Vinná klobása jak ji dělala moje babička

jan.alois Kuchař: jan.alois

Doba přípravy: 30 10 porcí Vepřové maso 33 názorů

Suroviny

Ingredience:
1 kg vepřové plece (bez kůže)
0,6 kg vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže)
3 ks žemle (suché)
0,2 l bílého vína
0,2 l mléka (stačí 0,1 l smetany 33% a doplnit vínem pokud není už vypité)
Koření:
2 g mletého pepře
1 g muškátového květu
1 g citrónové kůry (strouhaná)
sůl (podle chuti)
skopová střívka (nebo vepřová)
špejle (na zadělání jako na jitrnice)
Recept si zatím oblíbilo 33 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava: večer maso nakrájíme na kostky cca 1x1 cm nebo i menší, osolíme a opepříme, pak si dáme dvojku vínka, maso dáme do ledničky a jdeme chrnět.

  2. Ráno masíčko semeleme, libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji raději dvakrát.

  3. Housky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu, přidáme semleté maso a mícháme dokud nás nebolí ruka, to je hmota spojená.

  4. Potom přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec domícháme tučné mleté maso, aby se nám spojilo. Když je hmota příliš hustá, přidáme víno.

  5. Naplníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti, obalené v hladké mouce nebo trojbalu /mouka, vejce strouhanka/.

  6. Pečeme z obou stran, příloha - co komu chutná a nezapomeňte ten zbytek vína, ten až k jídlu. Jinak by za vás mohl dovařovat někdo jiný a jíst také. Jde to upéct i jako prejt, ale střívko je nejlepší. Přeji bon appetit neboli dobrou chuť.

  7. Jo, abych nezapomněl, jak vyzkoušet chuť klobásy: do malého šálku dejte trochu hmoty a strčte do mikrovlny. Nezapomeňte otočit časovačem asi na třicet vteřin až minutu, sakra psal jsem trochu do šálku, ne všechno a dát ochutnat druhým, nesežrat všechno sám.

  8. Pravidlo starých kuchařů zní do jídla se dává to co tam patří a ne to co nám chutná. Nepřidávat jiné přísady pak je to, něco jiného to je všeobecné pravidlo.

  9. Doporučená příloha: Brambory samozřejmě vařené , pečivo ale klidně i brambor. salát

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 074 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Vinná klobása jak ji dělala moje babička

  • wulk23 wulk23

    Díky,jiné už nedělám,jsou výborné:yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(autor receptu)

    roman: Určitě se dá koupit v Makru. V Globusu někdy i v Kaflandu.

    Odpovědět

  • roman roman(neregistrovaný)

    střívko jsem nikde nesehnal :-(:-(:-(

    Odpovědět

  • Lucie Vocaskova Lucie Vocaskova(neregistrovaná)

    jan.alois: Moc děkuji za perfektní recept dělala jsem ji poprvé v životě po zabijačce v sobotu 23. 12.17 z domácího masa a střivek a z krámu už ji nikdy nepozřu!!! Mám ruční mlýnek, ale bez naražecky na střeva. Nicméně jsem si poradila ;-) stačí uříznout pet lahev,díky a vřele doporučuji všem Lucie. :yes:

    Odpovědět

  • Milan P. Milan P.

    Zatí jsem si na to neroufl i když uzené klobásy dělám. Asi je nejvyšší čas to zkusit!!! Milan P.

    Odpovědět

  • Romana Romana(neregistrovaná)

    babca1948: Jasně, dělávala to tak i moje mamka - každá babča si ví rady.
    <3

    Odpovědět

  • rudla rudla(neregistrovaná)

    Moucha::yes:

    Odpovědět

  • jan.alois jan.alois(neregistrovaný)

    ANTONIN:Jestli mají střívka průměr 3,5 cm a větší lze je použít na jitrnice . Všeobecně tenká vepřová střeva se používají na jitrnice na jelita na klobásy a podobně silné výrobky.

    Odpovědět

  • ANTONIN ANTONIN(neregistrovaný)

    lze použít vepřová střívka na klobásy na jitrnice.

    Odpovědět

  • Tibor Tibor(neregistrovaný)

    Moucha:na 1 kg hmoty 1,5 m střeva

    Odpovědět

  • jan.alois. Autor jan.alois. Autor(neregistrovaný)

    Moucha. Kupte střívka jeden balíček dnes už i v Kauflandu a co vám zbude zasypejte solí a dejte do mrazáku tam vydrží rok i více. Metr střívka podle průměru skopová asi půl kila a vepřová jako na jitrnice něco málo přes kilo.

    Odpovědět

  • Moucha Moucha(neregistrovaná)

    Nevíte někdo,kolik kilo na kolik střeva?díky:-p

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :-p:-p:yes: Parádní foto, Evi;-)

    Odpovědět

  • babca1948 babca1948

    Je to bezva receptík:-) Jen já nescháním žádná střívka,normálně stoho dělán karboše a osmahnu na pánvičce.dobré jsou i obalené jako řízky.:yes:

    Odpovědět

  • louskaček louskaček(neregistrovaný)

    moje mati ji děla klasicky obal.v mouce a nema to chybu!!do tehle varianty bych asi nešel!!!!!!!!!!!!!!!!!:no:honzacekr@seznam.cz

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: vinná klobása - jak opéct vinná klobása vina klobasa bílá vinná klobása recepty vinna klobasa recept vinná klobása jak opéct bílé vinné klobásy recept vyroba vinne klobasy skopová střívka recept na vinnou klobásu priprava vinne klobasy strivka na klobasy vina klobasa recept domácí vinná klobása jak připravit vinnou klobásu bílá klobása výroba vinné klobásy vine klobasy střívka na vinné klobásy vinná klobása na víně

Zapomněl/a jsem heslo