Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
Zdroj: Šárka Adámková

V našem každotýdenním seriálu pro vás máme opět zajímavou inspiraci na to, co uvařit v poslední den v týdnu, kdy se obvykle sejde rodina a oběd by mohl a měl být o něco slavnostnější. Tentokrát vám nabízíme africký národní pokrm: senegalské kuře! Příprava je snadná a nepotřebujete ani speciální suroviny.

Chicken Yassa 

Podobně jako je v severní části Afriky znám kuskus a jeho příprava s kořeněnou červenou omáčkou, na západě Afriky, v části kolem Senegalu a Gambie, když řeknete „chicken yassa“, každý ví, že jde o voňavé dušené kuře na cibulovém základě. Název pokrmu pochází z kreolského slova z oblasti Casamance a znamená „smažit“, protože základem jídla je smažená cibule, která může být doplněna buď jehněčím masem marinovaným v citronu a poté smaženým nebo dušeným, nebo kuřecím masem či rybou. Nejobvyklejší verze je ale právě s kuřecím masem.

Cibulové orgie

Cibule je v tomto pokrmu alfou a omegou, tedy jakýmsi nepodkročitelným základem, potřebovat jí budete skutečně hodně! Ale není jediná, co dělá výslednou chuť tak fantastickou. K cibuli se přidávají ještě citron nebo jablečný ocet, hořčice a koření. Jak už jsme psali, nejobvyklejší verze pokrmu je s kuřecím masem, tedy chicken yassa, proto si právě tuhle verzi dnes ukážeme. 

Co budete potřebovat

Na kuřecí chicken yassa potřebujete: 4 kuřecí stehna, 6 velkých cibulí, 2-3 stroužky česneku, bobkový list (asi 3 ks), 100 ml citronové či limetkové šťávy (nebo jablečného octa), sůl, pepř, 2-3 lžíce dijonské hořčice, chilli, 3 lžičky mletého zázvoru, ½ šálku olivového oleje a olivy. Postup je následující:

  1. Cibule oloupejte a nakrájejte na plátky. Česnek také oloupejte a utřete nebo nasekejte nadrobno. Smíchejte česnek, citronovou šťávu, sůl, pepř, hořčici, chilli, zázvor a olej. Do této marinády naložte kuře společně s cibulí a bobkovým listem nechte odležet do druhého dne. Cibule během té doby ztratí něco ze své palčivosti a kuřecí maso krásně změkne a nasákne do sebe všechny chutě a vůně surovin.
  2. Kuře z marinády vyjměte a opečte v kastrůlku na oleji dozlatova. Kuře v té chvíli nebude hotové, jde jen o to, aby se opekla kůže. Poté kuřecí díly vyjměte a do kastrolu nasypte cibuli (bez marinády). Cibuli opékejte asi deset minut, dokud nezměkne, nezhnědne a trochu nezkaramelizuje. Pak přidejte zpět kuře a vše zalijte zbylou marinádou. Přiklopte pokličkou a duste společně asi 20-25 minut. Ke konci dušení přidejte olivy. Tímto postupem vznikne slano, kyselo a pikantní omáčka. Hotové jídlo podávejte s rýží. Vhodnou přílohou může být také kuskus.

Extra tipy navíc:

  • Tento pokrm se doporučuje kombinovat se zázvorovým pivem nebo zeleným čajem s mátou.
  • V Senegalu se kuře marinuje hlavně proto, aby působením kyselých složek marinády změklo, drůbež tam totiž mívá pevnější maso. U nás lze dobu marinování zkrátit, třeba na 2 hodinky.
  • Do marinády se také tradičně přidává sypký bujon (asi tak 1-2 lžíce). Lze jej ale vynechat.

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více