Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemné domácí houskové knedlíky

Recept na nejoblíbenější českou přílohu, houskové kynuté knedlíky, je popsán srozumitelně a podrobně i pro toho, kdo zatím nemá velké zkušenosti s vařením. Domácí houskové knedlíky se nám podle receptu se spoustou rad a vychytávek určitě podaří.

Hodnocení receptu je 5,0 (198×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 44 min Doba tepelné úpravy: 16 min bez kynutí

60 min (44 min příprava + 16 min tepelná úprava, bez kynutí)

29. 3. 2009 21:48

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

2 šišky - 20 plátků

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie7 250 kJ / 1 733 kcal
Bílkoviny62,28 g
Tuky17,06 g
Vláknina15,60 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 832 mg
Sůl1,97 g
Sacharidy324,75 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Krájím nespotřebované housky nebo rohlíky do zásoby, nechávám je důkladně prosušit, nasypu je do sklenice s víčkem a mám je vždy v zásobě při vaření knedlíků nebo knedlíčků do polévek.

Když mám při dělání knedlíků po ruce pouze čerstvé pečivo, nakrájím ho na kostky, dám do misky, vložím do mikrovlnky (nepřiklopené) a zapnu na plný výkon na 30-50 sekund (čas závisí podle výkonu mikrovlnky) - kostky musí být horké, ale ještě měkké a musí z nich odcházet pára. Promíchám, nechám vychladnout a mám krásně usušené kostky do knedlíků. Než zadělám těsto, tak jsou akorát.

Postup na tvarování knedlíků najdete tady - http://www.toprecepty.cz/recept/19591-knedliky--ho....

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Martina.1

7. 1. 2024 11:08

k.osticka: a můžete mi prosím vysvětlit, jak je tedy možné, že mně pokaždé krásně vykynou? 🤔

malami

16. 12. 2023 11:25

Dělala jsem jako svůj první knedlík v životě a teď už ho jinak nedělám, za mě top recept, a je mi jedno, že na kvasnice nepatří sůl - důležité, že se vždy povede, jen přidávám malinko mouky (asi dvě lžíce)

malami

16. 12. 2023 11:25

Dělala jsem jako svůj první knedlík v životě a teď už ho jinak nedělám, za mě top recept, a je mi jedno, že na kvasnice nepatří sůl - důležité, že se vždy povede, jen přidávám malinko mouky (asi dvě lžíce)

Veverka41 Veverka41

7. 12. 2023 10:59

Knedlíky skoro nevaříme, spíš karlovarský pokud se hodí k pokrmu. Ale k segedinu jde snad jedině houskový. A tento byl moc dobrý, těsto jsem zadělala v domácí pekárně, takže skoro bez práce a úspora času, výsledek super 👍

cathleen cathleen (moderátorka)

4. 12. 2023 11:46

Veverka41: to je něco trochu jiného. Slané droždí, o kterém píšete, by mělo před použitím několik hodin zrát. Tady se těsto zadělá jen pár minut po nasolení ;-)

Veverka41 Veverka41

4. 12. 2023 11:37

k.osticka: taky si dovolím oponovat - koukněte na web vůně chleba a slánek. Sůl způsobí kvasnicím jistý šok a vyburcuje k bujení. Sama bych tomu nevěřila :-) ale věda a um lidí jde stále dopředu. Peču z něho vánočky, buchty a je to super.

Pavel68 Pavel68

30. 11. 2023 03:59

Mám problém tu sehnat jinou, nez hladkou mouku, sehnal jsem nakonec neco podobného polohrubé, ale celozrnou a knedlík fantastický.

Jaara

10. 11. 2023 12:08

k.osticka: Viz výše...

Jaara

10. 11. 2023 10:22

Rejpal77: Sůl kvasinky nezabíjí, ba požívá se místo kvásku tzv. slánek.

mirca75 mirca75

9. 11. 2023 13:41

Kloki123: koukala jsem na Váš profil a tam je místo pobytu Madrid. Netuším jaká je tam mouka, ale může to být i tím. Kdyby jste potřeboval napište mi do sz a zkusíme přijít na to proč se nedařilo

mirca75 mirca75

9. 11. 2023 13:37

k.osticka: Věta “posolíme a počkáme až se droždí rozteče” znamená přesně to, co se v ní píše. Pokud se Vám recept nezdá, je samozřejmě možnost vyzkoušet na netu jiný recept. Nebo se vrátit k základům a pořídit si třeba kuchařku od M.J. Sandtnerové.
Droždí používám vždy čerstvé, právě koupené. A ano, lze jej osolit a pak s ním pracovat.
Přeji šťastnou ruku při hledání receptů.

Rejpal77

9. 11. 2023 11:26

k.osticka: nevím jak hodně sůl zabíjí kynutí, ale vždy knedlíky dělám podle tohoto receptu a pokaždé jsou krásně nadýchané a pokaždé se provedou. Je pravda, že také musím dát víc mouky.;-)

Venda3rd Venda3rd

15. 10. 2023 13:41

Ahojte, dal jsem šanci kvasku se solí, ale bohužel vůbec nevzešel, takže znova a normální s cukrem....

k.osticka

15. 10. 2023 08:12

Simona Skolakova: Jestli je paní vyučená kuchařka, tak by měla výuční list vrátit, když neumí ani základ jako je kvásek a sype na droždí sůl, co to jako je “posolíme a počkáme až se droždí rozteče”. 😂

Takže rada pro ostatní, droždí se nikdy v základu nesolí, sůl zabíjí kynutí. Sůl se přidává až později když je hotový kvásek. Udělejte do mouky ďolík, odlijte z těch 250ml trochu lehce teplého mléka (ne moc teplého), do toho nadrobte droždí, zasypte trošku cukrem, protože to je pro droždí kámoš a ono se ho “nají”. Počkejte až vzejde kvásek (nabublá to) a pak pokračujte. Rozhodně droždí nikdy nesolte. Jak udělat kvásek je i v tom odkazu před bodem 2, co tu mají top recepty vložený a je tam přesně to jak nedělat chyby u kynutého těsta. ;)

Navíc jsem do těsta přidala víc mouky, protože i po pořádném zpracování hodně lepilo. Může to být moukou, ale nevím nevím. No a mám krásné knedlíky. 🙂

Kloki123

30. 8. 2023 10:13

Simona Skolakova: :-)muze to byt i mukou to je pravda .ale odradilo skousel sem 5 raz ruznych receptu a uz nemam nato nervi takze segedin z chlebem :-);-)

1 2 3 15

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: houskový knedlíky nadýchané knedlik houskovy houskové knedlíky domácí knedlík houskový knedlík bez droždí houskovy knedlik houskový knedlík s kypřícím práškem domaci knedliky houskové knedlíky recept domaci knedlik recept houskový knedlík recept domaci knedle houskové knedlíky od babičky houskový knedlík z polohrubé mouky houskové knedlíky s kypřícím práškem houskové knedlíky z polohrubé mouky jemný houskový knedlík domaci knedliky recept nadychany houskovy knedlik houskové knedlíky recepty

Suroviny: droždí čerstvé, mléko, vejce, mouka polohrubá, rohlík, sůl, máslo

TopRecepty.cz

Jemné domácí houskové knedlíky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1jWZ