Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový
Zdroj: Unplash, Victoria Shes

Dobroty z grilu jsou úžasné samy o sobě. Vždy se ale vyplatí k nim navíc servírovat nějaký dip či omáčku, které masu i zelenině dodají další chuť a pozdvihnou každé grilování na vyšší úroveň. Vyzkoušejte s námi tradiční i méně známé verze!

Dip nebo omáčka?

Grilovací omáčky a dipy se hodí snad ke všemu. Můžete je podávat k steakům, rybám, mořským plodů, k zelenině i k opečeným bramborám. Slovo dip pochází z angličtiny a znamená namočit nebo ponořit. Pokud přemýšlíte, jaký je rozdíl mezi dipem a omáčkou, tak vězte, že téměř žádný. V české kuchyni ale máme o omáčce trochu jinou představu. Je řidší a spíše si pod tímto výrazem představíme hlavní jídlo – tedy maso třeba s rajskou či koprovou omáčkou a s knedlíkem nebo s těstovinami. Dipy mají hustší konzistenci a většinou i výraznější často pikantní  chuť. Kromě grilovaných dobrot můžete do dipu ponořit i nakrájenou zeleninu, hranolky, tyčinky, krekry či třeba kukuřičné chipsy nachos.

Nejlepší kombinace chutí

Ke grilovaným specialitám se u nás nejčastěji podává kečup, hořčice, případně tatarská omáčka. Zajímavým dipem ale pokrm ještě více oživíte. Můžete ho koupit již hotový v obchodě, mnohem lepší však bude, když si jej připravíte sami. Budete mít jistotu, že je čerstvý a neobsahuje žádné konzervanty a další přídatné látky. Ochutíte a okořeníte si jej rovněž přesně tak, jak to máte rádi, a určitě všechny u stolu oslníte. Dipů existuje mnoho druhů. Jejich základem je často jogurt, kysaná smetana nebo třeba majonéza, je možné přidat různé druhy bylinek, koření, česnek či další dochucovadla. Chcete-li něco lehčího - dietnější a zdravější jsou čistě jen zeleninové dipy. Nejjednodušší uděláte z avokáda. Stačí jen rozmačkat jedno avokádo, přidat lžíci řeckého jogurtu a dochutit citronovou či limetkovou šťávou, solí, případně trochou rozmačkaného česneku. Milovníci pikantních chutí jistě ocení omáčky s chilli, toužíte-li po netradiční kombinaci, zachutná  vám sladší dip s ovocným základem, třeba z rozvařených jablek. Důležité je, aby se chutě nepřebíjely, dip ovšem nemůže být ani nevýrazný.

Pikantní dip s hořčicí

Máte-li rádi výraznější chutě, připravte si tento dip: Smíchejte 1 šálek majonézy, 2 lžíce pikantní hnědé hořčice, 1 lžíci worcestrové omáčky, 1 lžíci sójové omáčky, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky papriky, 1/2 šálku rozpuštěného a vychlazeného másla, 1 lžíci drceného česneku, 2 lžíce mleté pažitky, 1/4 lžičky kajenského pepře. Nechte hodinu vychladit v lednici a podávejte. Náš tip: Tento dip je nejlepší ke grilovanému hovězímu steaku, můžete do něj ale namáčet také pečené brambory, nebo cuketové hranolky. Vynikající je teplý i studený. 

Mohlo by vás zajímat

Krémový koprový dip 

Ideálním kořením k rybě je čerstvý kopr, který dodává chuť následující smetanové omáčce. Dejte do misky 1/2 šálku zakysané smetany, přidejte 1 a 1/2 lžíce hořčice dijonského typu, 1 lžíci citronové šťávy a 2 lžičky nasekaného čerstvého kopru a promíchejte. Náš tip: Báječně se hodí ke grilovanému lososovi, ale koprový dip využijete také v kombinaci se zeleninou. 

Asijský arašídový dip  

Pokud máte rádi různé špízy, vyzkoušejte oblíbené indonéské jídlo satay. K němu neodmyslitelně patří arašídová omáčka, kterou si snadno uděláte doma. Jak na to? V troubě opečte 1/2 šálku arašídů dozlatova. (Můžete  použít i arašídové máslo.) Přendejte je na talíř a nechte vychladnout. Poté je vložte do kuchyňského robotu, přidejte 1 lžíci palmového nebo světle hnědého cukru, 3 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 2 polévkové lžíce thajské červené kari pasty, 1 lžíci tamarindové pasty a 2 lžíce rostlinného oleje. Mixujte, dokud nevznikne hladká omáčka. Případně přidejte chilli papričky. Náš tip: Arašídová omáčka skvěle ladí s grilovaným kuřecím masem, hodí se ale taky na steaky nebo vepřové špízy. 

Lehký petrželový dip 

Při přípravě dipů se snadno obejdete i bez majonézy a smetany. Zkuste variantu na oblíbenou argentinskou chimichurri omáčku. Do hmoždíře vložte 1/4 lžičky semínek koriandru, 1/2 lžičky kmínu, 1/4 lžičky černého pepře a 3 kardamomové lusky. Vše roztlučte na prášek. Přidejte 4 stroužky česneku, chilli papričky podle chuti a sůl a rozdrťte na hrubou pastu. Přihoďte 2 šálky koriandrové či petrželové natě a pokračujte v tlučení. Poté do směsi postupně přilévejte asi 120 ml extra panenského olivového oleje, až vznikne hladká pasta. Náš tip: Dip je výborný ke grilované zelenině, rybám i ke steaku. 

Sladký meruňkový dip 

Patříte mezi milovníky sladkokyselých omáček? Možná vás zaujme i ta s meruňkovou zavařeninou. Smíchejte 1/2 šálku meruňkové zavařeniny, 1 lžíci vody, 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, 2 lžičky sójové omáčky, 1 lžičku dijonské hořčice a 1/4 lžičky oloupaného a nastrouhaného čerstvého zázvoru. Náš tip: Tato nasládlá omáčka je úžasná s grilovanými krevetami. Podávat ji můžete také ke kuřeti. 

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více