Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
15. 10. 2021 Vaření
V našem každotýdenním seriálu pro vás máme opět zajímavou inspiraci na to, co uvařit v poslední den v týdnu, kdy se obvykle sejde rodina a oběd by mohl a měl být o něco slavnostnější. Tentokrát vám nabízíme africký národní pokrm: senegalské kuře! Příprava je snadná a nepotřebujete ani speciální suroviny.
Chicken Yassa
Podobně jako je v severní části Afriky znám kuskus a jeho příprava s kořeněnou červenou omáčkou, na západě Afriky, v části kolem Senegalu a Gambie, když řeknete „chicken yassa“, každý ví, že jde o voňavé dušené kuře na cibulovém základě. Název pokrmu pochází z kreolského slova z oblasti Casamance a znamená „smažit“, protože základem jídla je smažená cibule, která může být doplněna buď jehněčím masem marinovaným v citronu a poté smaženým nebo dušeným, nebo kuřecím masem či rybou. Nejobvyklejší verze je ale právě s kuřecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Cibulové orgie
Cibule je v tomto pokrmu alfou a omegou, tedy jakýmsi nepodkročitelným základem, potřebovat jí budete skutečně hodně! Ale není jediná, co dělá výslednou chuť tak fantastickou. K cibuli se přidávají ještě citron nebo jablečný ocet, hořčice a koření. Jak už jsme psali, nejobvyklejší verze pokrmu je s kuřecím masem, tedy chicken yassa, proto si právě tuhle verzi dnes ukážeme.
Co budete potřebovat
Na kuřecí chicken yassa potřebujete: 4 kuřecí stehna, 6 velkých cibulí, 2-3 stroužky česneku, bobkový list (asi 3 ks), 100 ml citronové či limetkové šťávy (nebo jablečného octa), sůl, pepř, 2-3 lžíce dijonské hořčice, chilli, 3 lžičky mletého zázvoru, ½ šálku olivového oleje a olivy. Postup je následující:
- Cibule oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek také oloupejte a utřete nebo nasekejte nadrobno. Smíchejte česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, hořčici, chilli, zázvor a olej. Do této marinády naložte kuře společně s cibulí a bobkovým listem nechte odležet do druhého dne. Cibule během té doby ztratí něco ze své palčivosti a kuřecí maso krásně změkne a nasákne do sebe všechny chutě a vůně surovin.
- Kuře z marinády vyjměte a opečte v kastrůlku na oleji dozlatova. Kuře v té chvíli nebude hotové, jde jen o to, aby se opekla kůže. Poté kuřecí díly vyjměte a do kastrolu nasypte cibuli (bez marinády). Cibuli opékejte asi deset minut, dokud nezměkne, nezhnědne a trochu nezkaramelizuje. Pak přidejte zpět kuře a vše zalijte zbylou marinádou. Přiklopte pokličkou a duste společně asi 20-25 minut. Ke konci dušení přidejte olivy. Tímto postupem vznikne slano, kyselo a pikantní omáčka. Hotové jídlo podávejte s rýží. Vhodnou přílohou může být také kuskus.
Mohlo by vás zajímat
Extra tipy navíc:
- Tento pokrm se doporučuje kombinovat se zázvorovým pivem nebo zeleným čajem s mátou.
- V Senegalu se kuře marinuje hlavně proto, aby působením kyselých složek marinády změklo, drůbež tam totiž mívá pevnější maso. U nás lze dobu marinování zkrátit, třeba na 2 hodinky.
- Do marinády se také tradičně přidává sypký bujon (asi tak 1-2 lžíce). Lze jej ale vynechat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chybí vám léto a dovolená u moře? Příchuť Řecka vám na talíři připomene musaka
S dovolenými se to nejspíš i letos bude mít… Číst více
15 typicky jarních pokrmů láká barevností, chutí i lehkostí. Nechte se inspirovat
Není to těžké ani nemožné. Stačí zařadit více zeleniny, méně tučné maso a pohyb. Zdravější tělo i pocit odlehčení se brzy dostaví. Zeleninu a čerstvé… Číst více
Z mletého masa můžete vytvořit spoustu výborných a poměrně rychlých jídel
Mleté maso je velmi vděčná surovina, protože tepelná úprava netrvá dlouho a má široké možnosti využití. Nevýhodou je krátká trvanlivost a je třeba s… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
16 receptů na zpracování mletého masa: Nechte se inspirovat těmi nejlepšími pokrmy
Nejčastěji se používá maso hovězí, vepřové a kuřecí. Mletá zvěřina se hodí více do klobás, stejně jako maso skopové. Mleté rybí maso zužitkujeme… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Při Poslední večeři chybělo jehněčí. Co měli Ježíš a apoštolové opravdu na stole?
V průběhu let byla Poslední večeře Ježíše Krista… Číst více
Z čeho připravit holandský řízek. Oblíbené recepty z mletého masa a strouhaného sýra
Směs na holandský řízek Osolené mleté maso promícháme s chladným mlékem nebo smetanou a necháme odležet. Poté přidáme vejce a strouhaný sýr,… Číst více
Jak snadno a rychle tvarovat masové kuličky. Názorné video poradí i začátečníkům
Jak tvarovat masové kuličky Kuličky připravíme z mletého masa podle spolehlivého receptu. Vytvarovat kuličky je jednoduché a podle našich tipů to… Číst více
Odkud se vzalo zdobení vajec a podávání jehněčího? Poznejte historii velikonočních pokrmů
Jeden z nejoblíbenějších aspektů náboženských a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vařit nebo dusit rýži. Správný postup záleží na tom, jaký druh máte ve spíži
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Holka u plotny radí: Jak připravit nadýchaný a jemný kuskus? Pět minut vám stačit nebude!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 2 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 4 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 14 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno 28. 4. 2024 08:57
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno 28. 4. 2024 08:42