Také milujete pečený bůček s báječně křupavou kůží? Víme, jak toho docílit
Pečený bůček je skvělý. Když není příliš tučný, ale jen mírně prorostlý, dobře kořeněný a s dočervena upečenou křupavou kůží, je to opravdu lahoda. Jenže upéct bůček tak, aby byla kůže poživatelná, to má svá pravidla. Naše babičky na to měly dobrou vychytávku.
Jak upéct křupavý bůček
Když upečeme bůček klasicky, z kůže se stane tvrdá houžev, kterou nepůjde rozkousat. A přitom by té kůže byla škoda, obsahuje totiž přírodní kolagen. Jenže stačí malá změna v postupu a ve výsledku si můžeme skutečně pochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Jaké maso vybrat a jak okořenit
Zkusíme se u řezníka poohlédnout po light bůčku, což bývá kus masa z mladého vepře, je jen mírně prorostlý, s kůží a kostmi. Ale i prorostlejší kus půjde takto upéct, jen bude tučnější.
- Do masa vmasírujeme směs soli, kmínu, pepře a česneku. Část ochucení si necháme na později.
- Bůček můžeme předem naplnit nádivkou. Pro plnění v něm prořízneme kapsu.
- Dno pekáčku vyložíme hrubě nakrájenou cibulí, vložíme maso kůží dolů a podlijeme vodou, vývarem nebo pivem tak, aby kůže byla celá ponořená v tekutině a mohla se v ní uvařit.
- Pečeme zakryté, zpočátku mírně (120-140 °C), po 2,5-3 hodinách zkontrolujeme, zda je maso měkké, otočíme, kůži nařízneme jako mřížku a potřeme zbylým ochucením.
- Teplotu zvýšíme na 180-200 °C a odkryté dopečeme za občasného podlévání vodou nebo vývarem a přelévání výpekem hezky dočervena.
- Výpek zahustí rozpečená cibule nebo jej můžeme zaprášit moukou (příp. tmavou jíškou) a povařit.
- Z masa vytáhneme kosti, a maso s kůží nakrájíme na plátky. Můžeme podávat teplé i studené.
Jak ještě můžeme připravit bůček
Pečený bůček je typické zimní vydatné jídlo. Kromě toho můžeme z bůčku připravit výborné výpečky. V grilovací sezoně zase lze bůček grilovat. Jak na to, ukazuje náš názorný video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Medové kuřecí kousky inspirované Asií
Přidáno před 10 hodinami

Šafránová smetanová rýže s cuketou a sušenými rajčaty
Přidáno před 12 hodinami

České buchty s povidly
Přidáno 22. 9. 2023 22:53

Indická luštěninová omáčka Dhal
Přidáno 22. 9. 2023 13:20

Nepečený dezert - jogurt s malinami v čokoládě
Přidáno 22. 9. 2023 09:36

Králík na víně se smetanou a játry
Přidáno 21. 9. 2023 18:27
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře