Den bůčku
Národní den
Bůček je v našich zemích velmi populární, neboť při správné přípravě je to křehký a lahodný pokrm. 28. května se každoročně slaví Den bůčku a na talíř si dnes naložte pořádnou porci této dobroty. Jaká je vhodná příloha a už jste slyšeli o bůčkové vánočce?
Bůček se správně označuje jako vepřový bok a jedná se hrudní část prasete s žebry až po pupek. Někdy se žebra prodávají zvlášť. Ptáte se, co bok hovězí? Ten se označuje lidově jako pupek a má také důležité místo v české i mezinárodní kuchyni. Vepřové maso má vysoký obsah tuku, ale je křehčí než maso hovězí. Vepřový bok tradičně upravuje pečením, vařením, dušením i uzením aj. Uvařit dobrý bůček vyžaduje čas a trpělivost, ale rozhodně nebudete litovat. Věděli jste, že bůček je velmi oblíbený v asijské kuchyni?
Mohlo by vás zajímat
Bůček v naší kuchyni
Vepřový bok na v české tradiční kuchyni široké zastoupení a existuje nespočet receptů. Dá se z něj připravit klasický řízek, vepřový salám, je základem pro anglickou slaninu, je vhodný do Segedínského guláše, dodá chuť vinné klobáse a nesmíme zapomenout na vepřové výpečky se zelím. Po upečení z něj můžete připravit pomazánku, nebo jej podávat s lákavou přílohou aj. Možností je skutečně mnoho, inspirujte se na přípravu v našem receptáři a zkuste i naprosto originální bůčkovou vánočku.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den bůčku?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 7 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 8 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 11 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 20 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
Houbová omáčka s mletým řízkem je hotová během chvíle: Netradiční spojení překvapí úžasnou vůní i perfektní chutí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce