Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Začíná rašit medvědí česnek! Kdy a kde ho sbírat a jak jej využít v kuchyni?
Zdroj: Pixabay, LoggaWiggler, Pixabay license

V jarních měsících hrají v kuchyni prim bylinky, které jsou po dlouhé zimě prvními nositeli vitamínů a minerálů. A protože je v této době třeba posilovat imunitu, určitě je do jídelníčku zařaďte - můžete začít třeba medvědím česnekem, jehož sezóna právě startuje!

Medvědí česnek znali už staří Slované

Medvědí česnek není žádná novinka. Znali ho a jeho sílu využívali již staří Slované. Byl a stále je poměrně vzácný, a to zejména z toho důvodu, že roste pouhé dva měsíce v roce. Objevuje se přibližně od poloviny března a mizí v průběhu května. V případě této byliny ale hodně záleží na počasí - někdy se medvědí česnek objeví už koncem února, jindy až v dubnu. V každém případě je ale chuťově nejlepší a má nejvíc živin právě v prvním měsíci růstu.

Kde ho hledat?

Zpočátku ho lidé nacházeli ve vlhkých listnatých lesích. I dnes se dají najít místa, kde vytváří nádherně voňavé plochy. Medvědí česnek si ale můžete koupit jako sazeničku. Pokud máte zahrádku, umístěte ho na zastíněné vlhčí místo. Poroste ovšem i v květináči nebo truhlíku na balkoně či terase. Jenom pozor na to, že v prostoru orientovaném na jih bude chřadnout. Proto se hodí na „severní“ balkony, kde toho jinak moc neroste.

Medvědí česnek v kuchyni

Jak už název napovídá, hodí se všude tam, kde byste jinak použili klasický česnek. Rostlina se dá využít celá, a to jak její listy, tak i květy. Platí ale, že listy obsahují nejvíce zdraví prospěšných látek. Medvědí česnek ocení i všichni ti, kteří se ze zdravotních důvodů vyhýbají běžnému kuchyňskému česneku, protože není tak „agresivní“. Listy nasekejte a přidejte do různých pomazánek, skvěle dochutí různé polévky nebo omáčky. Pokud ho nasbíráte hodně, můžete listy spařit a upravit je jako špenát. A pokud tak úplně nevíte, co s ním, nasekanými listy obložte obyčejný chleba s máslem, ze kterého se rázem stane dokonalá lahůdka. Žádná inspirace k večeři? Uvařte těstoviny, přidejte k nim pesto z medvědího česneku a je hotovo! Jestli vám zbude pár listů, nevyhazujte je, dají se totiž dobře zamrazit nebo usušit.

Medvědí pesto

Nejspíš všichni znáte bazalkové, ale pesto se dá velmi snadno připravit i z medvědího česneku. Budete potřebovat cca 150 g listů, olivový olej, ořechy (například vlašské) hrubou sůl a na jemno nastrouhaný parmazán. Listy omyjete, nakrájíte na malé kousky. Pokud byste chtěli dál pesto připravovat jako tradiční, měli byste ho dát do hmoždíře a takzvaně utlouct. Jestli hmoždíř nemáte, budete si muset vystačit s mixérem, kde všechny suroviny důkladně promixujete. Před uzavřením ve skleničce pesto zakápněte olivovým olejem.

Zdravotní benefity

Nejenom, že medvědí česnek skvěle chutná, ale je také skvělou prevencí vůči některým chorobám. Kromě toho, že obsahuje vitamíny a minerály, skrývá v sobě i silice, látky snižující hladinu cukru v krvi, a alicin, jenž má údajně protinádorové účinky. Bylinka rovněž pozitivně působí na cholesterol, čistí organismus a přispívá ke snížení krevního tlaku. Také se mu přezdívá přírodní antibiotikum.

Komentáře

jarmla jarmla

9. 3. 2021 08:19

:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie