Také milujete pečený bůček s báječně křupavou kůží? Víme, jak toho docílit
Pečený bůček je skvělý. Když není příliš tučný, ale jen mírně prorostlý, dobře kořeněný a s dočervena upečenou křupavou kůží, je to opravdu lahoda. Jenže upéct bůček tak, aby byla kůže poživatelná, to má svá pravidla. Naše babičky na to měly dobrou vychytávku.
Jak upéct křupavý bůček
Když upečeme bůček klasicky, z kůže se stane tvrdá houžev, kterou nepůjde rozkousat. A přitom by té kůže byla škoda, obsahuje totiž přírodní kolagen. Jenže stačí malá změna v postupu a ve výsledku si můžeme skutečně pochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso vybrat a jak okořenit
Zkusíme se u řezníka poohlédnout po light bůčku, což bývá kus masa z mladého vepře, je jen mírně prorostlý, s kůží a kostmi. Ale i prorostlejší kus půjde takto upéct, jen bude tučnější.
- Do masa vmasírujeme směs soli, kmínu, pepře a česneku. Část ochucení si necháme na později.
- Bůček můžeme předem naplnit nádivkou. Pro plnění v něm prořízneme kapsu.
- Dno pekáčku vyložíme hrubě nakrájenou cibulí, vložíme maso kůží dolů a podlijeme vodou, vývarem nebo pivem tak, aby kůže byla celá ponořená v tekutině a mohla se v ní uvařit.
- Pečeme zakryté, zpočátku mírně (120-140 °C), po 2,5-3 hodinách zkontrolujeme, zda je maso měkké, otočíme, kůži nařízneme jako mřížku a potřeme zbylým ochucením.
- Teplotu zvýšíme na 180-200 °C a odkryté dopečeme za občasného podlévání vodou nebo vývarem a přelévání výpekem hezky dočervena.
- Výpek zahustí rozpečená cibule nebo jej můžeme zaprášit moukou (příp. tmavou jíškou) a povařit.
- Z masa vytáhneme kosti, a maso s kůží nakrájíme na plátky. Můžeme podávat teplé i studené.
Jak ještě můžeme připravit bůček
Pečený bůček je typické zimní vydatné jídlo. Kromě toho můžeme z bůčku připravit výborné výpečky. V grilovací sezoně zase lze bůček grilovat. Jak na to, ukazuje náš názorný video-recept.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 6 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 12 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Jablečno skořicové muffiny z podmáslí
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí vývar s obláčky
Přidáno 4. 10. 2024 20:46
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít šalotku v kuchyni? Chutí je jemnější a lahodnější než klasická cibule. V omáčkách se navíc dokonale rozpustí
Vývar z masa a kostí je základem polévek i omáček. Jak uvařit ten nejlepší vývar
Strava starověkých Řeků se nelišila od té dnešní středomořské. Prim hrály olivy, ryby a víno, dezerty se připravovaly i z fazolí
Komentáře