšime teplotu na 90 stop.C a za stáleho miešania pridáme cca 2dcl octu.Miešame asi 4 minúty a odstavíme na 8 až 10 hodín.Prelejeme cez plátno ( najlepšie klasická detská plienka )a necháme voľne scediť na požadovanú hustotu (nemačkať). Všetky operácie robíme s antikórovým náradím popr. plastom.

ercicka:

ercicka

14. 12. 2012 20:33

Kludne mozete pridat vlastny recept na sladky tvaroh. Ja som mala taketo moznosti, tak som urobila kysly. A moja rodina bola rada, ze mame vobec nejaky. Ten z obchodu bol tiez kysly... myslim, ze sladky tvaroh sa vola ricotta a je dost draha a jej vyroba doma tiez. Teraz zijem uz na Slovensku, kde sa da kupit tvaroh aky potrebujem, takze nie som odkazana na vyrobu vlastneho tvarohu.

alena

14. 12. 2012 18:54

Vrtak:naprostá pravda, absolutně s vámi souhlasím, kyselé, kyselé, kyselé.syřidlo jezdím kupovat do Milcom v Praze 6, a posílají na dobírku.

Vrtak

11. 9. 2012 14:57

Výroba tvarohu kysnutím mléka je sice nejjednodušší metoda ale výsledkem je kyselý tvaroh a kyselá syrovátka. Nejvhodnější způsob pro ty kteří to dělají opakovaně je pořídit si syřidlo – enzym používaný k výrobě sýrů. Dá se sehnat na internetu, já je zakoupil na Slovensku v obchodě. 330 ml za cca 90 Kč, ale je na cca 1.000 litrů mléka. Výhodou je že tvaroh, případně sýr a i syrovátku máte jako produkt bez kyselé chutě. Nedá se srovnat z výsledky kysnutím mléka, je o hodně lahodnější a chuťově vynikající. Výroba je při tom jednoduchá, stačí přidat kapku až pár kapek zředěných v troše vody do mléka cca 30 stupňů teplého a toto zamíchat do mléka. Mléko se vysráží a postup dál je podobný jak při klasické výrobě tvarohu.

Jirka

19. 11. 2011 19:53

1 PL = polévková lžíce ;-)

alena

13. 10. 2011 18:07

ne, ne, nesvařené. zkrátka je tak kvalitní, že nekysne, nyní se mi to povedlo po 4 dnech!

ercicka

12. 10. 2011 22:03

alena: to mlieko nebolo pred tym prevarene? spravidla prevarene mlieko nechce skysnut, alebo aspon nie *normalne*

alena

11. 10. 2011 16:46

já mám s kysáním mléka potíže, dělám to podle návodu, mléko domácí, ale nechce kysnout, ani s citr. šťávou, ani s kůrkou chleba, ani s kyselinou citronovou. to mléko je tak dobré, že vydrží všechno, ach jo.

cathleen

22. 7. 2011 12:11

Pěkný článek o syrovátce, která nám zbývá po výrobě tvarohu... http://www.novinky.cz/zena/zdravi/239557-syrovatka...

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: vyroba tvarohu výroba domácího tvarohu tvaroh výroba sýrů doma výroba tvarohu z kravského mléka jak se dela tvaroh tvaroh z kyselého mléka jak vyrobit tvaroh jak vyrobit tvaroh z mléka tvaroh výroba domácí výroba sýrů jak udelat tvaroh výroba domácího tvarohu recepty výroba domácího tvarohu recept výroba tvarohu bez syřidla výroba domácího tvarohu, recept recept na tvaroh výroba domácího tvaroh recept tvaroh recepty recepty z tvarohu

Suroviny: mléko

TopRecepty.cz

Domácí tvaroh

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MjZG