Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
20. 12. 2021 Tipy a triky
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by většina pokrmů neměla tu správnou chuť. Přitom starověké národy se bez ní dlouho obešly, používat ji začali až Řekové v 7. století před naším letopočtem.
Kdy solit maso
Víte, že ani odborníci se neshodnou, zda osolit maso před pečením, nebo až po něm? Podle foodblogerky Emmi (emmikochteinfach.de) je vhodnější maso osolit předem. Orestovaná sůl tak pomůže masu rozvinout chuť a vůni a to naše chuťové pohárky rozhodně ocení! K solení předem se přiklání i britský gastropublicista James Peterson v knize Co by měl vědět správný kuchař. Ten doporučuje maso a ryby osolit asi dvě hodiny před tepelnou přípravou, aby sůl prostoupila do suroviny. Nebojte se ani soli ochucené, například medvědím česnekem. Peterson připomíná, že sůl vytahuje z masa vodu, a to může zabránit dokonalému orestování, proto těsně před přípravou maso či ryby otřete dosucha.
Mohlo by vás zajímat
Není maso jako maso
Záleží na správném dávkování, druhu masa a také na tom, kdy maso před pečením osolíte, aby se chuť správně rozvinula a maso zůstalo křehké a šťavnaté. Maso na steaky je lepší solit těsně před tím, než je dáme na pánev. Celou vepřovou nebo hovězí pečeni, případně i celé kuře, lze určitě nasolit a naložit několik hodin předem. Koneckonců, maso by mělo skutečně pustit šťávu, abyste na konci získali silnou omáčku. U oblíbeného guláše nebo krájeného masa na ragú je naopak lepší nesolit vůbec, nebo jen mírně čtvrt hodiny před dušením. Na půl kila stačí „špetka“, tedy malé množství, které vezmeme mezi prsty. Na konci vaření dosolte podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina a těstoviny s citem
Kedlubny, brokolici, nebo chřest, je třeba solit opatrně, aby si zachovaly svou chuť. Čerstvé houby lze sice před tepelnou úpravou naložit do bylinkové marinády, ale solit raději až nakonec. Sůl totiž brání rozvinout jejich přirozené aroma. Ostatní zeleninu před vařením nebo vařením v páře můžete osolit. Lilek je vhodné nakrájet a osolit předem, aby se mohl tzv. vypotit, tedy zbavit přebytečné vody. Nasypete při vaření těstovin sůl do hrnce, je co tam napustíte vodu? To je veliká chyba! Sůl se v tomto případě usazuje na dně a navíc tam zanechá i nezvhledné skrkvrny a mapy. Počkejte tedy, až voda přijde do varu, a na každý litr vody počíejte s jednou zarovnanou kávovou lžičkou soli – což je asi 7 g. Pak můžete vložit těstoviny a uvařit podle návodu.
Mohlo by vás zajímat
Lehce a s mírou
Nezapomínejte, že sůl je dobrý sluha, ale zlý pán. Kuchařka pro zdravé srdce doporučuje omezit přísun soli zvláště v případě, že jste do vaření použili některé z ochucovacích prostředků, omáček nebo kořenících směsí. Jde především o různé masové výtažky v kostce, salátové dipy, různé omáčky k masu apod. Dávejte proto přednost vlastním masovým nebo zeleninovým vývarům s malým množstvím soli, zálivky na salát nebo pikantní dipy či omáčky si připravte čerstvé raději sami. Budete vědět, co jste do nich dali, a určitě vám budou i víc chutnat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kdy solit maso na guláš? Poradíme, kdy je ten správný okamžik pro osolení masa
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
MasterChef Česko: Vychutnejte si dokonalý steak s glazovanou mrkví a salátem coleslaw
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12