Jemné domácí houskové knedlíky

Přílohy Doba přípravy: 55 minut příprava , 15 minut tepelná úprava 191 názorů

Přílohy Doba přípravy: 55 minut příprava , 15 minut tepelná úprava 191 názorů

Suroviny 20 porcí

droždí - jen tolik, co se vejde na lžičku (max- 1/4 kostky)
mléko 250 ml
vejce 1 ks
polohrubá mouka 350 g (i více)
2 rohlíky nebo housky
sůl
voda na uvaření

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobíme do mísy, mírně posolíme a necháme pár minut stát, až se rozteče. Poté přilijeme vlažné mléko, přidáme vejce a rozmícháme. Přisypeme trochu mouky, rozmícháme, znovu přisypeme mouku smíchanou se solí a vypracujeme (vařečkou/robotem) hladké, nelepivé těsto.

  2. Pak do těsta zapracujeme na kostky nakrájené housky (je lepší mít kostky již ztvrdlé). Dáme kynout na teplé místo.

  3. Vykynuté těsto přendáme na pomoučněný vál, rozdělíme na dva díly. Z každého vytvarujeme bochánek (postup tvarování v poznámce), necháme chvíli kynout (asi 5 minut) a uděláme šišky, které necháme kynout na válu.

  4. Ve velkém (širokém) hrnci zavaříme vodu, osolíme a vložíme nakynuté šišky knedlíků. Vaříme pod pokličkou 8 minut, pak oba knedlíky ve vodě obrátíme a vaříme dalších 8 minut.

  5. Hotové vyjmeme na vál, ihned rozřízneme nití v půli, propícháme vidlicí a necháme vypářit. Ještě vlažné knedlíky potřeme shora kouskem másla, nebo troškou oleje - knedlíky se pak k sobě nelepí při napařování.

  6. Já napařuji vcelku (tedy pokud je hned nekonzumujeme) a pak teprve krájím nití na plátky. Ale lze samozřejmě napařovat i knedlíky předem nakrájené na plátky. Knedlíky jsou jemné a nadýchané a hodí se zvláště k omáčkám.

Poznámka od kuchařky

Já krájím housky / rohlíky do zásoby, když zbudou a není o ně zájem, nechávám řádně usušit, ukládám do sklenice s víčkem a mám vždy v zásobě při dělání knedlíků, knedlíčků do polévek, aj.

Když je při dělání knedlíků po ruce pouze čerstvé pečivo, nakrájím ho na kostky, dám do misky, vložím do mikrovlnky ( nepřiklopené ) zapnu na plný výkon na 30 - 50 sec. ( čas neurčím, je to podle výkonu mikrovlnky ) - kostky musí být horké, ale ještě měkké a musí z nich jít pára. Promíchám, nechám vystydnout a mám krásně sušené kostky do knedlíků. Než zadělám těsto, tak jsou akorát.

Postup na tvarování knedlíků najdete tady - http://www.toprecepty.cz/recept/19591-knedliky--ho....

Komentáře k receptu Jemné domácí houskové knedlíky

  • DenisaaF DenisaaF

    :yes: Překvapilo mě, že se má droždí posypat trochou soli. To jsem vždy měla za to, že to droždí srazí a nenakyne. Ale dělám nyní už asi po šesté podle vašeho receptu a vždy jsou knedlíky strašně super. Jiné už bych ani nedělala. Ani nevím, kdy naposledy jsem koupila knedlík, za mě to byly vyhozené peníze. Už nikdy víc. Vždy jen podle tohoto receptu :). Moc děkuji :-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • veronikaps veronikaps

    Výborné<3

    Odpovědět

  • 99nick 99nick

    Recept dobdý jen by nebylo na závadu uvést aspoň přibližné doby kynutí.:-*

    Odpovědět

  • Radicek Radicek

    Vynikajici knedlíky. Vždycky jsem se jich bála ale tyhle jsou skvělý, vyšly mi i podruhé. Potřebují o trošku víc mouky než je v receptu a vařím je taky trochu déle (cca +5min) ale fakt vynikající manžel má rád “hutnější” knedle a tyhle mu absolutně vyhovují. :yes: Díky za recept.

    Odpovědět

  • Ametymka Ametymka

    Luxusní! Lepší knedlíky jsme nejedli:-Q

    Odpovědět

  • Koubkova Koubkova

    Vynikající knedlík :yes::-K:-K:-K

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Mates23: Děkuju za fotku a prosím nemazat :-). Jsem ráda, že už se knedlíky podvolují a jsou dle Vašich představ;-)

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Mates23 : škoda, že jste neposlal fotku nakrojených , vcelku vypadají dobře :yes:

    Odpovědět

  • Mates23 Mates23

    Děkuji moc.Na základě dobré rady se zlepšuju.Dělal sem z menšího množství a pohlídal si větší hustotu.Při kynutí otáčel ať mají rozložené těžiště a jdou v půlce vaření dobře otočit.Jednu jsem vytáhnul o minutku dříve a viděl jak mírně splaskla.Takže příště vařím až do konce,jenom pohlídat hustější těsto a pěkné nakynutí.Moc děkuji.Přidám fotku.Není se zas čím chlubit,tak potom smažu:yes:

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75(autor receptu)

    Mates23: splakne, nebo se srazí? Pokud splaskne, zkuste zadělat o malinko hustší těsto. Pokud se srazí, vařte třeba o minutku, dvě méně.

    Odpovědět

  • Mates23 Mates23

    Díky.Recept je fajn,ale skoro vždy mi knedlík splaskne.Včem je ten fígl?Mám pocit jako by těch dvakrát osum minut bylo moc a přitom ostatní recepty jsou i na dýl.Co si mám hlídat abych neměl zase slizké betoňáky?Za rozumnou odpověď budete velebeni při každém knedlovaření:-):yes:

    Odpovědět

  • Geryyy Geryyy

    Tak vyzkoušeno a je to dobré, jsou takové hutnější , jsou z toho dvě plně dostačující šišky , chutově výborné:yes:

    Odpovědět

  • Jarunkajarunkova Jarunkajarunkova

    Fakt dobrý knedlik:.

    Odpovědět

  • Darina1977 Darina1977

    Mirčo,knedlíky výborné:-Kzatím největší pochvala od manžela:-*:yes:

    Odpovědět

  • volantka volantka

    Dnes jsem zkoušela tyto knedlíky,akorát místo rohlíku jsem dala burizony asi 2-3hrsti a kvásek zadelala klasický protože jsem měla.drozdi jen sušené,dala jsem celý pytlík.kynuly asi hoďku a dopadly výborně,měla jsem 2sisky.syn snědl se mnou k obědu skoro celou<3:-Kdekuji jsou výtečné:-8:-D;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 7 10 13

Tématické fráze: houskový knedlíky nadýchané knedlik houskovy houskové knedlíky domácí knedlík houskový knedlík bez droždí houskovy knedlik houskový knedlík s kypřícím práškem domaci knedliky houskové knedlíky recept domaci knedlik recept houskový knedlík recept domaci knedle houskové knedlíky od babičky houskový knedlík z polohrubé mouky houskové knedlíky s kypřícím práškem houskové knedlíky z polohrubé mouky jemný houskový knedlík domaci knedliky recept nadychany houskovy knedlik houskové knedlíky recepty