Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

MasterChef Česko: Vychutnejte si dokonalý steak s glazovanou mrkví a salátem coleslaw
Zdroj: Unsplash, amirali mirhashemian

Už jste někdy byli v pražské restauraci Čester specializované na české hovězí a kvalitně načepované pivo? Právě zde probíhala středeční týmová výzva soutěže MasterChef a soutěžící museli připravit menu ve stylu této restaurace. Nevíte, s čím nejlépe kvalitní steak zkombinovat? Tak se inspirujte…

Pouze z české stračeny

Pokud jste o restauraci Čestr ještě neslyšeli, tak vězte, že její název není žádné anglické jméno. Naopak jde o českou zkratku, která znamená jedno jediné – ČEská STRačena. A přesně na tom je založen jídelníček Čestru, respektive na hovězím mase pocházejícím výhradně z českých chovů. Kromě hovězího najdete na jídelníčku třeba i českého přeštíka (tedy maso z přeštického prasete), kuře nebo pstruhy, steaky tu ale zkrátka hrají prim. Připravit dokonalý steak s několika druhy omáček a zeleninových příloh byl i úkol soutěžících ve středečním díle MasterChefa. Už jste viděli, jak se s tím popasovali? Pokud ne, tak se na tento díl podívejte… A když už budete vědět, jak na to, dopřejte si něco dobrého a připravte si vynikající dokonale propečený steak.

Ze svíčkové nebo raději z veverky?

Chystáte se dělat steaky? Hlavním předpokladem k tomu, aby se dílo podařilo, je vybrat kvalitní maso. To musí být hlavně dostatečně vyzrálé (ideální je 3-6 týdnů). Maso proto raději kupujte někde u řezníka než v supermarketu. Před tepelnou úpravou je třeba maso nechat aspoň hodinu vyndané z lednice. Jde hlavně o to, abyste na rozehřátou pánev neházeli ledové maso. Maso je nejlepší dělat na pánvi se silným dnem a nepřilnavým povrchem. Olej ovšem nelijte na pánev, ale pouze jím z obou stran potřete maso. Můžete je i posolit a opepřit, ale klidně to udělejte až na talíři. Nejlepší metodou je maso na pánvi opéct jen krátce, aby se zatáhlo a pak je dopéct v troubě předehřáté na 160 °C nebo je aspoň zabalit do alobalu. Délka propečení záleží hlavně na tloušťce steaku a také na tom, zda ho chcete mít krvavý, částečně propečený nebo extra propečený. Pokud to s přípravou steaku myslíte vážně, pořiďte si speciální teploměr na maso, který vám změří teplotu uvnitř steaku a podle ní zjistíte, zda je hotový podle vašich představ. Myslíte si, že dobré steaky se dají udělat jen ze svíčkové? Není to pravda, vynikající steaky jsou třeba i z květové špičky (Rump steak), pupku (Flank steak), nízkého roštěnce (Sirloin steak, T-bone steak), vysokého roštěnce (Rib Eye), oponky (Skirt steak Outside) nebo tzv. veverky – Hanger steak.

Mrkev, která se leskne

Ke steakům je vynikající zeleninovou přílohou glazovaná mrkev. Pokud použijete navíc malé mrkvičky i s kousky natě, vypadají na talíři opravdu efektně. Glazování je jedna z nejlepších úprav mrkve. Díky němu totiž zelenina tak akorát změkne, přesto ale zůstane příjemně křupavá a navíc působí lákavě na pohled. Pomocí glazování totiž na potravině vytvoříte krásně lesklý povlak. Glazuje se pomocí různých tekutin – vína, piva, tvrdého alkoholu, mléka, vajec, sójové omáčky nebo medu. Zelenina se ale nejčastěji glazuje s pomocí másla a vody, případně lze i přidat třeba med, cukr nebo javorový sirup. Glazování znamená krátké dušení v tenké vrstvě másla a vody, dokud se voda neodpaří a zelenina nezměkne. Kromě toho také pustí šťávu a rozvine svoji chuť a vůni. Vypečená šťáva se pak dalším dušením smíchá s máslem, začne houstnout a je i krásně lesklá. Konečný výsledkem je pak zelenina potažená tenkou lesklou vrstvou másla a šťávy. Na glazování se nejlépe hodí kořenová zelenina, která je v této podobě chutná i jen sama o sobě a k masu je přímo fenomenální. Pokud máte velké kusy, nakrájejte je na špalíky nebo na tenčí nudličky či proužky.

Nejslavnější zelný salát světa

Tradiční přílohou ke steaku jsou hranolky, jestliže si ale raději dáte salát, zkuste třeba coleslaw. Tento zelný salát s mrkví, který proslavily hlavně některé fastfoodové řetězce, je příjemně křupavý a chuť zelí je zjemněna zálivkou z octa či citronové šťávy a oleje, tzv. vinaigrette, nebo majonézovou zálivkou, kterou případně můžete odlehčit jogurtem či zakysanou smetanou. Hlavní a stálou ingrediencí coleslaw je zelí (nejčastěji bílé), které se nakrájí najemno nebo nakrouhá. Pro barvu se přidává ještě nahrubo nastrouhaná mrkev a pro výraznější chuť cibule či šalotka. V některých receptech ale najdete třeba i řapíkatý celer, ananas, papriku, nakládanou zeleninu, bylinky či dokonce slaninu. Salát se nejčastěji podává k americkým specialitám – k smaženým křidýlkům, burgerům, hot dogům nebo k sendvičům.

TIP

TIP

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více