Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už rostou! Ochutnejte netradiční houbové polévky a zkuste to s koprem... nebo s kaprem!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Smaženice, houbové řízky, rizoto, guláš… Poklady z lesa mají v kuchyni velmi široké uplatnění. A Češi navíc patří mezi houbařský národ! Proto už na nic nečekejte, vyražte ven s košíkem, a pak se vrhněte do vaření. My vám dnes poradíme s recepty na tři méně známé houbové polévky, které by byla škoda neochutnat.

Zásady správného houbaře

Aby všechno proběhlo hladce, je potřeba chránit sebe sama i přírodu. Jak se s nadsázkou říká, jedlé jsou totiž všechny houby, některé však jen jednou. Proto sbírejte jen ty kousky, které bezpečně poznáte, a to ne podle jednoho, ale raději několika znaků. Největší pozor si dejte na lupenaté houby, mezi nimiž bývají právě nejjedovatější druhy. Pokud si nejste jisti, raději houby neberte. Zároveň se chovejte šetrně k lesu nebo místě sběru. Plodnice hub ani neodřezávejte ani násilně nevytrhávejte. Správný postup je vyjmout je kroutivým pohybem a zbylou jamku zakrýt. Vyjmuté plodnice hned na místě očistěte a dejte do proutěného košíku. V igelitce by se mohly zapařit a z jedlých hub byste si tak udělali jedovaté.

Mohlo by vás zajímat

A kde sbírat? Jak už jsme psali v našem dřívějším článku, v létě obvykle platí, že pro houby se musí hluboko do lesa, v jarních měsících se nejvíc vlhka drží v hustém porostu. Obejděte tedy lesní školky, remízky, zelení obklopené lesní cesty, okraje luk s vysokou travou nebo okolí potůčků. Určité druhy hub zároveň mají své „oblíbené“ lokality pod konkrétními stromy. Kozáky a křemenáče najdete pod břízami a osikami, klouzky třeba pod modříny. A i když najdete jen trochu hub, na polévku to obvykle pokaždé vystačí. Nabídneme vám teď tři různé recepty, abyste si mohli vybrat dle své chuti.

S kysaným zelím

Houbová polévka se zeleninou, s kroupami nebo s pohankou, to jsou docela známé variace, ale už jste ochutnali houbovku z kysaného zelí? Pokud ne, tak tady je recept: budete potřebovat 1 ¼ litru masového vývaru, 200 ml láku ze zelí, 200 g kysaného zelí, sůl, cukr, pepř, 1 bobkový list, 150 g čerstvých hub, 40 g másla, 30 g hladké mouky, 40 g cibule, kmín, 200 ml kysané smetany a 150 g klobásy. Postupujte tak, že zelí pokrájíte, podlijete vývarem, lákem ze zelí a dochutíte kořením. Takto vařte zelí asi 20 minut. Poté polévku zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a přidejte očištěné, nakrájené a na másle s cibulkou podušené houby. Doplňte nakrájenou klobásou a společně povařte. Nakonec polévku dochuťte kysanou smetanou a ihned podávejte. Chcete-li se při vaření obejít bez mouky, zvolte jiný způsob zahuštění, třeba pomocí brambor.

Kapří houbová polévka

Zní to nezvykle, ale věřte, že si pochutnáte. Recept z Jihočeské houbařské kuchařky pochopitelně musí obsahovat rybu - a jakou jinou, než kapra! Tak pojďme na to. Potřebujete 250 g kapřího masa, 120 g másla, 50 g cibule, 150 g čerstvých hub, sůl, pepř, kmín, petrželku, 40 g hladké mouky, litr vody nebo vývaru, 200 ml smetany a 6 lžic bílého vína. Rybí maso osolte, opečte na 70 g másla, poté vykostěte a nakrájejte. Tip! Máte-li filety, budete mít snazší práci. Na zbylém másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekanou petrželku, očištěné a nakrájené houby, sůl, kmín a pepř a vše společně poduste. Podušené houby zaprašte moukou, osmahněte, podlijte vývarem a smetanou, rozmíchejte a povařte. Nakonec do polévky vložte předem obrané kapří maso a dochuťte jídlo vínem. Ihned podávejte.

Na paprice a s koprem

Do třetice pro vás máme maďarskou specialitu; polévku, v níž se nešetří paprikou a která se dochucuje koprem. Tahle lehká delikatesa nejen, že je snadná na přípravu, ale zároveň je mimořádně dobrá, protože obsahuje tři suroviny, jež oplývají přirozenou chutí umami. Jsou jimi houby, vývar a sójovka. Uvařte si maďarskou houbovou polévku s koprem a uvidíte, jaký úspěch u všech milovníku hub sklidí!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více