Šípková omáčka je klenot české kuchyně. Snadno se připravuje podle receptu Zdeňka Pohlreicha
6. 9. 2022 Vaření
Šípková omáčka se dnes na stůl dostává velmi zřídla a přitom dříve si jí babičky cenily a považovaly ji za špičku kulinářského umění. Její pikantní sladkokyselá chuť lákala všechny. Připravte si ji také doma, poradíme jak.
Se zelím, nebo se šípkovou?
Šípková omáčka je tak slavná, že si dokonce zahrála ve filmu! Dilema, s čím si dát kance, řešili myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. A je pravda, že šípková omáčka se většinou podává ke zvěřině, ale vůbec to není pravidlo.
Původně se ve staročeské kuchyni jedla pouze s knedlíkem, tedy takzvaně mezi prostým lidem. Bohatší si ji samozřejmě dopřávali s masem. Šípkovou omáčku si můžete dát kdykoliv, nejlépe ale chutná na podzim, kdy zrají šípky (v září až říjnu). Jakmile přijdou mrazy, šípky změknou a nejsou už dobré k použití. Ze zralých šípků je totiž nejlepší. Pokud je nemáte, můžete si ji připravit třeba za pomoci šípkové marmelády podobně, jako ji připravuje známý kuchař Zdeněk Pohlreich, ale i Kluci v akci.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šípky na šípkovou omáčku
Do půl litru vody dejte dva hrnky omytých hezkých šípků, které můžete předem rozpůlit, zbavit jadérek a chloupků (nemusíte pak pasírovat přes cedník). A přiveďte je k varu. Vařte, dokud nejsou měkké. Pak je rozmixujte najemno. Výsledkem je jemná kašovitá hmota.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit šípkovou omáčku
Velmi často se šípková omáčka připravuje s červeným vínem a kořenovou zeleninou. Nesmí chybět ani divoké koření, které může mít různou podobu. Využít můžete černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, někdy i tymián, případně zázvor. Na podlití se využívá hovězí vývar. Můžete ho naředit i silným šípkovým čajem. Obzvlášť se hodí, pokud používáte šípkový džem.
V jiné variantě se k červenému vínu a vývaru přidává hřebíček, citronová kůra a šťáva podle chuti. Voňavý perník omáčce dodá sladko-kořeněné aroma.
Náš tip: K šípkové omáčce si můžete podle tohoto videoreceptu připravit rychlý houskový knedlík:
Jak připravit šípkovou omáčku podle Zdeňka Pohlreicha
Podle Zdeňka Pohlreicha si v kastrůlku nechte rozpustit máslo, orestujte nadrobno nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a šalotku. Přisypte cukr, pár kuliček jalovce, nechte mírně zkaramelizovat, a poté vše zalijte vývarem. Opepřete, osolte, přidejte šípkovou marmeládu a nechte povařit, aby omáčka zhoustla. Pak ji přeceďte a je hotovo.
Jak jsme zmínili, šípkovou omáčku si vůbec nemusíte dávat jen ke zvěřině. Úplně s klidem si ji připravte ke králičímu, kuřecímu, případně vepřovému masu. Nezapomeňte těmto druhům masa dodat nádech divokosti (pomocí divokého koření). A jaká příloha se hodí k šípkové omáčce a masu na divoko? Ideálně houskový knedlík.
Zdroj informací:
https://prima.iprima.cz/tedvarisef/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Šípkový čaj na podzim skvěle posílí imunitu a prospěje i dýchacím cestám
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30